Çayı qətiyyən belə içməyin: ÖLDÜRÜR

Çayı qətiyyən belə içməyin: ÖLDÜRÜRÇay, xüsusilə soyuq havalarda bədəni isidən və gündəlik olaraq sevilərək içilən içkilərdəndir. Lakin bəzi hallarda çayın qəbulunun təhlükəli nəticələr doğura biləcəyi məlum olub. Çayın yüksək miqdarda və ya çox isti formada qəbul edilməsi orqanizm üçün zərərli ola bilər, hətta ölüm riski yarada bilər
Bəs çay içərkən hansı hallara diqqət etməliyik ki, sağlamlığımız təhlükəyə düşməsin?
KONKRET.az çay içərkən diqqət edilməli məqamları təqdim edir:
Çayı həddən artıq isti içmək: Araşdırmalar göstərir ki, çox isti içki, o cümlədən çay içmək, qida borusu xərçənginin riskini artıra bilər. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) çayın 60 dərəcədən yüksək temperaturda içilməsini təhlükəli hesab edir. Çayın soyumasını gözləmədən içmək qida borusunda termik yanmalara, uzun müddətdə isə xərçəng riskinə səbəb ola bilər.
Çayın normadan artıq miqdarda içilməsi:Gün ərzində çoxlu miqdarda çay içmək də sağlamlığa zərər verə bilər. Çayın tərkibində yüksək miqdarda kafein və tein maddələri var ki, bu da maddələr ürək ritmini pozmağa, qan təzyiqini artırmağa və həzm sistemi ilə bağlı problemlərə səbəb ola bilər. Ən təhlükəli hallardan biri isə bədənin kalsiumu azaldaraq sümüklərin zəifləməsinə və sonda sümüklərin ərimə riskinə səbəb olmasıdır.
Çayı dərmanlarla birgə içmək: Çayın tərkibində olan bəzi maddələr dərmanların təsirini azalda və ya onlarla qarşılıqlı təsirə girərək xoşagəlməz nəticələr doğura bilər. Xüsusilə dəmir qəbul edən şəxslər üçün çay içmək dəmirin orqanizmdə sorulmasını çətinləşdirir. Məhz bu səbəbdən həkimlər dərman qəbul etdikdən dərhal sonra çay içməyi məsləhət görmür.
Mədə problemləri olanlar üçün böyük risk: Çayın tərkibində olan turşular mədə problemi yaşayan insanlar üçün xüsusilə risklidir. Qastrit, mədə xorası kimi xəstəlikləri olanlar çoxlu miqdarda çay içərsə, mədə turşuluğu arta və bu, xəstəliklərinin daha da ağırlaşmasına gətirib çıxara bilər.//Musavat

Sağlamlıq     Baxılıb: 202   Tarix: 03 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Qaraciyəri toksinlərdən təmizləyir - Çayın içinə 1 ədəd əlavə edin

Soyuq havalarda həm orqanizmi isidən, həm də immuniteti gücləndirən təbii möcüzələrdən biri – mixəkdir. Kiçik ölçüsünə baxmayaraq, bu ədviyyat həm xoş ətiri, həm də sağlamlığa çoxsaylı faydaları ilə seçilir. Mütəxəssislə

Sağlamlıq üçün ən faydalı ət növü - Balıq ya da toyuq deyil

Sağlam qidalanmanın əsas şərtlərindən biri zülalı düzgün mənbədən almaqdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə 50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşladığı üçün orqanizm üçün həm yüngül, həm də qidalı ət növlərin

İsti çay və şorbaların fəsadı – Xərçəng YARADA BİLƏR

Acılı və qaynar qidalara sevgi xərçəngə səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, onkoloq Maqomed Sulimanov niyə isti çaydan çəkinməli olduğumuzu izah edib. O qeyd edib ki, mədə və qida borusu xərçəngi dəhşətli onkoloj

Öskürərkən qabırğalarınızı sındıra bilərsiniz - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Sinə ağrısı dedikdə, tez-tez yaşlılar ağla gəlir, lakin son zamanlar gənclərdə öskürəkdən sonra qabırğa sınıqları da artmaqdadır. -a istinadla xəbər verir ki, türkiyəli prof. Dr. Güven Sadi Sunam gənclərdə qabırğa sınıqlarını

Beynin gücünü artıran 6 super qida

Tədqiqatçılar beyin fəaliyyətini stimullaşdıran və onu oyaq saxlamağa kömək edən sağlam qidaların siyahısını tərtib ediblər. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, alimlərin fikrincə, faydalı qida maddələrinin çatışmazlığ

Analizə gedənlər bunu mütləq bilməlidir, yoxsa cavablar səhv çıxa bilər

Vitamin və bioloji aktiv qida əlavələri xəstəliklərin düzgün diaqnozuna və müalicəyə mane olur. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı terapevt Olqa Çistik bildirib. "Ən çox dəmir, D vitamini və biotin qəbu

Bu uşaqlar dərslərində pis nəticə göstərir

Sosial mediada daha çox vaxt keçirən uşaqların şifahi oxuma, yaddaş və söz ehtiyatı testlərində daha pis performans göstərdiyi üzə çıxıb. . xəbər verir ki, araşdırma 9-13 yaş arası 6554 yeniyetmənin iştirakı ilə aparılıb

Bu spirtdən istifadə edənlərə XƏBƏRDARLIQ: Xərçəng yaradır...?

Avropa Kimya Agentliyi (ECHA) etanolu (etil spirti) kanserogen kimi təsnif etməyi planlaşdırır. Bu barədə "Financial Times" məlumat yayıb. Bildirilir ki, oktyabrın 10-da agentliyin işçi qruplarından biri daxil

Bu turşunu yeyənlərin DİQQƏTİNƏ

Acı bibər turşusu həm süfrələrin sevimlisi, həm də sağlamlıq baxımından diqqət mərkəzinə çevrilib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu turşu yalnız dadına görə deyil, həm də orqanizm üçün olan faydaları ilə seçilir. Xüsusil


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri dunya xeberleri azerbaycan son xeber bugun xeberler azerbaycan azerbaycanda son xeberler