Yayın istisinin təhlükəli tərəfləri – NECƏ QORUNMALI?

Yayın istisinin təhlükəli tərəfləri – NECƏ QORUNMALI?İsti yay günlərini yaşayırıq. Mütəxəssislərin proqnozlarına görə, yeni başlayan iyul ayında davamlı olaraq isti hava kütlələri havanı daha da qızmar edəcək. İsti yay günləri insan sağlamlığına necə zərər verir? Orqanizmi qorumaq üçün hansı addımları ata bilərik?
Milli.Az gencaile.az-a istinadən koronavirus pandemiyasının olduğunu da nəzərə alaraq, türkiyəli professor, ağciyər xəstəlikləri üzrə mütəxəssis Əhməd Rasim Kiçikustanın isti havanın zərərini azaltmaq üçün verdiyi tövsiyələrini təqdim edir.
- Temperatur və nəm yüksəlib. Belə hava insan sağlamlığına necə təsir edir?
- Temperaturla bərabər nəmin də yüksəlməsi insanın isti havadan daha çox təsirlənməsinə səbəb olur. Nəmin artmasının yaratdığı ən böyük təhlükə tərləmənin qarşısını almasıdır. Yüksək temperatura qarşı insanın iki cür müdafiə mexanizmi var. Bunlardan biri dəridəki damarların genişlənməsi, digəri isə dəri vasitəsilə orqanizmdən suyun atılmasıdır. Nəm artdığı zaman orqanizmdən suyun atılması prosesi pozulur. Tərləmə olmadığı üçün suyu dəri vasitəsilə atmaq mümkün olmur. Bu hal uzun müddət davam etdikdə orqanizmin daxili temperaturu yüksəlməyə başlayır. Bu da orqanizm üçün təhlükəli haldır.
- Temperatur və nəmin artması hansı xəstəlik və narahatlıqlara səbəb olur?
- İsti hava bir çox narahatlıq və ağrılara səbəb olur. Bunlardan biri qol və ayaq əzələlərində əmələ gələn ağrılardır. Bəzən qarın əzələlərində də belə ağrılar ola bilir.
İkincisi, isti havanın yaratdığı tükənmişlikdir. İsti havada demək olar ki, bütün insanlar bu problemdən əziyyət çəkir. Hamımızda yorğunluq, halsızlıq, yatmaq istəyi olur. Bu hallar isti havadan baş verən bitkinlikdir. Lazım olan qədər su və duz qəbul etməklə bu vəziyyəti düzəltmək olar. İsti havanın ən təhlükəli tərəfi günvurmadır.
- Günvurma necə olur?
- Günvurma zamanı orqanizm daxili istiliyini sabit saxlaya bilmir və getdikcə yüksəlməyə başlayır. Daxili temperatur 41 dərəcəyə yüksəldiyi zaman isə ölüm təhlükəsi yaranır. Şüurun pozulması, baş gicəllənməsi və ağrısı, nitqin pozulması, sayıqlama və xəyal görmə, dil qatlanması və koma kimi təhlükəli hallar ortaya çıxa bilər.
- İsti və nəmli hava daha çox kimlərə təsir edir?
- Bu cür havadan daha çox ürək xəstələri və ağciyər xəstəlikləri olanlar, təzyiq və şəkərdən əziyyət çəkənlər, böyrək xəstələri təsirlənir. Uşaq və yaşlılar da isti havadan əziyyət çəkir. Çünki hər ikisi su ehtiyacını ödəməyə bilər. Uşaqların orqanizminin böyük bir hissəsi su olduğu üçün isti tərləmə vasitəsilə su itkisinə daha həssasdırlar. Qeyd edim ki, orqanizmdə hər hansı xəstəliyi olmayanlar da isti və nəm havadan təsirlənə bilərlər.
- İstidən qorunmaq üçün nə etmək lazımdır?
- Əgər insanların çöldə işləri yoxdursa, isti havalarda qapalı yerdə vaxt keçirmələri daha məsləhətlidir. Biz çox zaman havası təmiz olmadığı üçün insanlara ticarət mərkəzlərinə getməməyi tövsiyə edirik. Amma isti havalarda bu cür sərin məkanlarda vaxt keçirmək daha yaxşıdır.
Bayırda işi olanlar isə mümkün olduğu qədər Günəş altında az qalsınlar. Şlyapa və gün eynəyi taxmaq, pambıq paltarlar geymək lazımdır. Qızmar günəşli günlərdə çətirdən istifadə məsləhətdir. Orqanizmi yormaq, idman etmək olmaz. Fürsəti olanların sərin bir yerdə 25-30 dəqiqə yatmaları, ilıq su ilə çimmələri yaxşı olar. Çox yemək olmaz. Həzmi asan olan qidalar- duru və zeytunyağlı qidalar istifadə etmək yaxşı olar. Dəniz və hovuza getmək imkanı olanlar bundan istifadə edə bilər.
- Xüsusilə hansı saatlarda bayıra çıxmaq olmaz?
- Günəşin altında qalmaq onsuz da heç doğru deyil. İnsanlar yüksək faizli günəşdən qoruyucu kremlərdən istifadə edirlər. Halbuki bu kremlərin dəri xərçəngindən qoruduğuna dair əlimizdə heç bir dəlil yoxdur. Ona görə Günəş altında qalmamalıyıq. Lakin orqanizmin Günəşə də ehtiyacı var. İdeal olanı günəşli günlərdə, günorta saatlarında 15-20 dəqiqə günəş vannası qəbul etməkdir ki, bu, sağlamlıq üçün son dərəcə faydalı və sağlam həyat üçün şərtdir.
Milli.Az /news.milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 460   Tarix: 11 iyul 2020
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Yayda bu qidaları 1 gündən artıq saxlamayın! - XƏBƏRDARLIQ

