Çəki itirmək əvəzinə kökəlmənizə səbəb olan BEŞ SƏHV

Çəki itirmək əvəzinə kökəlmənizə səbəb olan BEŞ SƏHVArıqlamağa çalışan bir çox insan elə səhvlər edirlər ki, bu səhvlər nəinki çəki itirməyə mane olur, hətta əlavə çəki yığılmasına səbəb ola bilər.
KONKRET.az oxu.az-a istinadla xəbər verir ki, bu barədə tanınmış rusiyalı endokrinoloq və diyetoloq, tibb elmləri namizədi Oksana Mixalyeva xəbərdarlıq edib.
O, ən geniş yayılmış səhvlər barədə məlumat verib.
"Ən böyük səhv qidalanmada həddindən artıq ciddi məhdudiyyətlərdir. İnsanlar tez arıqlamaq istəyərək, qəfildən kalori qəbulunu kəskin azaldırlar. Bu, metabolizmi yavaşladır və xüsusilə zülal çatışmazlığı zamanı əzələ kütləsinin itirilməsinə gətirib çıxarır. Adətən, normal qidalanmaya qayıtdıqdan sonra belə hallarda yağ kütləsi çox sürətlə bərpa olunur. Tez-tez 60-70 kq-dan başlayanlar bir neçə ildən sonra 100 kq və daha çox çəkiyə çatırlar", – deyə Mixalyeva izah edib.
İkinci tez-tez rast gəlinən səhv kimi o, pəhriz zamanı həddindən artıq spirtli içki qəbulunu qeyd edib. Müntəzəm spirtli içki qəbulu rasionun kalorililiyini artırır. Buna əlavə olaraq, onu çox vaxt yüksək kalorili qəlyanaltılarla birləşdirirlər.
Diyetoloqun sözlərinə görə, digər geniş yayılmış səhv, gün ərzində yalnız bir məhsul – kefir, yumurta və ya ət kimi monodiyeta adlanan pəhrizlərlə arıqlamağa çalışmaqdır.
"Belə pəhrizlər qida maddələrinin çatışmazlığına səbəb olur və maddələr mübadiləsini pozur. Kurs bitdikdən sonra sürətli çəki artımı baş verir", – deyə həkim xəbərdarlıq edib.
Fiziki aktivliyin əhəmiyyətinin lazımınca qiymətləndirilməməsi də bir səhvdir. Mixalyevanın izah etdiyi kimi, müntəzəm yükün olmaması əzələ itkisini gücləndirir və metabolizmi yavaşladır.
"Gün ərzində qida qəbulunu bərabər bölüşdürmək də vacibdir. Uzun müddət ac qalmaq və sonra sıx şam yeməyi arıqlamağı çətinləşdirir", – deyə mütəxəssis əlavə edib.

Sağlamlıq     Baxılıb: 390   Tarix: 25 avqust 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Ən faydalı və sağlam ət hansıdır? - Cavab sizi təəccübləndirəcək

Son araşdırmalara görə fərqli ət növlərinin təsiri orqanizmin vəziyyətindən, yemək formasından və hətta porsiyanın ölçüsündən asılı olaraq dəyişir. Toyuq, mal, qoyun və balıq ətləri  hər biri özünəməxsus xüsusiyyətləri il

Bu bitki yağının faydaları

Zeytun yağının əlavə sümük qoruması təmin etdiyi aşkar edilib. Daha çox zeytun yağı istifadə edən insanlarda güclü sümük kütləsinin göstəricisi olan osteokalsin zülalı yüksək səviyyədə olur. -a istinadən xəbər verir ki, Afin

Beynin gücünü artıran 6 super qida

Tədqiqatçılar beyin fəaliyyətini stimullaşdıran və onu oyaq saxlamağa kömək edən sağlam qidaların siyahısını tərtib ediblər. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, alimlərin fikrincə, faydalı qida maddələrinin çatışmazlığ

Gündə bir ədəd yeyin - İnfarkt və xərçəngdən qoruyur

Mövsümi meyvələr arasında xüsusi yeri olan nar payızın ən bol və sevilən nemətlərindəndir. Qırmızı rəngi, turş-şirin dadı və zəngin tərkibi ilə həm süfrələrin bəzəyidir, həm də xalq təbabətində geniş istifadə olunur. Qədi

Öskürərkən qabırğalarınızı sındıra bilərsiniz - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Sinə ağrısı dedikdə, tez-tez yaşlılar ağla gəlir, lakin son zamanlar gənclərdə öskürəkdən sonra qabırğa sınıqları da artmaqdadır. -a istinadla xəbər verir ki, türkiyəli prof. Dr. Güven Sadi Sunam gənclərdə qabırğa sınıqlarını

Əti bu temperaturda bişirin, YOXSA... 

Ölkəmizdə heyvan kəsimi məntəqələri baytar nəzarəti altında fəaliyyətlərini davam etdirir. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin İnformasiya təminatı və innovativ həllər şöbəsindən -a verilən məlumata görə, heyvan kəsimindən əld

Bu spirtdən istifadə edənlərə XƏBƏRDARLIQ: Xərçəng yaradır...?

Avropa Kimya Agentliyi (ECHA) etanolu (etil spirti) kanserogen kimi təsnif etməyi planlaşdırır. Bu barədə "Financial Times" məlumat yayıb. Bildirilir ki, oktyabrın 10-da agentliyin işçi qruplarından biri daxil

Kilosu 70-80 qəpikdir, yüzdən çox faydası var

Balqabaq mövsümi artıq başlayıb. Havaların soyuması ilə birlikdə bazarlarda və süfrələrdə balqabaq bolluğu yaşanır. Bu tərəvəz həm çox dadlı, həm də faydalıdır. Qida dəyəri və müalicəvi xüsusiyyətləri ilə seçilən bu tərəvə

Doşabla birlikdə qəbul edin, damarları açır, erkən yaşlanmanı önləyir

Türkiyənin məşhur həkimi Canan Karatay, tahinin xüsusilə doşabla birlikdə istehlak edildikdə sağlamlığa olan faydalarını vurğulayır. Onun sözlərinə görə, tahin qan dövranını tənzimləyir, damar tıxanıqlığının qarşısını alı


azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler cəbhədən son məlumat kriminal xeberler cəbhədən görüntüleri kriminal