Qarpız zəhərlənmələrinə tumlar səbəb olur? - İnanılmaz araşdırma

Qarpız zəhərlənmələrinə tumlar səbəb olur? - İnanılmaz araşdırma"Northwestern" universitetinin alimlərinin apardığı araşdırmaya görə, Türkiyənin Şərqi və Cənub-Şərqi Anadolu bölgələrində yetişən qarpızların toxmlarının tərkibində yüksək səviyyədə maqnezium, protein və folat var. Məhz bu səbəbdən qarpız tumları çiy istehlak edildikdə mineral balansı pozur və zəhərlənməyə gətirib çıxarır.
Alimlərin fikrincə, qarpız tumları qaynadılmış və qovrulmuş halda istehlak edilməlidir.
Maraqlıdır, baş verən qarpız zəhərlənmələrinə onun toxumları səbəb olur?
Mövzu ilə bağlı KONKRET.az-ın suallarını cavablayan qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Asim Vəli bildirib ki, əvvəllər istehlak edilən qarpızlarla hazırda mövsümsüz satışa çıxarılan qarpızlar tamam fərqlidir:
"Əvvəllər satışa çıxarılan sortlar ənənəvi sortlar idi, hətta bəzi alimlər araşdırmalarda qeyd edirdilər ki, qarpız tumunun özü xərçəng xəstəliyi üçün faydalıdır. Bu istiqamətdə müəyyən araşdırmalar var idi. İndiki qarpızların toxumları fərqlidir. Hibrid toxumdur, yəni yerli toxumlar deyil, gətirilmə toxumlardır. Bəzən buna GMO da deyilir. Lakin GMO ilə bağlı tam dəqiq məlumat yoxdur. Qarpız mövsümsüz yetişdiriləndə ona müxtəlif dərmanlar vurulur ki, tez yetişsin. Vurulan dərmanlardakı zəhər isə meyvənin toxumunda yerləşir. Bu hallarda isə zəhərlənmə ehtimalı yüksəlir".
Mütəxəssis qarpız tumunun qaynadılaraq istehlakına da aydınlıq gətirib:
"Əgər meyvənin yetişdirilməsi prosesində tərkibinə zəhərli maddə daxil olubsa, tumların qaynadılaraq istehlak edilməsi zəhərlənmənin qarşısını ala bilər. Amma bu, yalnız ehtimaldır. Bunun dəqiq araşdırılmasına ehtiyac var".
Aygün Mirakif
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 91   Tarix: 24 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Yaz meyvələri niyə zərərli ola bilər?

Həddindən artıq çox və ya yanlış zamanda meyvə yemək sağlamlığınıza zərər verə, həzm problemləri, allergiya və ya yüksək qan şəkəri səviyyəsinə səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, diyetoloq İqor Strokov yazda meyvələri

Tez hazırlanan sıyıq və pürelərin sağlamlığa TƏHLÜKƏSİ

Tez hazırlanan sıyıqlar diabet və aterosklerozun yaranmasına səbəb ola bilər. -ın -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı bioloq, Rusiya Dövlət Təhsil Universitetinin Təbiət Elmləri fakültəsinin dekan səlahiyyətlərini

Hepatit A virusu sürətlə yayılır

Çexiyalı mütəxəssislər ölkədə hepatit A-ya yoluxanların sayında artım qeydə alıblar. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Çexiya Dövlət İctimai Səhiyyə İnstitutu məlumat yayıb. Bildirilir ki, 2025-ci ildə respublikada yoluxuc

Arıqlamaq istəyirsinizsə günün altında gəzin

Minnesot Universitetinin alimləri araşdırıblar ki, "Günəş vitamini" insanı arıqladır və çəkini tənzimləyir. axşam.az-a istinadla xəbər verir ki, təcrübədə iştirak edən və artıq çəkidən əziyyət çəkən 38 adama 1

Müxtəlif millətlərlə evlənməyin bilinməyən FAYDALARI: Çalışın nikaha girərkən bunlara diqqət yetirin

Bütün dünyada olduğu ki, Azərbaycanda da qohum evlilikləri mövcuddur. Bu cür evliliklərdə genetikada olan xəstəliklərin uşağa ötürülmə ehtimalı daha yüksəkdir. Belə nikahların baş verməsi bir çox hallarda sağlamlıq imkanlar

Gündə ən azı 8 stəkan su içmək üçün 10 VACİB SƏBƏB

Sağlam bir kişinin bədən çəkisinin 60 faizi, sağlam bir qadının isə bədən çəkisinin 50 faizi sudan ibarətdir. Hamımız suyun sağlamlığımıza nə qədər faydalı olduğunu bilirik, amma kifayət qədər su içirikmi?. -a istinadən bildiri

ALDANMAYIN!: Təbii kərə yağını belə seçmək olar - Sarı-ağ çalarlar birlikdə hiss olunursa

Son vaxtlar Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən həyata keçirilən monitorinqlər zamanı bir sıra kərə yağlarında uyğunsuzluqlar aşkarlanıb. Məhsulların üzərində təbii inək südündən alınmış, pasteriz

Valerian bu hallarda zərərlidir – Həkim

"Valerian qısamüddətli istifadə üçün təhlükəsizdir, lakin bəzi insanlarda başgicəllənmə kimi yan təsirlərə səbəb ola bilər". -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Health News"a Kaliforniya Universitetini

Oruc tutmaq hansı halda təhlükəlidir?

Ramazan ayında iftar və sahurda edilən bəzi yanlış qidalanma vərdişləri infarkt riskini artıra bilər. xəbər verir ki, hipertoniya, damar tıxanıqlığı və ürək çatışmazlığı olanlara duz və xolesterindən uzaq durmağı tövsiy


son xeberler yeni xeberler azerbaycan xeberleri cəbhədən video son xeberler bugun 2025 canli xankendi xeberler bu qun