Turşular ölüm riskini ARTIRIR
Zhejiang Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, marinə edilmiş turşular insult və mədə xərçəngindən ölüm riskini artırır.
KONKRET.az xəbər verir ki, bu barədə "BMC Medicine" jurnalında yazı dərc olunub.
Elm adamları turşu istehlakı ilə ölüm, həmçinin ürək-damar və xərçəng xəstəlikləri arasında əlaqəni müəyyən etmək üçün yaşı 30-79 arası olan 440 min xəstənin məlumatlarını təhlil edib.
Həkimlər hər bir xəstəni orta hesabla təxminən 10 il izləyib.
Qeyd olunub ki, marinə edilmiş turşuların istehlakı mədə-bağırsaq xərçəngi, xüsusən də qida borusu xərçəngindən ölüm hallarını artırıb.
Alimlər hesab edirlər ki, turşularda yüksək miqdarda duz olması əsas risk faktoru ola bilər.
İqbal Rzayev,
KONKRET.az