ÜST-dən xəbərdarlıq: Bu qidalar ölüm riski yaradır - Nələrə diqqət yetirməliyik?

ÜST-dən xəbərdarlıq: Bu qidalar ölüm riski yaradır - Nələrə diqqət yetirməliyik?Sağlamlığı qorumaq və xəstəliklərə qarşı daha davamlı immuntetə sahib olmağın özümüzdən asılı olan ən asan yolu qidalanmaya diqqət etməkdən keçir.
Məxtəbdə olan bəzi qidalar xəstəliklərin artmasına səbəb olur.
KONKRET.az-ın xəbərinə görə, sənaye üsulu ilə hazırlanmış trans yağlarının zərərləri artıq danılmaz fakta çevrilib. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bu yağların tamamilə aradan qaldırılması üzərində işləyir.
ÜST-ün açıqlamasına görə, bu yağları istehlak edən 5 milyarda yaxın insan ürək xəstəliklərindən əziyyət çəkir və ölüm riski artıb.
İnsan sağlamlığı üçün təhdid yaradan ən təhlükəli qidalar isə yağda qızardılanlardlır.
Restoranlarda bir dəfə istifadə edilmiş yağın dəyişdirilmədən uzun müddət istifadəsi xəstəliyə yoluxma riskini daha da artırır. Ən sağlam qızardılmış qida az miqdarda zeytun yağı ilə, unsuz və qısa müddətdə hazırlanan qida hesab olunur.
Şəkər çuğundurundan əldə edilən, tərkibi fruktoza və qlükozadan ibarət olan ağ şəkər qaraciyərdə problemlərin yaranmasına gətirib çıxarır. Ağ şəkər istifadəsini azaltdıqda orqanizm taxıl və paxlalı bitkilərdən şəkəri sağlam formada alır və şəkər ehtiyacını qarşılayır.
Ən zərərli qidalardan hesab olunan süni dadlandırıcıların yerinə kakos şəkəri, ağcaqayın siropu və bal kimi təbii dadlandırıcılardan istifadə məqsəduyğun hesab olunur.
ÜST gündə 25 qramdan çox olmayan şəkər istifadəsini normal hesab edir.
Yüksək fruktozalı qarğıdalı siropu, aspartam, fenilalanin, saxaroza, ageve, kalium bromat, süni rəngləndiricilər, bromlu bitki yağı, BHA və BHT ən zərərli qida əlavələrdir.
Qablaşdırılmış qidaların əksəriyyətinin saxlama müddətini uzatmaq üçün onlara əlavə edilən zərərli maddələr həmin qidaların təhlükə riskini artırır.
Məsələn, çipslərdə olan monosodium glutamat hətta siqaretə aludəçilik yarada bilir. Hazır çipslər əvəzinə sobada incə doğranmış kartofdan və ya lavaşdan təbii çipslər hazırlamaq tövsiyə edilir.
Hamımıza məlumdur ki, bütün yağlar içərisində marqarin ən zərərlisidir. Marqarin yerinə mümkün qədər təbii bitki yağlarından istifadə etmək daha məqsədəuyğundur.
Plova, şorbaya və bir çox xörəklərə qatılan bulyonun orqanizmə vurduğu ziyan gözardı edilməyəcək qədər ciddidir.
Bulyonların tərkibində Mono natrium glutamat (MSG) adlı zərərli maddə var. Çin duzu adlanan bu maddə mütəxəssislər tərəfindən təhlükəli sayılır. Onun istehlak edilməsi ürək ritmini pozulmasına, nəfəs darlığına səbəb olur, hətta Alzheimer kimi xəstəliklərə gətirib çıxara bilir.
Aygün Mirakif,
KONKRET.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 92   Tarix: 19 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Yeni Zelandiyada göyöskürək epidemiyası elan edildi

Yeni Zelandiyanın Səhiyyə Nazirliyi ölkədə göyöskürək epidemiyası elan edib. xəbər verir ki, bu barədə nazirliyin mətbuat xidmətinin yaydığı məlumatda deyilir. Qeyd olunub ki, Yeni Zelandiya göyöskürək epidemiyasının ilki

Bu qidalar kişilərdə cinsi istəyi azaldır

Bəzi qidalar testosteron səviyyəsinin və cinsi istəyin azalmasına səbəb ola bilər. . -a istinadən xəbər verir ki, bunu uroloq, androloq, cərrah İlnur Agliullin bildirib. O, söhbətində kişilərdə libidonu azaldan məhsullar

Arıqlayan zaman dəri sallanmasından necə xilas olaq?

Arıqlamağa qərar verən bir çox insan çəki azaldıqdan sonra sallanmış dəri problemi ilə qarşılaşır. Bəs bu narahatlıqdan necə qaçmaq və dərinin elastikliyini, tonusunu necə qorumaq olar?. xəbər verir ki, Rusiyanın tanınmı

Gözəl bir şüşədə kimyəvi zəhər: Azərbaycanda satılan ən zərərli yağları belə SEÇİN

Bazarlarda və mağazalarda satılan bəzi bitki yağları tərkibindəki kimyəvi əlavələr və keyfiyyətsiz istehsal səbəbindən insan sağlamlığına ciddi ziyan vura bilər. Bu yağlardan istifadə etmək bir çox xəstəliyin yaranmasın

Suyu belə için - Daha tez arıqladır

İlıq su içməyin soyuq su içməkdən fərqləri var və bunlar bədənin reaksiyasında özünü göstərir. İlıq su mədənin rahatlamasına, həzmin asanlaşmasına və qan dövranının yaxşılaşmasına kömək edir. O, bədəndə toksinlərin çıxarılmasın

Dodaqlar payızda niyə çatlayır? – qarşısını belə alın

Payız və qış aylarında bir çox insan dodaqlarının quruması və çatlaması problemi ilə üzləşir. . KONKRET. -a istinadən bildirir ki, evin temperaturunun düşməsi və isinmənin artması ilə dərimizdə, xüsusən də dodaqlarda nə

Bunları etmək gözlərimiz üçün faydalıdır

Göz sağlamlığı insan üçün çox vacibdir. göz sağlamlığı üçün faydalı olan məsləhətləri təqdim edir:. Zəfəran 4-5 tel götürüb 1 xörək qaşığı suda dəmləyib gündə beş altı dəfə gözə tökmək gözü işıqlandırır. Göz ətrafına günd

Qışda xəstələnməməyin ən asan yolu – Hər gün

Qışda sağlam qalmaq və xəstəliklərdən qorunmaq üçün balanslı və qidalandırıcı yeməklər yemək vacibdir. Xüsusilə immun sistemini gücləndirən qidalar seçmək faydalıdır. qış mövsümündə sağlamlığı qorumağa kömək edən yemək v

Bu qidalar qan azlığını yox edir - SİYAHI

İnsanların bir çoxu qan azlığından-anemiyadan əziyyət çəkir. Anemiya qandakı qırmızı hüceyrələrin azalmasıdır. Qan azlığı bütün yaşlarda rast gəlinir. Hamilə qadınlarda və uşaqlarda daha sıx görülür. İnsanların balanslı qidalanmamas


tezbazar azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler dunyada son xeberler qurban bayrami 2024 sou xeberler bugun sou xeberler