Azərbaycanda bitən bu göbələk öldürür - DİQQƏTLİ OLUN

Azərbaycanda bitən bu göbələk öldürür - DİQQƏTLİ OLUNSon günlər ölkədə insanların göbələkdən zəhərlənmə faktlarının sayının artdığını görürük. Ümumiyyətlə, hər il yüzlərlə insan ehtiyatsızlıqla toplanan və ya yanlış tanınan zəhərli göbələklərdən zəhərlənmə riski ilə üzləşir. Göbələkdən zəhərlənmələrin səbəbləri, əlamətləri və qarşısını alma yolları ilə bağlı maarifləndirmə işlərinin aparılması bu qidadan təhlükəsiz şəkildə faydalanmağın əsas şərtidir.
Bəs göbələkdən zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət edilməlidir?
KONKRET.az xəbər verir ki, mövzu ilə bağlı qida eksperti Ağa Salamov baku.ws-ə bununla bağlı açıqlama verib.
O bildirib ki, bu məsələ ilə bağlı bir çox maarifləndirmə işləri aparılır:
"Təəssüflər olsun ki, neçə aydır ki, ard-arda göbələk zəhərlənməsi xəbərlərini görürük. Problem ondadır ki, çox vaxt regionlarda yaşayan vətəndaşlarımız öz həyətlərində və yaxud meşələrdə yabanı halda yetişən göbələkləri toplayırlar. Daha sonra onlarda hazırladıqları yeməklər, turşular zəhərlənmələrə yol açır.
Şampinyon qidalarda istifadə etdiyimiz göbələk növüdür. Ancaq şampinyona bənzər bir göbələk növü də solğun əzvaydır. Hansı ki həmin göbələk növü zəhərlidir. Çox vaxt insanlar şampinyonla birgə onu da yığır, bu da zəhərlənməyə yol açır.
Zəhərli göbələkləri bu qida ilə bağlı məlumatı olan insanların yığması daha məqsədəuyğundur. Onlar göbələyin rəngindən, qapağının altına baxmaqla, görünüşü ilə ayıra bilirlər.
Supermarketlərdə və qida mağazalarında satılan, xüsusi şəraitdə yetişdirilmiş göbələklər, yabanı göbələklərə nisbətən daha təhlükəsizdir. Bu göbələklər müvafiq keyfiyyət və təhlükəsizlik standartlarına uyğun olaraq yetişdirilir və istehlakçılara təqdim olunur.
Əgər vətəndaşlar yenə də təbiətdə göbələk yığmaq istəyirlərsə, yığdıqları göbələklərin təhlil edilməsini və fərqləndirilməsini öyrənməlidirlər."
Qeyd edək ki, göbələkdən zəhərlənmənin ilk əlamətləri adətən baş ağrısı, qarın ağrısı, ürəkbulanma, qusma, diareya, halsızlıq və başgicəllənmə kimi simptomlardır. Bu simptomlar yaranarsa, vaxt itirmədən həkimə müraciət etmək tövsiyə olunur, çünki göbələk zəhərlənməsi çox ciddi nəticələrə səbəb ola bilər.


Sağlamlıq     Baxılıb: 68   Tarix: 07 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bu qidaları ağzınıza da atmayın: Çiy yeyildikdə öldürür

Bəzi qidalar çiy istehlak edildikdə sağlamlıq riski yaradır. Çiy yumurta və bəzi göbələklərdə təhlükəli toksinlər və ya bakteriyalar ola bilər. Çiy anakardiyanın tərkibində zəhərli maddə olan urushiol var. xəbər verir ki

Çox içmək kişilərdə keçəlliyə səbəb olur - Alimlər

Pusan ​​Milli Universitetinin apardığı araşdırmada spirt istehlakı ilə saç tökülməsi arasında əlaqə aşkar edib. xəbər verir ki, elm adamları, müntəzəm olaraq spirtli içki qəbul edən kişilərin Androgenetik alopesiyaya (AGA

Yemək yeyərkən telefondan istifadə edənlərə bəd xəbər

Araşdırmalar göstərir ki, yemək yeyərkən telefondan istifadə sağlamlıq üçün risklər yarada bilər. . xəbər verir ki, Çester Universitetindən həkim Qaret Nay xəbərdarlıq edir ki, smartfonlar xəstəliyə səbəb ola biləcək zərərl

"Zob" dərmanları buna səbəb olur

Con Hopkins Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qalxanabənzər vəzi dərmanları ümumi sümük kütləsinin itirilməsinə və sümük sıxlığının azalmasına səbəb ola bilər. . bildirir ki, bu barədə məlumat yayıb. Bir neçə mark

Kərə yağı ilə bağlı FAKTLAR

Ərzaq məhsullarının qida standartlarına uyğunluğu məsələsi istənilən ölkədə mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Azərbaycan da təbii ki, istisna deyil. Məlumatlara görə, paytaxtda müştəri marketlərin birindən 2 növ kərə yağı alıb

Azərbaycan tibbində yenilik - Xəstə yuxuda ikən

Dövlət xəstəxanasında yuxu labaratoriyası yaradılır. Xəzər TV-yə istinadən bildirir ki, belə laboratoriyalarda – xüsusi otaqda bir gecə videomüşahidə altında yatan pasiyentin 8 saat ərzində bütün fizioloji funksiyaları monitorin

Yeyirəm, amma doymuram - Niyə?

Doyduğunu hiss etməmək, adətən, yemək yeyərkən toxluq hissinin yaranmaması və ya bu hissi dərk etməmək vəziyyətidir. xəbər verir ki, bu hal bir neçə səbəbdən baş verə bilər. Məsələn, sürətli yemək yeyən insanlar beynin toxlu

AQTA-dan qoyun və quzu əti ilə bağlı AÇIQLAMA

Azərbaycanda əhali tərəfindən qoyun əti daha çox istehlak edildiyi üçün ölkəmizdə qoyunçuluğa xüsusi diqqət yetirilir. Yetişdirilən qoyun cinslərinin ət, süd, pendir, dəri, piy və yunundan istifadə edilir. xəbər verir ki

Qan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlandı

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. KONKRET.azxəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb v


tezbazar yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler son xeberler az iqtisadiyyat xeberleri bugun metbuat sonxeberler