Əlləri yumağın əhəmiyyətini göstərən təcrübə

Əlləri yumağın əhəmiyyətini göstərən təcrübəDiscovery Elementary School proqramının əməkdaşı Carali En Metkalf, əl yumağın əhəmiyyətini göstərmək üçün maraqlı bir təcrübə keçirdi. Bu təcrübədə 5 fərqli çörək hissəsi, fərqli şərtlərdə hazırlandıqdan sonra paketlərin içinə qoyularaq saxlandı. Ortaya çıxan nəticələr isə təəccübləndirir.
2014-cü ildə Kortni Li Simpson, sinifindəki uşaqlara əl yumağın əhəmiyyətini göstərmək üçün çörək parçalarını ehtiva edən açıq təcrübə keçirdi. İndi isə, Discovery Elementary School proqramında vəzifə yerinə yetirən Carali En Metkalf, əlləri dezinfeksiya edən məhlulu və məktəb kompyuterlərini də ehtiva edən çox bənzər bir təcrübəyə imza atdı.
Bu təcrübədə 5 fərqli paketin içərisinə yerləşdirilmiş çörək hisssələri var. Bir-birlərindən fərqli olaraq həm təmiz, həm də çirkli əllərlə toxunulmuş olan bu çörəklər, daha sonrakı müddətdə nələr olacağını görmək üçün bir paketin içinə qoyularaq saxlanır. Aparılan təcrübənin nəticələri isə həqiqətən təəccüb doğurur.
Birinci təcrübədə olduğu kimi ilk paket, təmiz bir çörək parçasını ehtiva edən nümunə idi. İkinci paketdə, çirkli əllərlə uşaqlar tərəfindən toxunulan və çox kiflənən bir çörək parçası var. Üçüncü paket isə sabun və suyla yuyulmuş əllərlə toxunulmuş olan çörək parçasını ehtiva edir. Dördüncü paket, əlləri dezinfeksiya edən məhlul istifadə edənlərin toxunduğu çörəyi, sonuncu paket isə məktəb kompyuterlərinə sürtülən və olduqca çox miqdarda kif ehtiva edən bir çörək parçasını saxlayır.
Fərqli əllərlə toxunulan çörəklər, paketin içərisində bir müddət saxlandı. Bu gözləmə müddətindən sonra əldə edilən nəticələr isə heç yaxşı görünmür. Təcrübəni edən Carali En Metkalf, bundan əlavə, kompyuterlərin normal olaraq dezinfeksiya edildiyini, ancaq təcrübə səbəbiylə o gün təmizlənmədiyini də ifadə edir.
Milli.Az /news.milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 524   Tarix: 31 dekabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

İsti havalarda necə qidalanmalıyıq? – Həkimdən vacib tövsiyə

Yay aylarında havaların həddindən artıq istiləşməsi insan orqanizminə ciddi təsir göstərir. Həkimlər bildirirlər ki, belə havalarda düzgün qidalanma sağlamlığı qorumaq və istilikdən yaranan narahatlıqların qarşısını alma

Köhnə dəmli çay xərçəng yaradır

Səhər açılar-açılmaz mətbəxə keçib çaydanı işə salmaq azərbaycanlıların adətidir. Amma çoxları bilmədən səhv edir: əvvəlki günün dəmli çayını ocağa qoyub yenidən qızdırır, bir stəkan da ondan içir. Halbuki bu görünməz təhlük

Beyini zombiləşdirən QİDALAR

Yağlı qidaların qəbulu beyin həcminin artmasına səbəb olur. -a istinadla xəbər verir ki, Bostondakı Harvard Tibb Məktəbinin aliımləri bir qrup laboratoriya siçanını yüksək yağlı pəhrizlə qidalandırıblar. Qeyd olunur ki, bi

Uzunömürlü olmaq üçün ideal çəki açıqlandı

Son dövrün məlumatlarına əsasən, bədən kütlə indeksi (BKİ) insan ömrünün uzunluğunu proqnozlaşdırmaqda mühüm rol oynayır. -ə istinadən xəbər verir ki, rusiyalı mütəxəssis Olqa Romaşina "Veçernyaya Moskva" nəşrin

Gündə nə qədər gilas yemək olar?

Yay aylarında bol istehlak edilən və bir çox insanın sevimli mövsümi meyvələrindən biri olan gilas sağlamlıq baxımından bir sıra risklər daşıya bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Moskva 24" telekanalın

Bəzi xiyarlar niyə acı dadır?

Xiyarın bəzən acı dad verməsi bir çox insanı narahat edir. Mütəxəssislər bu halın əsas səbəbinin xiyarın tərkibindəki "kukurbitasin" adlı maddə olduğunu bildirirlər. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bu madd

Əgər uşağınızda bu vitamin çatışmazlığı varsa

Mütəxəssislər D vitamini çatışmazlığı ilə bağlı xəbərdarlıq ediblər. Türkiyəli uşaq sağlamlığı və xəstəlikləri mütəxəssisi Məsud Arslan D vitamini çatışmazlığının uşaqlarda sümük problemlərinə səbəb ola biləcəyini açıqlayıb

Bu meyvə qaraciyərin DƏRMANI imiş – MÖCÜZƏ

Son dövrlərdə təbii qidalar və sağlamlıq mövzusunda aparılan araşdırmalar bir daha sübut edib ki, təbiətin bizə təqdim etdiyi bəzi nemətlər əsl dərman rolunu oynayır. -a istinadən xəbər verir ki, onlardan biri də zoğaldır

Yaşlı insanlar üçün əvəzedilməz faydaları var

Qaragilə "pis" xolesterini azaldır, beynin qan dövranını yaxşılaşdırır və yaşlılarda yaddaş və diqqət pozğunluqları riskini azaldır. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Vyana Universitetinin "Wiener Kinderstudie


son xeberler yeni xeberler azerbaycan xeberleri xəbərlər.com son xeber az son xəbərlər az xeber