Kartof qızartmalarındaki böyük təhlükə - Yeni araşdırma üzə çıxardı
British Medical Journal-da dərc olunan genişmiqyaslı araşdırma kartof qızartmasının müntəzəm istifadəsinin 2-ci tip diabet riskini artırdığını göstərib.
KONKRET.az xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, həftədə üç dəfə qızardılmış kartof yeyənlərdə risk 20 faiz, beş dəfə yeyənlərdə isə 27 faiz yüksəlir.
Tədqiqatda qeyd olunub ki, qaynadılmış, bişmiş və ya kartof püresi istehlakı da riski 5 faiz artırır, lakin bu göstərici qızardılmış kartofa nisbətən xeyli aşağıdır. 1984-2021-ci illəri əhatə edən araşdırmada 205 min ABŞ səhiyyə işçisinin pəhriz vərdişləri izlənilib.
Araşdırma həmçinin kartofu tam taxıllarla əvəz etməyin 2-ci tip diabet riskini 8 faiz azaltdığını üzə çıxarıb. Dietoloq Dr. Kawther Hashem bildirib ki, kartof sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər, lakin bişirilmə üsulu çox önəmlidir:
"Haşlanmış, bişmiş və ya püresi yağda az, lif, C vitamini və kaliumla zəngindir. Qızardıldığında isə yağ və duz miqdarı artdığı üçün diabet və çəki riski yüksəlir."

Xəzər dənizində zəlzələ olub
Yanğında anasını itirən Ləman palataya köçürüldü
Zəngəzur dəhlizi eyni anda bir neçə strateji marşrutu birləşdirir' - Elçin Əmirbəyov
Ərdoğan: Rusiya-Ukrayna münaqişəsində sülh uzaqda deyil
Ərdoğan Putinlə görüşün təfərrüatlarını açıqlayıb
Güllünün qızı həbs edildi
Reanimasiyadan çıxan aktyor ilk dəfə açıqlama verdi
Maska'nın aktyoru vəfat etdi - FOTO
Allahşükür Paşazadə Səudiyyə Ərəbistanı Krallığına səfərə yola düşür
Ukraynada bir neçə azərbaycanlı xəsarət aldı - FOTOLAR
Bakıda və Abşeron yarımadasının bəzi ərazilərində sulu qar yağır
Astarada gəlin qayınanası və baldızını qaynar çayla yandırdı
Azərbaycanın Milli Qəhrəmanı Əliyar Əliyevin doğum günüdür
"Qalatasaray" səfərdə inamlı qələbə qazandı
Xəzərdə yenidən ZƏLZƏLƏ OLDU