Diabetin faizi niyə qalxır? - Professor AÇIQLADI

Diabetin faizi niyə qalxır? - Professor AÇIQLADITürkiyənin Obezite və Metabolik Cərrahiyyə Mütəxəssisi Prof. Dr. Alper Çelik şəkərli diabetin artmasının səbələrini açıqlayıb.
Milli.Az həkimin fikirlərini təqdim edir:
"İnsan bədəni yediyi karbohidratları şəkərə (qlükozaya) parçalayır. Mədəaltı vəzdə əmələ gələn insulin adlı hormon bədən hüceyrələrinə həmin şəkəri enerjiyə çevirmək göstərişi verir. Diabetin yaranmasına isə insulinin hasil olunmaması və ya hormonun funksiyasını yerinə yetirməməsi səbəb olur. Nəticədə, qanda şəkərin miqdarı artır".
"Diabet nisbətinin artmasının ən böyük səbəbi həyat tərzinin daim dəyişməsidir. Məsələn, texnologiyanın gündən-günə inkişaf etməsi və özünü yeniləməsi iş həyatında artan stresə, sağlam olmayan qidalanmaya və oturaq həyata səbəb olur. Şəkərli diabetin artmasının başqa bir amili idman etmək vərdişinin olmamasıdır. Hazırda nizamlı idman mədəniyyəti o qədər də inkişaf etməyib. Bu hərəkətsiz həyat tərzi diabet riskini artırır. Bundan əlavə, yetərsiz və pis qidalanma vərdişi də şəkər xəstəliyinə səbəb olan amildir. "Fast food" və hazır yemək mədəniyyətinin formalaşması nəticəsində diabet nisbətinin artdığı müşahidə edilib" - deyə, cərrah əlavə edib. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 365   Tarix: 14 sentyabr 2020
f Paylaş

Xidmetler [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

80 qəpiyə satılan bu məhsul möcüzə yaradırmış - FOTOLAR

Vazelin (petrolatum) uzun illərdir dəriyə qulluqda geniş istifadə edilən, çoxfunksiyalı bir məhsuldur. Onun nəmləndirici və qoruyucu xüsusiyyətləri bir çox dəri problemlərinin həlli üçün əlverişli vasitədir. vazelinin ü

Dünyanın ən dadsız yeməyi BU İMİŞ

Yakutiyada turistlərin qiymətləndirməsinə görə məşhur balıq salatı ən pis yemək seçilib. KONKRET.azxəbər verir ki, Taste saytının səsverməsinə görə "İndiqarka" salatı ən mənfi rəy alan yemək olub. Rusiyanın ən soyu

"Zob" dərmanları buna səbəb olur

Con Hopkins Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qalxanabənzər vəzi dərmanları ümumi sümük kütləsinin itirilməsinə və sümük sıxlığının azalmasına səbəb ola bilər. . bildirir ki, bu barədə məlumat yayıb. Bir neçə mark

Ağciyəriniz pambıq kimi yumşalacaq, öskürəyiniz dayanacaq

İmmunitet sistemini güclü saxlamaq ümumi sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir. Qoxusu və dadı ilə ləzzətlə istehlak edilən mixək qış aylarında orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur. xəbər verir ki, mixəyin güclü antibakteria

"1 qaşığı şəfa mənbəyidir, bütün xəstəlikləri yox edir"

Sağlam həyata addım atmaq istəyənlərə təkliflər təqdim edən Prof. Dr. Canan Karatay min illik şəfa mənbəyi adlandırılan yeməyin hər zaman nizamlı istehlak edilməsinin lazım olduğunu vurğulayıb. Hər kəsin evində olan və adətə

Yeyirəm, amma doymuram - Niyə?

Doyduğunu hiss etməmək, adətən, yemək yeyərkən toxluq hissinin yaranmaması və ya bu hissi dərk etməmək vəziyyətidir. xəbər verir ki, bu hal bir neçə səbəbdən baş verə bilər. Məsələn, sürətli yemək yeyən insanlar beynin toxlu

Bu qidaları ağzınıza da atmayın: Çiy yeyildikdə öldürür

Bəzi qidalar çiy istehlak edildikdə sağlamlıq riski yaradır. Çiy yumurta və bəzi göbələklərdə təhlükəli toksinlər və ya bakteriyalar ola bilər. Çiy anakardiyanın tərkibində zəhərli maddə olan urushiol var. xəbər verir ki

Limonu dondurub yesək nə baş verər? - Alimlərdən yeni "kəşf"

Mütəxəssislər limonun bilinməyən təsirlərini açıqlayıblar. KONKRET. -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, dondurulmuş limon təzə limondan qat-qat sağlam ola bilər. Limonun orqanizm üçün son dərəcə faydalı məhsul olduğun

Buna görə mütləq balqabaq yeyin

Balqabaq həm ləzzətli, həm də sağlamlıq üçün faydalı bir qidadır. O, çoxlu vitaminlər (A, C, E) və minerallar (magneziya, dəmir, kalsium) ilə zəngindir. xəbər verir ki, Balqabaq yemək bir çox fayda təmin edir:. Göz sağlamlığı


tezbazar son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler sonxeber az son xəbərlər bugün 2024 son xabarlar cəbhədən ən son xəbərlər