Qarpız zəhərlənmələrinə tumlar səbəb olur? - İnanılmaz araşdırma

Qarpız zəhərlənmələrinə tumlar səbəb olur? - İnanılmaz araşdırma"Northwestern" universitetinin alimlərinin apardığı araşdırmaya görə, Türkiyənin Şərqi və Cənub-Şərqi Anadolu bölgələrində yetişən qarpızların toxmlarının tərkibində yüksək səviyyədə maqnezium, protein və folat var. Məhz bu səbəbdən qarpız tumları çiy istehlak edildikdə mineral balansı pozur və zəhərlənməyə gətirib çıxarır.
Alimlərin fikrincə, qarpız tumları qaynadılmış və qovrulmuş halda istehlak edilməlidir.
Maraqlıdır, baş verən qarpız zəhərlənmələrinə onun toxumları səbəb olur?
Mövzu ilə bağlı KONKRET.az-ın suallarını cavablayan qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Asim Vəli bildirib ki, əvvəllər istehlak edilən qarpızlarla hazırda mövsümsüz satışa çıxarılan qarpızlar tamam fərqlidir:
"Əvvəllər satışa çıxarılan sortlar ənənəvi sortlar idi, hətta bəzi alimlər araşdırmalarda qeyd edirdilər ki, qarpız tumunun özü xərçəng xəstəliyi üçün faydalıdır. Bu istiqamətdə müəyyən araşdırmalar var idi. İndiki qarpızların toxumları fərqlidir. Hibrid toxumdur, yəni yerli toxumlar deyil, gətirilmə toxumlardır. Bəzən buna GMO da deyilir. Lakin GMO ilə bağlı tam dəqiq məlumat yoxdur. Qarpız mövsümsüz yetişdiriləndə ona müxtəlif dərmanlar vurulur ki, tez yetişsin. Vurulan dərmanlardakı zəhər isə meyvənin toxumunda yerləşir. Bu hallarda isə zəhərlənmə ehtimalı yüksəlir".
Mütəxəssis qarpız tumunun qaynadılaraq istehlakına da aydınlıq gətirib:
"Əgər meyvənin yetişdirilməsi prosesində tərkibinə zəhərli maddə daxil olubsa, tumların qaynadılaraq istehlak edilməsi zəhərlənmənin qarşısını ala bilər. Amma bu, yalnız ehtimaldır. Bunun dəqiq araşdırılmasına ehtiyac var".
Aygün Mirakif
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 130   Tarix: 24 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Yumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT

Yumurta çox vaxt sadə qida kimi qəbul edilsə də, əslində ən dəyərli və çoxfunksiyalı qidalar arasındadır. O, təkcə yüksək keyfiyyətli protein mənbəyi deyil, həm də beyin və görmə sağlamlığı üçün vacib rol oynayır. milliaz-

Gündə 2 diş: Ömrü 10 il uzada bilər

Sarımsaq yemək ömrü 10 il uzada bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, diyetoloq Anqelique Duval mütəmadi olaraq sarımsaq yeməyin insanın ömrünü 10 ilə qədər uzada biləcəyini deyib. Diyetoloq qeyd edib ki, sarımsaq yemək bağırsaqlardak

Kilosu 70-80 qəpikdir, yüzdən çox faydası var

Balqabaq mövsümi artıq başlayıb. Havaların soyuması ilə birlikdə bazarlarda və süfrələrdə balqabaq bolluğu yaşanır. Bu tərəvəz həm çox dadlı, həm də faydalıdır. Qida dəyəri və müalicəvi xüsusiyyətləri ilə seçilən bu tərəvə

Tibdə inqilab edən, damarını deşib ürəyinə kateter salan həkimlə bağlı - ŞOK FAKTLAR

Öz üzərində təcrübə aparan alim. 1929-cu ildə Almaniyanın paytaxtı Berlində Verner Forssmann adlı gənc bir həkim tibbdə inqilab edir. Xəstəxanaların birində kiçik əməliyyat otağında işləyən həkim tibb elmini dəyişdirəcə

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr – polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər – qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu

Əllərinizdə bu 3 əlamət varsa DİQQƏT

Qaraciyər xəstəlikləri çox vaxt gizli şəkildə inkişaf edir və erkən mərhələlərdə simptom vermir. Lakin əllərdə görünən bəzi dəyişikliklər bu xəstəliyin mühüm xəbərdarlıq siqnalı ola bilər. xəbər verir ki, qaraciyər qidanı

Uşaqlar arasında virus panikası - Səhiyyə Nazirliyinin açıqlaması

Azərbaycanda son günlər uşaqlar arasında səpki, qusma, ishal və halsızlıq kimi simptomlarla müşahidə olunan xəstəlik yayılıb. Həkimlər bu halların çox vaxt koksaki virusu ilə əlaqəli olduğunu deyirlər. xəbər verir ki, "yen

Doşabla birlikdə qəbul edin, damarları açır, erkən yaşlanmanı önləyir

Türkiyənin məşhur həkimi Canan Karatay, tahinin xüsusilə doşabla birlikdə istehlak edildikdə sağlamlığa olan faydalarını vurğulayır. Onun sözlərinə görə, tahin qan dövranını tənzimləyir, damar tıxanıqlığının qarşısını alı

Bu bitki yağının faydaları

Zeytun yağının əlavə sümük qoruması təmin etdiyi aşkar edilib. Daha çox zeytun yağı istifadə edən insanlarda güclü sümük kütləsinin göstəricisi olan osteokalsin zülalı yüksək səviyyədə olur. -a istinadən xəbər verir ki, Afin


azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler bu gune olan xeberler sonxəbər bugun xeberler xəbər.az