Payızın ən dəyərli meyvəsi: 4 manata satılır - ŞƏFA MƏNBƏYİDİR

Payızın ən dəyərli meyvəsi: 4 manata satılır - ŞƏFA MƏNBƏYİDİRPayızda yetişən heyva həm dadı, həm də sağlamlığa faydaları ilə seçilir. Hazırda oktyabr ayıdır və bazarlarda bol miqdarda yerli heyva satılır.
KONKRET.az yenisabah-a istinadən xəbər verir ki, qiyməti 4 manat civarında olan bu meyvə həm gündəlik qidalanmada, həm də təbii müalicə vasitəsi kimi geniş istifadə olunur.
Vitamin və minerallarla zəngindir
Heyva C vitamini, kalium, mis, dəmir və liflərlə zəngindir. Orqanizmin immun sistemini gücləndirir, soyuqdəymə və virus infeksiyalarına qarşı qoruyucu təsir göstərir. Həmçinin yüksək lif tərkibi həzm sisteminin düzgün işləməsinə yardım edir.
İmmuniteti möhkəmləndirir, öskürəyə qarşı faydalıdır
Xalq təbabətində heyva öskürək, boğaz ağrısı və soyuqdəymə zamanı təbii müalicə vasitəsi kimi istifadə olunur. İsti heyva kompotu və ya bişmiş heyva boğazı yumşaldır, nəfəs yollarını təmizləyir. C vitamini sayəsində immunitetin möhkəmlənməsinə dəstək olur.
Qan dövranını və ürəyi qoruyur
Heyvanın tərkibindəki kalium və antioksidant maddələr ürək-damar sistemini gücləndirir, damar elastikliyini artırır. Müntəzəm, amma ölçülü şəkildə istehlak edildikdə xolesterinin balansda qalmasına kömək edir.

Həzm sistemini tənzimləyir
Heyva pektin və təbii lif baxımından çox zəngindir. Buna görə də qəbizlik və ishal kimi hallarda bağırsaq fəaliyyətini normallaşdırmağa yardımçı olur. Mədəsində həssaslıq olanlar üçün bişmiş heyva daha uyğundur, çünki çiy halda turş və bəzən ağır həzm olunur.
Kimlər heyva yeməməlidir?
Bəzi hallarda heyvadan ehtiyatla istifadə edilməlidir:
Diabet xəstələri təbii şəkər səbəbindən porsiyanı məhdudlaşdırmalıdır;
Fruktoza həssaslığı olan şəxslərdə narahatlıq yarada bilər;
Mədə xorasından əziyyət çəkənlər üçün çiy heyva turşuluq artıra bilər;
Uşaqlara heyva yalnız bişmiş və püre şəklində, boğulma riski olmadan verilməlidir.
Heyvanın düzgün seçilməsi və saxlanması
Alarkən heyvanın sarı, ətirli və zədəsiz olmasına diqqət yetirin. Soyuducuda və ya sərin yerdə 1-2 həftə saxlamaq mümkündür. Tam yetişmiş heyva tez yumşalır, ona görə də ehtiyac qədər almaq məsləhətdir.
Xalq təbabətində "qızıl meyvə" sayılır
Əcdadlarımız heyvanı "payızın şəfası" adlandırıblar. Xalq təbabətində təkcə meyvəsi deyil, yarpağı və tumu da müxtəlif qarışıqlarda istifadə olunub. Heyva çayı və ya mürəbbəsi bədənə istilik verir, soyuq havalarda orqanizmi möhkəmləndirir.

Sağlamlıq     Baxılıb: 217   Tarix: 06 oktyabr 2025
f Paylaş

Xidmetler [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Əti bu temperaturda bişirin, YOXSA... 

Ölkəmizdə heyvan kəsimi məntəqələri baytar nəzarəti altında fəaliyyətlərini davam etdirir. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin İnformasiya təminatı və innovativ həllər şöbəsindən -a verilən məlumata görə, heyvan kəsimindən əld

Damarları tıxananlar bu qidalardan İMTİNA ETSİN

Aterosklerozun müalicəsi pəhrizə ciddi yanaşma tələb edir. Ateroskleroz diaqnozu qoyulmuş xəstələr doymuş yağlar, trans yağlar, şəkər və duzla zəngin qidaları pəhrizlərindən çıxarmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, kardiolo

Bu siqnallar infarktdan xəbər verə bilər

İnfarktın qəfil baş verdiyi düşünülür, lakin elm adamları bildirirlər ki, ürək tutmasından bir neçə həftə və ya hətta bir ay əvvəl bədən xəbərdarlıq əlamətləri göstərə bilər. Xüsusilə qadınlarda bu ilkin simptomların fərql

Pambıq və ya fırça ilə dırnağa çəkin - göbələyin kökünü kəsir

Dırnaq göbələyi həm estetik, həm də sağlamlıq baxımından narahatlıq yaradan problemdir. Son araşdırmalar göstərir ki, kəklikotu yağının antifungal (göbələk əleyhinə) xüsusiyyətləri sayəsində bu problemin qarşısını ala bilər

Dietik qazlı içkilər də ürəyə ziyandır?

Süni şəkər ənənəvi şəkərə təhlükəsiz alternativ hesab edilməməlidir. -a istinadən xəbər verir ki, Fransa alimlərinin 100 min insan üzərində 10 illik tədqiqatının nəticələri bunu sübut edib. Fransa Milli Sağlamlıq İnstitutunu

Gündə 2 diş: Ömrü 10 il uzada bilər

Sarımsaq yemək ömrü 10 il uzada bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, diyetoloq Anqelique Duval mütəmadi olaraq sarımsaq yeməyin insanın ömrünü 10 ilə qədər uzada biləcəyini deyib. Diyetoloq qeyd edib ki, sarımsaq yemək bağırsaqlardak

Qışda tez-tez içirik amma hər qurtumu zəhər saçır

Temperaturun enməsi ilə tənəffüs yolu infeksiyaları mövsümü başlayıb. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, İzmir Katip Çələbi Universiteti Atatürk Təhsil və Araşdırma Xəstəxanasının Yoluxucu Xəstəliklər şöbəsinin həkimi Prof

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr – polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər – qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu

Gündə bir ədəd yeyin - İnfarkt və xərçəngdən qoruyur

Mövsümi meyvələr arasında xüsusi yeri olan nar payızın ən bol və sevilən nemətlərindəndir. Qırmızı rəngi, turş-şirin dadı və zəngin tərkibi ilə həm süfrələrin bəzəyidir, həm də xalq təbabətində geniş istifadə olunur. Qədi


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler son xəbərlər azərbaycanda futbol xeberleri son xeberler azerbaycan kriminal xeberler