Novruz bayramından sonra hansı xəstəliklər kəskinləşir?

Novruz bayramından sonra hansı xəstəliklər kəskinləşir?Bayram günlərində hər evdə masalarda məcməyi dolu şirniyyat, qoz-fındıq, müxtəlif çərəzlər qoyuldu.
Ailənin bütün üzvləri uşaqdan tutmuş yaşlıya kimi çayla paxlava, şəkərbura, qoğal yeyəcək, tez-tez də ağzına ləbləbi atacaq. Çoxları bayramdan sonra kökələcəyinin dərdini çəkir.
Yenisabah.az xəbər verir ki, Novruz qidalarını yeməyə əks-göstərişi olan insanlar var ki, bayramdan sonra səhhətində ağırlaşmalar yarana bilər. Kimlərə, hansı xəstəliyi olanlara Novruz süfrəsindən uzaq durmaq tövsiyyə olunur?
Medicina.az terapevt Aqşin Salmanovdan risk qrupunda olan xəstələrin siyahısını əldə edib: "Ümumiyyətlə, Novruz bayramı azuqəsi karbohidratlı tərkibli qidalardır, onlar həzm sistemində problemi olan insanlara, şəkərl diabet xəstələrinə, qaraciyər, öd xəstəliyi olanlara mənfi təsir edə bilir. Ciddi pəhriz qaydalarına əməl etmədən Novruzda bu kimi qidalardan bol yemək gələcəkdə xəstədə letal sonluğa gətirib çıxara bilər. Diatezi olan uşaqlarla da ehtiyatlı olmaq lazımdır.
Mədə və on iki barmaq bağırsaq xorası olanlarda ürəkbulanma, qusma, ağrı kimi hallar baş verə bilir.
Qanda şəkərin artması, hiperqlikemiya isə şəkərli diabet xəstələrinin bayramdan sonra üzləşə biləcəyi problemlərdir.
Ödündə daş olan xəstələr də ehtiyatlı olmalıdır. Novruz bayramından sonra həzm sistemində olan ağırlaşmalar və diabet xəstələrində baş verən problemlərlə bağlı həmişə həkimə müraciətlərdə kəskin artım müşahidə olunur.
Xalqımızın gözəl bayramında sağlamlığınızı da düşünmək vacibdir. Bayrama görə bu tip xəstələr şirniyyatların dadına baxa bilər, amma hər gün onları qəbul etmək olmaz". / konkret.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 219   Tarix: 22 mart 2024
f Paylaş

Xidmetler [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Damarları tıxananlar bu qidalardan İMTİNA ETSİN

Aterosklerozun müalicəsi pəhrizə ciddi yanaşma tələb edir. Ateroskleroz diaqnozu qoyulmuş xəstələr doymuş yağlar, trans yağlar, şəkər və duzla zəngin qidaları pəhrizlərindən çıxarmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, kardiolo

Azərbaycanda şəkərli və qazlı içkilər ləğv ediləcək? - Həkimdən uşaqlarla bağlı XƏBƏRDARLIQ

Rusiyanın Milli Valideynlər Komitəsinin rəhbəri İrina Volynets azyaşlılara şəkərli qazlı içkilərin satışının qadağan edilməsini təklif kimi irəli sürüb. Maraqlıdır, Azərbaycanda azyaşlılara şəkərli qazlı içkilərin satış

Bu turşunu yeyənlərin DİQQƏTİNƏ

Acı bibər turşusu həm süfrələrin sevimlisi, həm də sağlamlıq baxımından diqqət mərkəzinə çevrilib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu turşu yalnız dadına görə deyil, həm də orqanizm üçün olan faydaları ilə seçilir. Xüsusil

Vaksinlə bağlı əhaliyə MÜRACİƏT

"Səhiyyə Nazirliyi tərəfindən Azərbaycana gətirilən vaksinin ölkəmizdə geniş tətbiqinə başlanılacaq". xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-eksperti, terapevt Zakir Quliyev deyib. "Bu vaksini

Beyni yaşlandırmayan qidalar açıqlandı

Düzgün qidalanma vasitəsilə yaddaş və konsentrasiya sanki fiziki idman edirmiş kimi gücləndirilə bilir. Mütəxəssislər beynin daha sürətli, daha aydın, daha dəqiq və daha aktiv işləməsinə kömək edən 15 qidanı açıqlayıblar

Həzmə faydalı bitki çayları

Bu gün az qala hər kəsin tez-tez yaşadığı mədə pozuntuları həyat keyfiyyətini aşağı salan ümumi bir həzm problemidir. Kimyəvi dərmanlara müraciət etmədən mədənizi təbii yolla sakitləşdirmək mümkündür! Nanə, zəncəfil, şüyü

Bu uşaqlar dərslərində pis nəticə göstərir

Sosial mediada daha çox vaxt keçirən uşaqların şifahi oxuma, yaddaş və söz ehtiyatı testlərində daha pis performans göstərdiyi üzə çıxıb. . xəbər verir ki, araşdırma 9-13 yaş arası 6554 yeniyetmənin iştirakı ilə aparılıb

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr – polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər – qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu

Ən faydalı və sağlam ət hansıdır? - Cavab sizi təəccübləndirəcək

Son araşdırmalara görə fərqli ət növlərinin təsiri orqanizmin vəziyyətindən, yemək formasından və hətta porsiyanın ölçüsündən asılı olaraq dəyişir. Toyuq, mal, qoyun və balıq ətləri  hər biri özünəməxsus xüsusiyyətləri il


azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler valyuta mezennesi 2025 maşın realiti şou son xeber 2025 son xeberler bu gun