Bu pəhrizləri etsəniz, xərçəng xəstəliyi yarada bilər

Bu pəhrizləri etsəniz, xərçəng xəstəliyi yarada bilərDünyanın bəlası hesab edilən onkoloji xəstəliklər bəlkə də ən dəhşətli xəstəliklər qrupudur. "Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, bədxassəli şişə tutulma riski planetin yetkin əhalisinin beşdə birində mövcuddur".
KONKRET.az xəbər verir ki, bunu Rusiyanın ANO Elmi Tədqiqat Mərkəzinin "Sağlam Qidalanma" direktorunun müavini professor Aleksey Kabanov deyib. Professor bildirib ki, bu, təcili müalicə tələb edən çox ciddi bir xəstəlikdir: "Buna görə də erkən diaqnoz çox vacibdir. Xəstəliyin erkən mərhələdə aşkarlanması sağalma şansını əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Ən azı ildə bir dəfə müvafiq testlərdən keçilməlidir", – deyə Kabanov bildirib.
Qidalanma və xərçəng
Profilaktik müayinələr və müalicəyə ciddi yanaşma ilə yanaşı, xərçənglə mübarizədə düzgün qidalanma və həyat tərzi də önəmli rol oynayır. Kabanov bildirib ki, bu amil tibbi amildən daha az əhəmiyyət kəsb edir: "Lakin düzgün pəhriz xərçəng riskini bir neçə faiz azalda bilir. Fakt budur ki, pis qidalanma gecikmiş nəticələr verir, qidalanma dərhal xəstəliyə səbəb olmur. Onun təsiri tədricən toplanır. Biz isə qeyri-sağlam qidalanmanın bədxassəli şişin inkişaf riskini artıra biləcəyini düşünmədən istədiyimizi və öyrəşdiyimizi sakitcə yeyirik. Qidalanmada hansı əsas səhvlərin xərçəngə tutulma ehtimalını artıra biləcəyi barədə bəzi məsələlərdən xəbərdar olmalısınız".
Kabanov daha sonra bildirib ki, hər bir yeməyin qəbulu da zərərli deyil: "Söhbət daha çox pəhriz tərzindən gedir. Xərçəngin inkişaf riskini artıran iki növ pəhriz var. Bunlar Qərb pəhrizi və kasıb pəhrizi adlanır.
Səhv №1: Qərb pəhrizi
Bu, kifayət qədər varlı insanlar üçün xarakterikdir. ABŞ və digər Qərb ölkələrinin sakinləri bu yemək tərzinə görə tez-tez tənqid olunur. "Qərb pəhrizi" heyvani yağlarla zəngin ət məhsullarına əsaslanır. Bu pəhriz növündə çoxlu şəkər, duz və işlənmiş qidalar var. Lif bədənə məhdud miqdarda daxil olur, çünki belə bir pəhrizlə bədəndə tərəvəz və meyvələr yoxdur.
Səhv № 2: Zəif insanların pəhrizi
qidaya qənaət etmək istəyən insanlar aşağıdakı pəhrizə riayət edirlər. Onların gəlirləri azdır, ona görə də monoton yemək yeməyə məcbur olurlar. Bu vəziyyətdə pəhrizin əsasını ucuz, pis emal olunmuş məhsullar təşkil edir. Bura fast food, kolbasa, yarı bişmiş ət məhsulları, aşağı keyfiyyətli süd məhsulları daxildir. Bu pəhrizlərin hər ikisi sağlamlığın əsas düşmənidir".
Səhv № 3. Artıq çəki
"Piylənməyə səbəb olan hər hansı pəhriz və həyat tərzi şişlərin inkişaf riskini artırır. Vurğulamaq istərdim ki, yaş artdıqca, artıq çəki varsa, xərçəng riski artmağa başlayır".
Kabanov qeyd edib ki, fərqli yemək tərzləri piylənməyə səbəb olur: "Bura çox yüksək kalorili qidalar, çoxlu şirniyyatlar, şəkərli, qazlı içkilər və bişmiş məmulatlar daxuldir. Bütün bunlar, xüsusilə oturaq həyat tərzi ilə birləşdikdə, əlavə çəkiyə səbəb ola bilər. Buna görə pəhrizin kalorili məzmununu və balansını izləmək çox vacibdir.
Nə etməli?
Tədricən sağlam qidalanma qaydalarını riayət etmək lazımdır. Pəhriz tərəvəz və meyvələrə, bitki mənşəli qidalara əsaslanmalıdır. Kabanov bildirib ki, daha çox quş ətinə, balığa, dəniz məhsullarına, bitki mənşəli zülallara üstünlük vermək lazımdır: "Qırmızı ətdən imtina edilsə, daha məqsədə uyğun olar. Kolbasa, hisə verilmiş ət və fast food yeməkləri qida rasionundan bir dəfəlik çıxarılmalıdır. Zülalların, yağların və karbohidratların balansını qorumaq, balıq və dəniz məhsulları, quş əti əlavə etməklə bitki qidalarına əsaslanan gündəlik pəhriz yaratmaq vacibdir. Qırmızı ət və süd məhsullarının istehlakı əhəmiyyətli dərəcədə azaldılmalıdır. Aktiv həyat tərzinə keçilməlidir. Bədən çəkisini idarə edin və balanssız pəhrizdən qaçın".
Vəli Həsənov
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 194   Tarix: 09 noyabr 2023
f Paylaş

