Çox yeyiləndə ağır xəstəlik yaradır - Diqqət

Çox yeyiləndə ağır xəstəlik yaradır - DiqqətPaxlava müxtəlif növ şərbət və içliklərlə hazırlanmış həddindən artıq şirin və un məmulatıdır. Bir çox mədəniyyətdə məşhur olan bu şirniyyat xüsusilə şirin dadı və xırt-xırt quruluşu ilə tanınır. Lakin, çox sayda müsbət xüsusiyyəti olsa da, paxlavanın zərərləri də mövcuddur və bu, xüsusilə onu müntəzəm olaraq istehlak edən insanlar üçün problem yarada bilər.
KONKRET.azbildirir ki, nadir hallarda və məhdud miqdarda paxlava yemək heç bir ciddi zərərə səbəb olmur, lakin bunu müntəzəm bir vərdiş halına gətirmək bədən sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər.
Paxlava yüksək kalorili qidadır. İçərisində bol miqdarda şəkər, yağ və un olduğu üçün, bu yeməyi çox tez-tez və çox miqdarda yemək çəki artımına səbəb ola bilər. Artıq çəki qazandıqda isə bir sıra digər sağlamlıq problemləri, o cümlədən ürək-damar xəstəlikləri, yüksək təzyiq və həzm problemləri ortaya çıxa bilər. Həddindən artıq şəkər istehlakı, xüsusilə şəkərli qidalara həssas olan insanlar üçün təhlükəli ola bilər. Şəkərin çox miqdarda qəbulu, qan şəkərinin sürətlə yüksəlməsinə və sonrasında düşməsinə səbəb olur ki, bu da diabet riskini artırır. Şəkər xəstəliyi olan insanlar, bu cür şirin qidaları istehlak etdikdə vəziyyətlərinin pisləşməsinə səbəb ola bilər.
Paxlavanın tərkibindəki yağlar da onun zərərlərindən biridir. Bəzən paxlava hazırlayanlar trans yağlardan istifadə edirlər. Trans yağlar, təbii yağlardan fərqli olaraq, orqanizmə zərər verə bilər və bu, uzun müddət istifadə edildikdə ürək xəstəlikləri riskini artırır. Bu tip yağlar həmçinin bədənin xolesterin səviyyələrini yüksəldərək damar problemlərinə yol açır. Bununla yanaşı, paxlavanın tərkibində bol miqdarda sadə karbohidratlar var, bunlar da sürətlə həzm olunur və bədənə enerji verə bilsə də, uzun müddət doymadan yemək vərdişi yaradır. Bunun nəticəsində, insanlar daha çox qida istehlak etməyə meylli ola bilər və bu da artıq çəki ilə nəticələnə bilər.
Bir digər məsələyə gəldikdə isə, paxlava yüksək kalorili olmasına baxmayaraq, qida maddələri və lif baxımından zəngin deyil. Liflərin qəbulu orqanizm üçün olduqca vacibdir, çünki onlar həzm sisteminin düzgün işləməsini təmin edir, bağırsaqların təmizlənməsinə kömək edir və qan şəkərinin tənzimlənməsinə dəstək olur. Lakin paxlava bu baxımdan zəif seçimdir və onun müntəzəm istehlakı bədənə lazım olan faydalı maddələri təmin etməyəcəkdir. Bu səbəbdən paxlavanı, digər daha faydalı qidalara üstünlük verərək, ölçülü şəkildə və balanslı bir pəhriz daxilində istehlak etmək daha yaxşıdır./milliaz

Sağlamlıq     Baxılıb: 164   Tarix: 15 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bu içkilər şəkər xəstəliyi yaradır

Süni şirinləşdirici ilə hazırlanan "zero" içkilərin sağlamlığa təsiri ilə bağlı yeni elmi müzakirələr gündəmdədir. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalar bu içkilərin qısa müddətdə qan şəkərini artırmasa da

Enerji içkiləri bu xəstəliklərə SƏBƏB OLUR

Enerji içkiləri maddələr mübadiləsinə, sinir və ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərir. Onlar şəkərli diabet, piylənmə, ateroskleroz kimi xəstəliklərə səbəb ola və qocalmanı sürətləndirə bilər. -a istinadən xəbər veri

Yayın sevilən meyvəsi – keyfiyyətli və şirin qovun necə seçilər?

Yay fəslinin sərinlədici və dadlı meyvəsi olan qovun yalnız ləzzəti ilə deyil, həm də tərkibindəki vitamin və minerallarla sağlamlıq üçün faydalıdır. KONKRET. -a istinadən bildirir ki, qovun düzgün seçilmədikdə, dadsız v

Ağ saçları 15 günə öz rənginə qaytarır - Kimyəvi boyalara son

Yaşınız artdıqca saçlarınız ağarmağa başlayır. Ancaq bəzən gənc yaşlarda da saçlarda ağarmalar müşahidə olunur. Saçların ağarmasına səbəb olan bir çox amil mövcuddur. Vitamin və mineral çatışmazlığı, stress, zərərli vərdişlər

Banan qanı qatılaşdırır - Tromb yaradan qidalar

Faydalı bildiyiniz qidalar, meyvələr belə qanı qatılaşdıra bilər. Xüsusən yayda orqanizmdə susuzlaşma fonunda qan daha da qatılaşır. -a istinadən xəbər verir ki, ürək-damar cərrahı Pavel Vladimirov kartof, banan, şirniyya

Kartof qızartmalarındaki böyük təhlükə - Yeni araşdırma üzə çıxardı

British Medical Journal-da dərc olunan genişmiqyaslı araşdırma kartof qızartmasının müntəzəm istifadəsinin 2-ci tip diabet riskini artırdığını göstərib. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, həftədə üç dəfə qızardılmı

Qardaş ölkəyə COVID yenidən qayıdıb - Azərbaycanda TƏHLÜKƏ RİSKİ

Türkiyəli professor Dr. Muhəmməd Emin Akkoyunlu ölkədə COVID-19 yoluxmalarının yenidən artdığını bildirib. Maraqlıdır, Türkiyədə COVID-19 yoluxmalarının artması Azərbaycana təsir edə bilərmi?. Mövzu ilə bağlı -a danışan terapev

Qabığı yeyilməyən meyvələrdə gizli təhlükə - Mütəxəssisdən xəbərdarlıq

"Hətta qabığı yeyilməyən meyvələrin də istehlakdan əvvəl yuyulması vacibdir". -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Mirror" nəşrinə müsahibəsində qida texnoloqu Tamika Sims məlumat verib. Mütəxəssisi

Gündə bir yumurta yeməyin - 7 faydası

Müntəzəm olaraq yeyildikdə bədənə saysız-hesabsız faydalar təmin edən yumurta, vitaminlər, minerallar və zülal tərkibi ilə təbii sağlamlıq mənbəyi kimi diqqət çəkir. Araşdırmalara görə, gündə bir yumurta yemək əzələ inkişaf


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri xeber.az cəbhədən ən son xəbərlər en yeni xeberler cəbhədən son məlumatlar