Apteklərdə bizi gözləyən TƏHLÜKƏ

Apteklərdə bizi gözləyən TƏHLÜKƏApteklərdə satışla məşğul olan bəzi şəxslərin tibb sahəsindən anlayışı yoxdur. Onların bir qismi əczaçı yox, satıcı kimi fəaliyyət göstərirlər. Maraqlıdır, dərman vasitələri haqda məlumatlı olmayan insanların bu işə cəlb edilməsi nə dərəcədə doğrudur? 
KONKRET.azxəbər verir ki, məsələ barədə tibb elmləri doktoru, professor Adil Qeybulla "Yeni Sabah"a danışıb. Bildirib ki, aptekdə ortatəhsilli şəxs sadəcə satış üzrə fəaliyyət göstərə bilər:
"Apteklər özəl sektora daxildir. Bu səbəbdən özəl olaraq fəaliyyət göstərirlər. Özəl klinikalarda olduğu kimi, burada da bir sıra problemlər var. Əslində tibb müəssisələri mülkiyyət formasından asılı olmayaraq, tibb qanunlarına əsasən fəaliyyət göstərməlidirlər. Apteklərdə ortatəhsilli şəxslər çalışa bilər. Lakin bu fəaliyyət təkcə satış məsələsi deyil. Dərmanların dövriyyəsinin bir hissəsi apteklərə bağlıdır. Dərman vasitələri aptek şəbəkəsinə daxil olur, orada saxlanılır. Saxlanılma şəraiti də burada əsas məsələlərdən biridir. Bəzi dərmanlar var ki, soyuducuda saxlanılmalı, soyuq zəncirdən kənarda olmamalıdır. Elə dərman preparatları var ki, tamamilə quru mühitdə saxlanmalıdır. Dərmanların saxlanılma qaydasının düzgün təyin edilməsi, utilizasiyasının vaxtında həyata keçirilməsi, satış qaydaları və s. məsələləri dərindən bilən, məlumatlı mütəxəssislərin apteklərdə çalışması daha düzgündür. Bütün bunları icra edən bilən şəxslər isə tibb işçiləri, əczaçılardır. Ortatəhsilli formaseplər isə apteklərdə satış qaydalarını öyrənib, orada fəaliyyət göstərə bilərlər".
Professor qeyd edib ki, apteklərin fəaliyyəti araşdırılmalıdır:
"Müxtəlif sahədən olan və tibbi anlayışı, bu sahə üzrə təhsili olmayan insanların apteklərdə çalışması yolverilməzdir. Bu baxımdan, hesab edirəm ki, apteklərdə ciddi şəkildə araşdırma aparılmalıdır. Bu məsələlər qaydaya salınmalıdır. Bütün sahələrdə olduğu kimi, apteklərin fəaliyyətində də dünya standart və normalarını tətbiq etmək lazımdır".

Sağlamlıq     Baxılıb: 219   Tarix: 13 aprel 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Xaşdan daha təsirli şorba - Sümükləri beton kimi bərkidir

Qış aylarının sevilən ənənəvi yeməklərindən biri olan yayla şorbası, təkcə mədəni deyil, sümükləri də qoruyur. Mütəxəssislərə görə, qatıq, düyü, nanə və yumurta ilə hazırlanmış bu şorba kalsium, fosfor, zülal və probioti

Əncirə əlavə edib yeyin - Qaraciyəri təmizləyir, orqanizmi yeniləyir

Bədənini təbii yollarla təmizləmək istəyənlər üçün əncir və çörək sodası (mineral su) qarışığı son vaxtlar diqqət çəkən üsullardan biridir. Evdə asanlıqla hazırlanan bu qarışım, xüsusən də yağlı qaraciyər xəstəliyinə qarş

Görmə qabiliyyətini itirənlər bu kəşf sayəsində görə biləcəklər

Londondakı Moorfields Göz Xəstəxanasında həyata keçirilən beynəlxalq tibbi sınaq çərçivəsində görmə qabiliyyətini itirmiş bir qrup pasiyentə göz dibinə implant yerləşdirildikdən sonra onlar yenidən oxumağı və yazmağı bacarıblar

Pambıq və ya fırça ilə dırnağa çəkin - göbələyin kökünü kəsir

Dırnaq göbələyi həm estetik, həm də sağlamlıq baxımından narahatlıq yaradan problemdir. Son araşdırmalar göstərir ki, kəklikotu yağının antifungal (göbələk əleyhinə) xüsusiyyətləri sayəsində bu problemin qarşısını ala bilər

İflic olmamışdan bir neçə gün əvvəl bu 3 əlamət ortaya çıxır

Beynin müəyyən hissəsinə qan axınının qəfil dayanması və ya azalması nəticəsində yaranan iflic əsl hadisə baş vermədən bir neçə gün əvvəl özünü müəyyən əlamətlərlə büruzə verə bilər. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, ketoge

Bu spirtdən istifadə edənlərə XƏBƏRDARLIQ: Xərçəng yaradır...?

Avropa Kimya Agentliyi (ECHA) etanolu (etil spirti) kanserogen kimi təsnif etməyi planlaşdırır. Bu barədə "Financial Times" məlumat yayıb. Bildirilir ki, oktyabrın 10-da agentliyin işçi qruplarından biri daxil

Əti bu temperaturda bişirin, YOXSA... 

Ölkəmizdə heyvan kəsimi məntəqələri baytar nəzarəti altında fəaliyyətlərini davam etdirir. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin İnformasiya təminatı və innovativ həllər şöbəsindən -a verilən məlumata görə, heyvan kəsimindən əld

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr – polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər – qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu

Ən faydalı və sağlam ət hansıdır? - Cavab sizi təəccübləndirəcək

Son araşdırmalara görə fərqli ət növlərinin təsiri orqanizmin vəziyyətindən, yemək formasından və hətta porsiyanın ölçüsündən asılı olaraq dəyişir. Toyuq, mal, qoyun və balıq ətləri  hər biri özünəməxsus xüsusiyyətləri il


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler en son xeberler cəbhədən ən son xəbər krimnal xeber az xeber