Bu qidalarla xərçəng riskini azaltmaq olar - SİYAHI
Müəyyən qidaların müntəzəm qəbulu kolorektal xərçəngə tutulma riskini təxminən 30% artıra bilər.
KONKRET.az xəbər verir ki, kişilərdə xərçəng riskini azaltmağa kömək edən qidalar arasında əsasən aşağıdakılar tövsiyə olunur:
Antioksidantlarla zəngin qidalar
Yaşıl çay: Tərkibindəki katexinlər xərçəng hüceyrələrinin inkişafını yavaşladır.
Qarağat və yabanı meyvələr: Antioksidantlarla zəngin olması səbəbilə hüceyrələri qoruyur.
Zülal mənbələri
Yağsız ət və quş əti: Toyuq və hinduşka kimi yağsız proteinlər qırmızı və işlənmiş ətin daha sağlam alternativləridir.
Dəniz məhsulları: Omega-3 yağ turşuları iltihabı azaldır və bəzi xərçəng növlərinin qarşısını ala bilər.
Bitki əsaslı qidalar
Qoz-fındıq və toxumlar: Lif və sağlam yağlarla zəngin olan bu qidalar xərçəng riskini azaldır.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər: İspanaq və kələm hüceyrə sağlamlığını dəstəkləyir.
Süd məhsulları
Az yağlı süd və kəsmik: Kolon xərçəngi riskini azalda bilən kalsium tərkiblidir.
Zəncəfil və sarımsaq
Hər iki bitki iltihabı azaldır və hüceyrə zədələrinə qarşı qoruyucu təsir göstərir.//Milli.Az

Zəfərdən ədalətə: Baş Prokurorluğun Zəngilan mesajı
Gəncə terrorunda valideynlərini itirən Sevil ana oldu
Təbiətə hörmət, məhsuldarlığa dəstək: fermerlər üçün yeni yanaşma
Müdafiə naziri: Pakistan və Əfqanıstan arasında danışıqlar iflasa uğrayıb
Əfqanıstan səfirliyi Azərbaycan xalqını Zəfər Günü münasibətilə təbrik edib
Prezident İlham Əliyev Şahbaz Şəriflə birgə nahar etdi
Putinlə görüş üçün şərtini açıqladı
Qadın özü işləməli, qazanmalıdır
"Nar" Zəfərin 5 illiyini könüllü gənclərə özəl silsilə tədbirlərlə qeyd etdi - FOTOLAR
FETÖ hərəkətə keçdi – Ərdoğanın oğlu ilə bağlı elə bir iddia yayıldı ki…
"Referans"ın baş həkimi 32 yaşlı laborant imiş - FOTO
Rambuye rüsvayçılığı: Köçəryan niyə tualetə qaçdı? – Məmmədyarov danışır
"Qarabağ" azarkeşlərə müraciət etdi
Gəncədə 31 yaşlı qadın bıçaqlanaraq öldürüldü - Saxlanılan var
Bakıda həmkarlarını təhqir edən müəllimə ŞİDDƏTLİ TÖHMƏT verildi