Zeytun belə yeyildikdə "zəhər"ə çevrilir

Zeytun belə yeyildikdə Zeytunun tərkibində insan orqanizmi üçün çoxlu faydalı maddələr var, lakin onun həddindən artıq istehlakı sağlamlığa ciddi ziyan vura bilər.
KONKRET.az medicina-ya istinadən xəbər verir ki, bunu tibb elmləri doktoru, dietoloq Mixail Qinzburq "Sputnik"ə müsahibəsində deyib.
"Aralıq dənizi və Fransa mətbəxində yüksək qiymətləndirilən zeytun yağı bir sıra müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. Omeqa-9 doymamış yağ turşuları ilə zəngin olan bu yağı normada istehlak etsək, iltihablanma riskini və damar xəstəliklərinin yaranma riskini azaltmış olarıq", – deyə dietoloq bildirib.
Onun sözlərinə görə, bu meyvənin əsas faydası həm də tərkibində antioksidantların və müxtəlif mikro və makroelementlərin yüksək olmasındadır.
"Lakin zeytun adətən duzlanır və ya turşu halında istehlak edilir. Bu da zeytunu çox yüksək duz ehtiva edən məhsula çevirir. Belə qidanın həddindən artıq istehlakı damar divarlarına mənfi təsir göstərir və hipertoniyanın inkişafına səbəb olur.
Tədqiqatlar artıq duzun hardasa əlavə şəkər qədər təhlükəli olduğunu və erkən ölümə səbəb olduğunu göstərir", – deyə ekspert qeyd edib.
Qinzburq əlavə edib ki, optimal miqdar gündə 2-3 ədəddir:
"Eyni zamanda, əgər piylənmə əlamətləri varsa və ya hipertoniyadan əziyyət çəkirsizsə, zeytunu ümumiyyətlə qida rasionuna daxil etməməyiniz daha yaxşı olar".
Qeyd edək ki, bundan əvvəl sağlam qidalanma üzrə mütəxəssis Tatyana Meşçeryakova bildirmişdi ki, həddindən artıq duz istehlakı hipertoniyaya gətirib çıxarır. O, bunun həmçinin ödemə, çəki artımına səbəb olduğunu, böyrək funksiyasını, maddələr mübadiləsini pozduğunu diqqətə çatdırmışdı.


Sağlamlıq     Baxılıb: 110   Tarix: 27 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Oqtay Şirəliyevin tibb müəssisəsi yüksək məbləğdə cərimələndi - SƏBƏB

"Respublika Diaqnostika Mərkəzi" ASC gömrük qaydalarını pozduğuna görə cərimələnib. -a istinadən xəbər verir ki, Dövlət Gömrük Komitəsi tərəfindən şirkət barəsində İnzibati Xətalar Məcəlləsinin 491.1-ci (Gömrü

Qışda xəstələnməməyin ən asan yolu – Hər gün

Qışda sağlam qalmaq və xəstəliklərdən qorunmaq üçün balanslı və qidalandırıcı yeməklər yemək vacibdir. Xüsusilə immun sistemini gücləndirən qidalar seçmək faydalıdır. qış mövsümündə sağlamlığı qorumağa kömək edən yemək v

Hər kəsin saxladığı bu məşhur çiçək evə bədbəxtlik GƏTİRİR

Pelargonium bitkisi ağır xəstəliyə səbəb ola bilər və ailə münasibətlərinizi poza bilər. -ın "progorod"a istinadən verdiyi xəbərə görə, Pelargonium kimi də tanınan ətirşah qapalı bitkilər arasında xüsusi yer tutur

Bu insanlara kəsmik yemək tövsiyə olunmur - Təhlükəlidir

Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır. kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdi

Hər gün tünd şokolad yeməyin fəsadları

Hər gün tünd şokolad yemək bəzi hallarda sağlamlıq üçün faydalı ola bilər, amma miqdar və digər şərtlər önəmlidir. tünd şokoladın faydaları və mümkün risklərini sizə təqdim edir:. Faydaları:. Antioksidantlar: Tünd şokola

Limonu dondurub yesək nə baş verər? - Alimlərdən yeni "kəşf"

Mütəxəssislər limonun bilinməyən təsirlərini açıqlayıblar. KONKRET. -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, dondurulmuş limon təzə limondan qat-qat sağlam ola bilər. Limonun orqanizm üçün son dərəcə faydalı məhsul olduğun

Dodaqlar payızda niyə çatlayır? – qarşısını belə alın

Payız və qış aylarında bir çox insan dodaqlarının quruması və çatlaması problemi ilə üzləşir. . KONKRET. -a istinadən bildirir ki, evin temperaturunun düşməsi və isinmənin artması ilə dərimizdə, xüsusən də dodaqlarda nə

80 qəpiyə satılan bu məhsul möcüzə yaradırmış - FOTOLAR

Vazelin (petrolatum) uzun illərdir dəriyə qulluqda geniş istifadə edilən, çoxfunksiyalı bir məhsuldur. Onun nəmləndirici və qoruyucu xüsusiyyətləri bir çox dəri problemlərinin həlli üçün əlverişli vasitədir. vazelinin ü

Çox yeyiləndə ağır xəstəlik yaradır - Diqqət

Paxlava müxtəlif növ şərbət və içliklərlə hazırlanmış həddindən artıq şirin və un məmulatıdır. Bir çox mədəniyyətdə məşhur olan bu şirniyyat xüsusilə şirin dadı və xırt-xırt quruluşu ilə tanınır. Lakin, çox sayda müsbət xüsusiyyət


tezbazar yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler son xəbərlər apa.az xeberler oxu.az xeberler bugunun xeberleri