Paketli günəbaxan tumları almayın - Sonsuzluq yarada bilər

Paketli günəbaxan tumları almayın - Sonsuzluq yarada bilərHəkim günəbaxan tumlarının bilinməyən zərərindən danışıb.
KONKRET.az milli.az-a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Yevgeniya Bayturova bildirib ki, tumları çox yemək böyrəklərə zərər verə bilər.
O, "lenta.ru"ya açıqlamasında qeyd edib ki, təzə tumlarda çoxlu vitamin və mikroelement var, lakin onlardan çox yemək olmaz.
Bayturovanın sözlərinə görə qızardılmış tumlarda bitki yağı və duz çox olur, istilikdə emal səbəbindən faydalı maddələrin miqdarı isə minimuma enir. Həkim əlavə edib ki, tumlar çəki artımına səbəb ola bilər, çünki insanlar nə qədər yediklərini hiss etmir. Halbuki 100 qram tum təxminən 600 kalori saxlayır.
Onun sözlərinə görə, məşhur istehsalçıların qızardılmış tumlarında tez-tez kadmiuma rast gəlinir. Bu isə ağır metal və zəhərli elementdir, bədəndə toplanaraq zamanla müxtəlif xəstəliklər yarada bilər. Bunlara böyrək funksiyasının pozulması, sümüklərdən kalsiumun çıxması, osteoporoz riskinin artması, həmçinin kişi və qadınlarda reproduktiv funksiyanın pozulması daxildir.
Mütəxəssis vurğulayıb ki, yağ vaxtında dəyişdirilmədən qızardılan tumlar kanserogenlərlə doyar və bu da gələcəkdə müxtəlif xəstəliklərə, o cümlədən xərçəngə səbəb ola bilər. Əgər tum yemək vərdişindən imtina etmək çətindirsə, heç olmasa miqdarını azaltmaq lazımdır.

Sağlamlıq     Baxılıb: 390   Tarix: 15 avqust 2025
f Paylaş

Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Kola sümükləri əridir - Həkim

Duz, şəkər, kofein və qazlı içkilər sümüklərin möhkəmliyini zəiflədərək sınıqlara səbəb ola bilər. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı ekspert, endokrinoloq İrina Zyatıkova bildirib. "25-30 yaşa qədər sümükləri

Ən faydalı və sağlam ət hansıdır? - Cavab sizi təəccübləndirəcək

Son araşdırmalara görə fərqli ət növlərinin təsiri orqanizmin vəziyyətindən, yemək formasından və hətta porsiyanın ölçüsündən asılı olaraq dəyişir. Toyuq, mal, qoyun və balıq ətləri  hər biri özünəməxsus xüsusiyyətləri il

Bu spirtdən istifadə edənlərə XƏBƏRDARLIQ: Xərçəng yaradır...?

Avropa Kimya Agentliyi (ECHA) etanolu (etil spirti) kanserogen kimi təsnif etməyi planlaşdırır. Bu barədə "Financial Times" məlumat yayıb. Bildirilir ki, oktyabrın 10-da agentliyin işçi qruplarından biri daxil

Pambıq və ya fırça ilə dırnağa çəkin - göbələyin kökünü kəsir

Dırnaq göbələyi həm estetik, həm də sağlamlıq baxımından narahatlıq yaradan problemdir. Son araşdırmalar göstərir ki, kəklikotu yağının antifungal (göbələk əleyhinə) xüsusiyyətləri sayəsində bu problemin qarşısını ala bilər

Doşabla birlikdə qəbul edin, damarları açır, erkən yaşlanmanı önləyir

Türkiyənin məşhur həkimi Canan Karatay, tahinin xüsusilə doşabla birlikdə istehlak edildikdə sağlamlığa olan faydalarını vurğulayır. Onun sözlərinə görə, tahin qan dövranını tənzimləyir, damar tıxanıqlığının qarşısını alı

Tibb məntəqələrində və poliklinikalarda sistem köçürülməsi qadağandır?

İnvaziv prosedurlar – inyeksiya ("iynə vurulması") və infuziya ("sistem köçürülməsi") ikinci səviyyə (ambulator-stasionar) xidmətlərə və tibb müəssisələrinin fəaliyyət istiqamətinə aid edilir.  xəbər veri

Robot-cərrah beyin əməliyyatları həyata keçirəcək

Karaqanda şəhərindəki çoxprofilli xəstəxanada Qazaxıstanda ilk dəfə yeni nəsil neyrocərrahi kompleks olan "Remebot RM-200" adlı robot qoyulub. xəbər verir ki, süni intellektlə təchiz edilmiş bu qurğu həkimlərə beyi

Beynin gücünü artıran 6 super qida

Tədqiqatçılar beyin fəaliyyətini stimullaşdıran və onu oyaq saxlamağa kömək edən sağlam qidaların siyahısını tərtib ediblər. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, alimlərin fikrincə, faydalı qida maddələrinin çatışmazlığ

Niyə arıqlamaq kökəlməkdən çətindir? -  Alimlər səbəbini tapdı

Alimlər arıqlamağın niyə çətin olduğunu izah ediblər. -a istinadən xəbər verir ki, "Cell" jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, insan beyninin əsas proqramı bədəni kök qalmağa təşviq edir, çünki bu, qədimdə sa


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler sonxəbərlər cəbhədən son xəbərlər 2025 xeberler bu gun son.xabar