İsti hava şəraitində bəzi gündəlik qidaların saxlanma müddətinə xüsusi diqqət yetirilməlidir. Yay aylarında yüksək temperatur bakteriyaların qida məhsullarında daha sürətli çoxalmasına səbəb olur. Bu isə düzgün saxlanmaya

Kişilər və qadınlarda ürəyin fərqli döyünməsinin səbəbi tapıldı

Ürəyin təbii kardiostimulyatoru olan sinoatrial düyün kişi və qadınlarda fərqli fəaliyyət göstərir. -a istinadla xəbər verir ki, yeni araşdırmalara əsasən, bu fərq ürək ritmini və aritmiya həssaslığını müəyyən edən geneti

Yatmazdan əvvəl qəbul edin: Yuxuda əzələ "çıxaracaqsınız"

Yatmazdan əvvəl qəbul edilən zülal sayəsində yatarkən əzələ inkişafı mümkündür. Alimlərin fikrincə, idman zalında saatlarla tərləməkdən əlavə, yatmazdan öncə bir stəkan kazein proteini içmək əzələlərin təmirini və böyüməsin

Köhnə dəmli çay xərçəng yaradır

Səhər açılar-açılmaz mətbəxə keçib çaydanı işə salmaq azərbaycanlıların adətidir. Amma çoxları bilmədən səhv edir: əvvəlki günün dəmli çayını ocağa qoyub yenidən qızdırır, bir stəkan da ondan içir. Halbuki bu görünməz təhlük

Qaraciyəri təmizləyən, xərçəngi məhv edən MÖCÜZƏVİ QARIŞIM

Müasir həyatın sürətli ritmi, qeyri-sağlam qidalanma və stress bədənimizə, xüsusilə də qaraciyərimizə ciddi zərər verir. Lakin təbiət bizə bu zərərlərin öhdəsindən gəlmək üçün bir sıra möcüzəvi bitkilər təqdim edir. KONKRET

Gündə neçə qram albalı yeyə bilərik?

Albalı, vişnə mövsümü gəldi. Bəs gündə nə qədər bu giləmeyvədən yeyə bilərik?. -a istinadən xəbər verir ki, Piroqov universitetinin dosenti Olqa Tarasova bəzi xəstələrə az miqdar albalı yeməyi tövsiyə edib. "Yetkin bi

Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələr

Yay aylarında temperaturun artması ilə qida zəhərlənmələrinin sayı da yüksəlir. Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Fərid Səfərov -a verdiyi açıqlamada bildirir ki, isti hava bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün əlverişli şərai

Qabığını limonla qaynadıb için - Bütün tıxanmış damarları açır

Xolesterini təbii üsullarla aşağı salmaq istəyənlər üçün son dövrdə ən çox yayılan metodlardan biri sarımsaq qabığı ilə limon qarışığıdır. KONKRET. -a istinadla xəbər verir ki, sarımsağın təkcə özü yox, qabığı da damarlar

Bu vitaminlər xərçəngə səbəb ola bilər

Amerikalı həkimlər müəyyən vitaminlərin istifadəsi ilə ağciyər xərçəngi riskinin artması arasında əlaqə aşkar ediblər. -ınlent.az-a istinadən məlumatına görə, Ohayo Dövlət Universitetinin dosenti Teodor Braski hesab edi


azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler xeberlər son xəbərlər beynelxalq bank mezenne son xeber