Qabığı çatlamış yumurtanı yemək olarmı?

Qabığı çatlamış yumurtanı yemək olarmı?Qabığı çatlamış, dəlik və sınıq çiy yumurta bir çoxlarını çəkindirir. 
Milli.Az medicina.az-a istinadən həkimlərin bu barədə fikrin təqdim edir.
Əgər çiy yumurtada çatlaq geniş və iridirsə, o yumurtanı çiy halda və ya bəzi termiki işlənmədən az keçən qidalara qatmaq və yemək olmaz. Yumurta qabığının çatında infeksiya törədicisi ola bilər. 
Əgər çatlaq yumurta 70 dərəcə temperaturda bişirələcəksə, salmonella və digər infeksiya mikrobları öləcək. 
"Ümumiyyətlə, bütün zərərli mikrob və bakteriyalar yumurtanın qabığında çoxdur. Yumurta qabığı hətta saf, çatlaqsız olsa belə, siz onu sındıranda bağırsaq çöpləri içinə düşə bilir. Ona görə yumurtanı istifadə etməzdən əvvəl isti su və sabunla yuyun və çiy halda istifadə etməyin. 
Salmonella qabıqda 3 həftə yaşaya bilir. 
Soyuducuda  toyuq yumurtası 30 gün və daha çox saxlanıldıqda, salmonella və bakteriyalar qabıqda yumurtanın sarısına keçir və orda çoxalır. Ona görə hətta saf qabıqlı yumurtanı belə 30 gündən artıq saxlamayın. Belə yumurtaları ancaq suda 15 dəqiqə qaynadaraq bişirmək olar".
Qida mütəxəssisləri yumurtanı alıb soyuducuya yığanda yox, hazırlamazdan öncə yumağı tövsiyyə edir. Əgər marketdən gətirən kimi yusanız, qabıqda olan mühafizə qatını dağıda bilərsiz. 
Əgər yumurtaları yumusuzsa, o zaman onları 12 gündən artıq saxlamaq olmaz.
Qabıqları salamat yumurtanı isə yumasanız, 23 gün saxlaya bilərsiz.
Milli.Az /news.milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 522   Tarix: 07 noyabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Köhnə dəmli çay xərçəng yaradır

Səhər açılar-açılmaz mətbəxə keçib çaydanı işə salmaq azərbaycanlıların adətidir. Amma çoxları bilmədən səhv edir: əvvəlki günün dəmli çayını ocağa qoyub yenidən qızdırır, bir stəkan da ondan içir. Halbuki bu görünməz təhlük

Alimlər HIV-ə çarə tapdılar

Avstraliyada yerləşən Doherty İnstitutunun alimləri HIV-in müalicəsi istiqamətində mühüm elmi irəliləyiş əldə ediblər. Tədqiqatçılar "LNP X" adlandırılan yeni lipid nanopartikullar hazırlayıb. Bu hissəciklər vasitəsil

Cəfəriyə bənzəyir amma öldürür – Yeməyin

Bəzi yabanı bitkilər zahirən tanış görünsə də, əslində ölümcül təhlükə daşıya bilər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə cəfəriyə bənzəyən, lakin zəhərli olan bitkilərlə bağlı vətəndaşları diqqətli olmağ

İsti havada rahat yuxuya getməyin 5 effektiv yolu

Yay aylarının istiləri insanların yuxu keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Yüksək temperatur və rütubət yuxuya dalmağı çətinləşdirir, səhər isə yorğunluq hissini artırır. -a istinadən xəbər verir ki, ekspertlər isti havalard

Bu şəxslər çiyələk yeməməlidir - SƏBƏB

Yaz fəsli gəldikdə təbii ki, çiyələk bu mövsümün ən sevilən meyvələrindən biridir. Ətri və parlaq qırmızı rəngi ilə insanı özünə çəkən bu giləmeyvə, həmçinin sağlamlıq üçün də bir çox faydalı təsirə malikdir. Tərkibində bo

Yeni pandemiyanın astanasındayıq - İki ölümcül virus aşkar edildi

Çin alimləri yarasalarda əvvəllər məlum olmayan 20 yeni virus aşkarlayıblar. Onlardan bəzilərinin ölümcül Nipah və Hendra virusları ilə eyni virus ailəsinə aid olduğu bildirilib. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqa

Bu vərdişdən qurtulmaq ömrü 9 il uzadır

Bir çox insan üçün 20 yaşlar qayğısız dövrdür – siqaret, spirtli içki və hərəkətsizlik adi hal kimi qarşılanır. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bu həyat tərzinin fəsadları əsasən 36 yaşdan sonra üzə çıxır. KONKRET

Bu qan qrupundan olan insanlara PİS XƏBƏR

Yaponiyalı mütəxəssislər müəyyən edib ki, ağcaqanadlar ən çox 0 qan qrupuna malik insanlara hücum edir və bu insanlar digərləri ilə müqayisədə ikiqat risk altındadır. -a istinadən xəbər verir ki, Zərərvericilərlə Mübariz

DİQQƏT: Bu məhsulları çox yesəniz, ürək-damar və böyrək xəstəliklərinə düçar olarsınız

"Qurban bayramı ərəfəsində süfrələrin əsas qonağı olan ət yeməkləri düzgün istehlak edilmədiyi təqdirdə sağlamlıq üçün risk yarada bilər. Həkim-diyetoloqlar və qidalanma üzrə mütəxəssislər bayram günlərində balansl


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler cəbhədən canlı son xeber cəbhədən son durum xankendi