Turlar.az [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Kimlərə yumurta yemək olmaz?

Yumurta çox faydalı qida olsa da, bəzi insanlar üçün sağlamlıq baxımından riskli ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, aşağıdakı hallarda yumurta yemək məsləhət görülmür və ya ciddi nəzarətlə qəbul edilməlidir:. Yumurt

Dəriniz yağlıdırsa, bu qidalardan uzaq durun

Dietoloqlar hesab edir ki, yağlı dəri tipinə sahib olan insanlar tez-tez qara nöqtələr və sızanaqlarla qarşılaşırlar. Onların sözlərinə görə, dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırmaq üçün beş növ qidadan uzaq durmaq lazımdır. Bunlar

Xərçəngi 10 günə öldürən vitamin AÇIQLANDI

Böyük Britaniya alimləri xərçəng xəstələri üçün yeni terapiya hazırlayır. Tədqiqat zamanı qan dövranına yeridildikdən sonra E vitamini ekstraktının demək olar ki, antitümör təsiri olduğunu müşahidə etmək mümkün olub. Sözü

Alimlər HIV-ə çarə tapdılar

Avstraliyada yerləşən Doherty İnstitutunun alimləri HIV-in müalicəsi istiqamətində mühüm elmi irəliləyiş əldə ediblər. Tədqiqatçılar "LNP X" adlandırılan yeni lipid nanopartikullar hazırlayıb. Bu hissəciklər vasitəsil

Xəbərdarlıq: "Əgər bu əlamətlər sizdə varsa, dərhal həkimə gedin, əks halda..."

"Yay aylarında havaların dəyişkən keçməsi insanların sağlamlığına həm müsbət, həm də mənfi təsir göstərir. Havaların isinməsi, xüsusilə dəniz mövsümünün açılması insanların əhval-ruhiyyəsinə müsbət təsir etsə də, qeyri-sabi

Hamamda bu milçəyi görənlər diqqətli olsun – Təhlükə yaxınlaşır

Hamamda və ya mətbəx çanağında görünən kiçik, tüklü milçəklər evdə gigiyena problemlərinin başladığını göstərir. "Kanalizasiya milçəyi" adlanan bu zərərvericilər görünməz təhlükə kimi qiymətləndirilir. -a istinadə

Bəzi xiyarlar niyə acı dadır?

Xiyarın bəzən acı dad verməsi bir çox insanı narahat edir. Mütəxəssislər bu halın əsas səbəbinin xiyarın tərkibindəki "kukurbitasin" adlı maddə olduğunu bildirirlər. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bu madd

Gündə nə qədər gilas yemək olar?

Yay aylarında bol istehlak edilən və bir çox insanın sevimli mövsümi meyvələrindən biri olan gilas sağlamlıq baxımından bir sıra risklər daşıya bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Moskva 24" telekanalın

Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələr

Yay aylarında temperaturun artması ilə qida zəhərlənmələrinin sayı da yüksəlir. Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Fərid Səfərov -a verdiyi açıqlamada bildirir ki, isti hava bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün əlverişli şərai


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler ən son xəbər cəbhədən görüntülər cəbhədən ən son xəbərlər sonxabar az