ÜST-dən xəbərdarlıq: Bu qidalar ölüm riski yaradır - Nələrə diqqət yetirməliyik?

ÜST-dən xəbərdarlıq: Bu qidalar ölüm riski yaradır - Nələrə diqqət yetirməliyik?Sağlamlığı qorumaq və xəstəliklərə qarşı daha davamlı immuntetə sahib olmağın özümüzdən asılı olan ən asan yolu qidalanmaya diqqət etməkdən keçir.
Məxtəbdə olan bəzi qidalar xəstəliklərin artmasına səbəb olur.
KONKRET.az-ın xəbərinə görə, sənaye üsulu ilə hazırlanmış trans yağlarının zərərləri artıq danılmaz fakta çevrilib. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bu yağların tamamilə aradan qaldırılması üzərində işləyir.
ÜST-ün açıqlamasına görə, bu yağları istehlak edən 5 milyarda yaxın insan ürək xəstəliklərindən əziyyət çəkir və ölüm riski artıb.
İnsan sağlamlığı üçün təhdid yaradan ən təhlükəli qidalar isə yağda qızardılanlardlır.
Restoranlarda bir dəfə istifadə edilmiş yağın dəyişdirilmədən uzun müddət istifadəsi xəstəliyə yoluxma riskini daha da artırır. Ən sağlam qızardılmış qida az miqdarda zeytun yağı ilə, unsuz və qısa müddətdə hazırlanan qida hesab olunur.
Şəkər çuğundurundan əldə edilən, tərkibi fruktoza və qlükozadan ibarət olan ağ şəkər qaraciyərdə problemlərin yaranmasına gətirib çıxarır. Ağ şəkər istifadəsini azaltdıqda orqanizm taxıl və paxlalı bitkilərdən şəkəri sağlam formada alır və şəkər ehtiyacını qarşılayır.
Ən zərərli qidalardan hesab olunan süni dadlandırıcıların yerinə kakos şəkəri, ağcaqayın siropu və bal kimi təbii dadlandırıcılardan istifadə məqsəduyğun hesab olunur.
ÜST gündə 25 qramdan çox olmayan şəkər istifadəsini normal hesab edir.
Yüksək fruktozalı qarğıdalı siropu, aspartam, fenilalanin, saxaroza, ageve, kalium bromat, süni rəngləndiricilər, bromlu bitki yağı, BHA və BHT ən zərərli qida əlavələrdir.
Qablaşdırılmış qidaların əksəriyyətinin saxlama müddətini uzatmaq üçün onlara əlavə edilən zərərli maddələr həmin qidaların təhlükə riskini artırır.
Məsələn, çipslərdə olan monosodium glutamat hətta siqaretə aludəçilik yarada bilir. Hazır çipslər əvəzinə sobada incə doğranmış kartofdan və ya lavaşdan təbii çipslər hazırlamaq tövsiyə edilir.
Hamımıza məlumdur ki, bütün yağlar içərisində marqarin ən zərərlisidir. Marqarin yerinə mümkün qədər təbii bitki yağlarından istifadə etmək daha məqsədəuyğundur.
Plova, şorbaya və bir çox xörəklərə qatılan bulyonun orqanizmə vurduğu ziyan gözardı edilməyəcək qədər ciddidir.
Bulyonların tərkibində Mono natrium glutamat (MSG) adlı zərərli maddə var. Çin duzu adlanan bu maddə mütəxəssislər tərəfindən təhlükəli sayılır. Onun istehlak edilməsi ürək ritmini pozulmasına, nəfəs darlığına səbəb olur, hətta Alzheimer kimi xəstəliklərə gətirib çıxara bilir.
Aygün Mirakif,
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 139   Tarix: 19 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bu qidalar iştahsızlıq yaradacaq

Pəhriz saxlayarkən insanda aclıq hissi daha da çoxalır, iştaha artır. Əgər iştahanızın qarşısını alsanız, pəhriz siyahısı sizə o qədər də qorxulu gəlməyəcək. Bəzi ərzaqlar iştahı kəsir və pəhriz saxlamağı asanlaşdırır. Həmi

Ölkədə həkimlərin sayı azalıb? - Mütəxəssis suala belə REAKSİYA VERDİ

Azərbaycanda tibb ixtisaslı mütəxəssislərin sayının azalması ilə bağlı narahatlıqlar artsa da, terapevt Rasif Bağırov bunun real vəziyyəti əks etdirmədiyini bildirib. -a açıqlamasında o qeyd edib ki, ölkədə həkimlərin say

Bu bitki evin temperaturunu 4 dərəcə aşağı salır

Yay aylarında elektrik xərclərini artırmadan evi sərin saxlamaq istəyənlər üçün jasmin bitkisi təbii seçim ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, jasmin yarpaqları havadakı nəmi buxarlandıraraq ətraf mühiti təbii şəkild

Kondisioner effekti yaradan təbii bitki

Yay aylarında bir çox insan elektrik enerjisi xərclərini artırmadan evlərini sərin saxlamağın yollarını axtarır. Lakin təbiət bu məsələdə bizə yardım edə bilər, söhbət havanı effektiv şəkildə soyudan dekorativ bitkidən gedir

Bu 7 əlaməti ciddiyə alın - İnfarktın xəbərçisi

İnfarkt hər il milyonlarla insana təsir edir. Soyuq tərləmə kimi simptomlar infarktın ən çox görülən əlamətləri arasındadır. Simptomları dəqiq başa düşmək, erkən diaqnoz qoymaq və tez hərəkət etmək çox vacibdir. KONKRET

Ağcaqanadlarla yayılan virus Azərbaycana gəlib? – RƏSMİ

Çində yenidən çikinqunya virusu yayılaraq epidemiya səviyyəsinə çatıb. Ağcaqanadlar vasitəsilə ötürülən bu xəstəlik kəskin hərarət, üşütmə, bel və oynaq ağrıları, eləcə də səpkilərlə müşahidə olunur. . Bəs görəsən, bu virusa yoluxma halların

Çəki itirmək əvəzinə kökəlmənizə səbəb olan BEŞ SƏHV

Arıqlamağa çalışan bir çox insan elə səhvlər edirlər ki, bu səhvlər nəinki çəki itirməyə mane olur, hətta əlavə çəki yığılmasına səbəb ola bilər. -a istinadla xəbər verir ki, bu barədə tanınmış rusiyalı endokrinoloq və diyetoloq

Prostat xərçənginin necə yarandığı məlum oldu

Alimlər prostat xərçənginin inkişaf mexanizmini daha yaxşı anlamağa imkan verən mühüm kəşfə imza atıblar. Yeni araşdırmalara əsasən, bu xərçəng növünün əsas səbəblərindən biri müəyyən genetik dəyişikliklərin və hormonal balanssızlığı

Çətənə toxumunun sağlamlığa inanılmaz faydaları

Qidalanma mütəxəssisləri çətənə toxumunun insan sağlamlığı üçün çoxsaylı faydalarını açıqlayıblar. Bitki mənşəli zülal mənbəyi olan çətənə toxumu xüsusilə vegan və vegetarian pəhrizlərində mühüm yer tutur. xəbər verir ki


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri meherremlik 2025 xankendi idman xeberleri son xeberler az