Bu məhsullar qocalmanı sürətləndirir - SİYAHI

Bu məhsullar qocalmanı sürətləndirir - SİYAHIQocalmanı sürətləndirən məhsullar açıqlanıb.
KONKRET.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq-dietoloq Elvina Binatova vaxtından əvvəl qocalmağa səbəb olan məhsullardan danışıb.
Bu məhsullar qocalmanı sürətləndirir - SİYAHIO qeyd edib ki, insan orqanizminin qocalmasına səbəb olan bir neçə qrup qidalar var. Bunlara un məmulatları, şəkər və duzlu qidalar, təmizlənmiş dənli bitkilər və kolbasa daxildir.
"Un məmulatları qlükozaya çevrilir və dərinin vəziyyətinə mənfi təsir göstərir. Buna görə də, un məhsullarının müntəzəm istifadəsi (şəkər əlavə edilmiş və ya edilməmiş) vaxtından əvvəl qocalmağa səbəb olur", – həkim deyib.
E.Binatova qeyd edib ki, şirniyyatların həddindən artıq istehlakı orqanizmə mənfi təsir göstərir. Şirniyyatlar, istənilən qazlı içkilər və qablaşdırılmış şirələr dəriyə mənfi təsir göstərə bilər.
Onun sözlərinə görə, bu məhsulları təbii şokoladla, içkiləri isə bitki çayları və meyvə suları ilə əvəz etmək olar.
"Duzlu qidalar erkən yaşlanmaya səbəb ola bilər. Buna görə də gündə 5 qramdan çox duz istehlak etmək tövsiyə edilmir", – deyə dietoloq bildirib.
O, həmçinin tərkibində duz və zərərli konservantların çox olması səbəbindən kolbasalardan imtina etməyi tövsiyə edir. Həkim deyir ki, qaynadılmış və ya bişmiş ətə üstünlük vermək daha məsləhətlidir.
Bundan əlavə, Binatova təmizlənmiş dənli bitkilərdən, məsələn, zərif düyüdən imtina etməyə çağırır.
Dietoloqun sözlərinə görə, emal zamanı bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirən pasterizə olunmuş süd və süd məhsulları orqanizmə heç bir fayda vermir.
İqbal Rzayev,
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 203   Tarix: 08 iyun 2023
f Paylaş

Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Alimlər toyuq ətində təhlükəli bakteriya aşkarladı

Yaponiyanın Osaka Universitetinin tədqiqatçıları Banqladeşdə toyuq ətinin tərkibində "Escherichia albertii" bakteriyasının yüksək konsentrasiyasını aşkarlayıb. Sözügedən bakteriya az tanınmağına baxmayaraq bağırsa

COVID-19 peyvəndi təhlükəli xəstəlik riskini altı dəfə artırır

Koronavirus peyvəndi ilə bağlı araşdırmalar tibb dairələrində qızğın müzakirələr yaratmağa davam edir. -ın -a istinadla xəbərinə görə, təxminən 99 milyon insanı əhatə edən son beynəlxalq araşdırma peyvənddən sonra bir sır

Bu qidada donuz DNT-si aşkarlandı - RƏSMİ

İdxal olunan mal piyi partiyasında uyğunsuzluq aşkarlanıb. xəbər verir ki, bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) məlumat yayıb. Bildirilib ki, nəzarət tədbirləri çərçivəsində "Gourmeat" MMC-ni

Hər yeməyə əlavə edirik, sağlamlığı MƏHV EDİR: damarlar tıxanır, ürəyi yükləyir

Gündəlik qidalanmada geniş istifadə olunan bu məhsul sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. -a istinadən xəbər verir ki, dad artırıcı kimi tanınsa da, damar tıxanması, ürək xəstəlikləri və hətta xərçəng riskini artırması il

Gündə ən azı 8 stəkan su içmək üçün 10 VACİB SƏBƏB

Sağlam bir kişinin bədən çəkisinin 60 faizi, sağlam bir qadının isə bədən çəkisinin 50 faizi sudan ibarətdir. Hamımız suyun sağlamlığımıza nə qədər faydalı olduğunu bilirik, amma kifayət qədər su içirikmi?. -a istinadən bildiri

DİQQƏT! "Öldürür" - "İnsan sağlamlığı arxa, pul qazanmaq istəyi ön plandadır" - XƏBƏRDARLIQ

Zaman-zaman cipsilərin və buna bənzər məhsulların insan sağlamlığına zərərli olması haqda fikirlər səsləndirilir. Lakin insanlar bu fikirlərə məhəl qoymayaraq belə zərərli məhsulların istehlakını artırırlar. Ancaq mütəxəssislə

Antibiotiklər uşaqları öldürür

Antibiotik səbəbindən 2022-ci ildə 3 milyondan çox uşaq ölüb. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanı Avstraliyadakı Mardoç Uşaq Araşdırmaları İnstitutu və Clinton Sağlamlığa Çatım Təşəbbüsü aparıb. Elmi işin əsas müəlliflər

Səhər yoxsa gecə duş qəbul etmək lazımdır? - Həkim tövsiyəsi

Gündəlik həyatımızda çox tez-tez qarşılaşılan suallardan biri də səhər və ya axşam duş qəbul etməyin daha faydalı olub-olmamasıdır. xəbər verir ki, mütəxəssislər hər iki vaxtın özünə məxsus üstünlüklərini qeyd edirlər, laki

Hər kəsin içdiyi bu məşhur içkinin ciddi təhlükələri var imiş

Həddindən artıq qəhvə istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin və qan damarlarında lövhələrin əmələ gəlməsi riskini artırır. Bunu Rosbiotex Universitetinin subtropik və qida ləzzətləri texnologiyası sahəsində ekspert İrina Sulyayev


azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler az xeber son xabar xeberlər azerbaycan son xeber bugun