Qarpız zəhərlənmələrinə tumlar səbəb olur? - İnanılmaz araşdırma

Qarpız zəhərlənmələrinə tumlar səbəb olur? - İnanılmaz araşdırma"Northwestern" universitetinin alimlərinin apardığı araşdırmaya görə, Türkiyənin Şərqi və Cənub-Şərqi Anadolu bölgələrində yetişən qarpızların toxmlarının tərkibində yüksək səviyyədə maqnezium, protein və folat var. Məhz bu səbəbdən qarpız tumları çiy istehlak edildikdə mineral balansı pozur və zəhərlənməyə gətirib çıxarır.
Alimlərin fikrincə, qarpız tumları qaynadılmış və qovrulmuş halda istehlak edilməlidir.
Maraqlıdır, baş verən qarpız zəhərlənmələrinə onun toxumları səbəb olur?
Mövzu ilə bağlı KONKRET.az-ın suallarını cavablayan qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Asim Vəli bildirib ki, əvvəllər istehlak edilən qarpızlarla hazırda mövsümsüz satışa çıxarılan qarpızlar tamam fərqlidir:
"Əvvəllər satışa çıxarılan sortlar ənənəvi sortlar idi, hətta bəzi alimlər araşdırmalarda qeyd edirdilər ki, qarpız tumunun özü xərçəng xəstəliyi üçün faydalıdır. Bu istiqamətdə müəyyən araşdırmalar var idi. İndiki qarpızların toxumları fərqlidir. Hibrid toxumdur, yəni yerli toxumlar deyil, gətirilmə toxumlardır. Bəzən buna GMO da deyilir. Lakin GMO ilə bağlı tam dəqiq məlumat yoxdur. Qarpız mövsümsüz yetişdiriləndə ona müxtəlif dərmanlar vurulur ki, tez yetişsin. Vurulan dərmanlardakı zəhər isə meyvənin toxumunda yerləşir. Bu hallarda isə zəhərlənmə ehtimalı yüksəlir".
Mütəxəssis qarpız tumunun qaynadılaraq istehlakına da aydınlıq gətirib:
"Əgər meyvənin yetişdirilməsi prosesində tərkibinə zəhərli maddə daxil olubsa, tumların qaynadılaraq istehlak edilməsi zəhərlənmənin qarşısını ala bilər. Amma bu, yalnız ehtimaldır. Bunun dəqiq araşdırılmasına ehtiyac var".
Aygün Mirakif
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 105   Tarix: 24 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Övladları autizmli olan ailələr üçün tövsiyələr

Autizm uşaqlıq dövründə başlayaraq, sosial əlaqələr, ünsiyyət və davranışlarda çətinliklərə səbəb olan nevroloji inkişaf pozğunluqdur. -a istinadən bildirir ki, bu vəziyyətdə olan bəzi insanlar öz bacarıqlarını inkişaf etdirərə

Yuxunun beyinə gizli təsirləri

Çinin Kembric Universiteti və Fudan Universitetinin tədqiqatçılarının apardıqları yeni araşdırma, erkən yatıb daha uzun yatan yeniyetmələrin koqnitiv testlər zamanı daha yaxşı nəticələr göstərdiyini müəyyən edib.  xəbər veri

Kim qətiyyən çiyələk yeməməlidir?

Çiyələk tərkibində çoxlu vitaminlər olsa da, bəzən insan sağlamlığına zərər verə bilər. Çiyələk yay meyvəsidir. Ondan kokteyllər, şirniyyatlar və hətta salatların hazırlanmasında istifadə olunur. O, yalnız dad zövqümüzü oxşamır

Bu diş məcunları beyin hüceyrələrini MƏHV EDİR

Son illərdə şəxsi qulluq vasitələrinin tərkibi ilə bağlı aparılan elmi araşdırmalar, xüsusilə uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş məcunlarında sağlamlıq üçün təhlükəli maddələrin ola biləcəyini ortaya çıxarıb. xəbər verir ki

Hamamda bu milçəyi görənlər diqqətli olsun – Təhlükə yaxınlaşır

Hamamda və ya mətbəx çanağında görünən kiçik, tüklü milçəklər evdə gigiyena problemlərinin başladığını göstərir. "Kanalizasiya milçəyi" adlanan bu zərərvericilər görünməz təhlükə kimi qiymətləndirilir. -a istinadə

Gündə nə qədər gilas yemək olar?

Yay aylarında bol istehlak edilən və bir çox insanın sevimli mövsümi meyvələrindən biri olan gilas sağlamlıq baxımından bir sıra risklər daşıya bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Moskva 24" telekanalın

Gecə heç bir halda yeyilməməli olan 5 MEYVƏ

Meyvələr çox faydalı olsa da, bəzilərini axşam saatlarında yemək sağlamlığa zərər verə və yuxunu poza bilər. Meyvələr şübhəsiz ki, sağlamlıq üçün vacibdir, lakin onların faydası birbaşa olaraq günün hansı saatında yeyilməsində

Qabığını limonla qaynadıb için - Bütün tıxanmış damarları açır

Xolesterini təbii üsullarla aşağı salmaq istəyənlər üçün son dövrdə ən çox yayılan metodlardan biri sarımsaq qabığı ilə limon qarışığıdır. KONKRET. -a istinadla xəbər verir ki, sarımsağın təkcə özü yox, qabığı da damarlar

Bu qoz bağırsaq xərçəngindən qoruyur

Konnektikut Universitetinin amerikalı alimləri qozda güclü xərçəng əleyhinə xüsusiyyət və maddə aşkar ediblər.   -a istinadla xəbər verir ki, bu məhsulun müntəzəm istifadəsi orqanizmdə iltihabi prosesləri yatırdığı və kolo


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri bu gunun xeberleri haqqinda melumat cəbhədən son məlumat en yeni xeberler azerbaycanda son xeberler