Karotinoidlərlə zəngin məhsullar xərçəngdən qoruyur

Karotinoidlərlə zəngin məhsullar xərçəngdən qoruyurKarotinoidlərlə zəngin məhsullarla qidalanmaq döş xərçəngi xəstəliyinin yaranma riskini yetəri qədər aşağı salır. Milli.Az qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə "MedikForum.ru" portalı yazıb.
Bundan əlavə, mütəxəssilər hesab edir ki, karotinoidlər orqanizmi həm də dəri və ağciyər xərçəngindən qoruya bilər.
Karotinoidlər əsasən qırmızı, narıncı və sarı rəngli məhsulların tərkibində olur, baxmayaraq ki, bəzi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər də onların yaxşı mənbəyidir.  
Kök, şirin kartof, balqabaq, pomidor, tomat pastası və ya pomidor şirəsi, qreypfrut, şaftalı, göyəm, quru ərik, Avropa firəngüzümü və qaragilə beta-karotin və ya likopin kimi karotinoidlərlə zəngin məhsullardır.
Narıncı bibər, şirin qarğıdalı, qara üzüm, xurma, brokkoli və ispanaq və avokado isə ksantofil karotinoidlərlə zəngin məhsullar sırasında daxildir. 
Xərçəngdən qorunmaq üçün optimal qidalanmaya hər iki qrupa aid məhsulları daxil edin.
Milli.Az /news.milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 528   Tarix: 02 yanvar 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bu diş məcunları beyin hüceyrələrini MƏHV EDİR

Son illərdə şəxsi qulluq vasitələrinin tərkibi ilə bağlı aparılan elmi araşdırmalar, xüsusilə uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş məcunlarında sağlamlıq üçün təhlükəli maddələrin ola biləcəyini ortaya çıxarıb. xəbər verir ki

Dəriniz yağlıdırsa, bu qidalardan uzaq durun

Dietoloqlar hesab edir ki, yağlı dəri tipinə sahib olan insanlar tez-tez qara nöqtələr və sızanaqlarla qarşılaşırlar. Onların sözlərinə görə, dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırmaq üçün beş növ qidadan uzaq durmaq lazımdır. Bunlar

Bu vərdişdən qurtulmaq ömrü 9 il uzadır

Bir çox insan üçün 20 yaşlar qayğısız dövrdür – siqaret, spirtli içki və hərəkətsizlik adi hal kimi qarşılanır. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bu həyat tərzinin fəsadları əsasən 36 yaşdan sonra üzə çıxır. KONKRET

Bəzi xiyarlar niyə acı dadır?

Xiyarın bəzən acı dad verməsi bir çox insanı narahat edir. Mütəxəssislər bu halın əsas səbəbinin xiyarın tərkibindəki "kukurbitasin" adlı maddə olduğunu bildirirlər. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bu madd

Köhnə dəmli çay xərçəng yaradır

Səhər açılar-açılmaz mətbəxə keçib çaydanı işə salmaq azərbaycanlıların adətidir. Amma çoxları bilmədən səhv edir: əvvəlki günün dəmli çayını ocağa qoyub yenidən qızdırır, bir stəkan da ondan içir. Halbuki bu görünməz təhlük

Pomidor göründüyü qədər "məsum" deyilmiş - Bu formada yeyiləndə təhlükəli olur

İllərdir sağlam qida kimi tanınan və xüsusilə səhər süfrələrində geniş yer alan çiy pomidorun acqarına yeyilməsi bəzi insanlarda sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlə

İsti havalarda necə qidalanmalıyıq? – Həkimdən vacib tövsiyə

Yay aylarında havaların həddindən artıq istiləşməsi insan orqanizminə ciddi təsir göstərir. Həkimlər bildirirlər ki, belə havalarda düzgün qidalanma sağlamlığı qorumaq və istilikdən yaranan narahatlıqların qarşısını alma

DİQQƏT: Bu məhsulları çox yesəniz, ürək-damar və böyrək xəstəliklərinə düçar olarsınız

"Qurban bayramı ərəfəsində süfrələrin əsas qonağı olan ət yeməkləri düzgün istehlak edilmədiyi təqdirdə sağlamlıq üçün risk yarada bilər. Həkim-diyetoloqlar və qidalanma üzrə mütəxəssislər bayram günlərində balansl

Həkim "həyəcan təbili çaldı" - "Yeni pandemiyanın başlaması mümkündür, koronavirus isə..."

"Koronavirus hələ də davam edir. Pandemiya rəsmi olaraq sona çatsa da, bəzi bölgələrdə epidemiya ocaqları mövcuddur. Keçən yay və payız aylarında Avropanın bir çox ölkəsində virus geniş şəkildə yayılmışdı. Bu günə qədə


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler valyuta mezennesi 2025 son xəbərlər azərbaycanda bugunun xeberleri maliyye xeberler bugun