Kilosu 70-80 qəpikdir, yüzdən çox faydası var

Kilosu 70-80 qəpikdir, yüzdən çox faydası varBalqabaq mövsümi artıq başlayıb. Havaların soyuması ilə birlikdə bazarlarda və süfrələrdə balqabaq bolluğu yaşanır. Bu tərəvəz həm çox dadlı, həm də faydalıdır. Qida dəyəri və müalicəvi xüsusiyyətləri ilə seçilən bu tərəvəz həm sağlamlıq, həm də gözəllik üçün əsl "möcüzə" sayılır. Mütəxəssislər payız aylarında balqabağın orqanizm üçün faydalarına xüsusi diqqət yetirilməsini tövsiyə edirlər.
Bəs nədir onun faydaları?
KONKRET.az Yeni Sabah-a istinadla araşdırmanı təqdim edir:
Balqabaq A, C, E, K və B qrup vitaminləri ilə zəngindir. Onun tərkibində dəmir, kalium, maqnezium, fosfor və sink kimi minerallar da var. Qida mütəxəssisləri bildirirlər ki, bu tərəvəz immun sistemini gücləndirir, görmə qabiliyyətini qoruyur və dərini qocalmadan saxlayır.
Balqabaq orqanizmdən zərərli maddələri təmizləyir, qaraciyərin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Onun tərkibindəki liflər həzm sisteminə müsbət təsir göstərir, mədə turşuluğunu azaldır. Kaliumla zəngin olması səbəbindən ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında da mühüm rol oynayır.
Balqabaq aşağı kalorilidir — 100 qramında cəmi 25-30 kalori var. Buna görə də arıqlamaq istəyənlərin menyusuna tez-tez daxil edilir. Onu buğda, bişmiş, püresi və ya şirə formasında qəbul etmək mümkündür.
Kosmetoloqlar balqabağın dərini nəmləndirdiyini və parlaqlıq verdiyini vurğulayırlar. Balqabaq maskaları quru və solğun dərilərə canlılıq qazandırır, sızanaqlarla mübarizədə də effektivdir.
Qeyd edək ki, həkimlərin sözlərinə görə, balqabağın faydaları çox olsa da, onu həddindən artıq miqdarda qəbul etmək düzgün deyil. Xüsusilə şəkərli diabeti və mədə problemi olan şəxslərin həkimlə məsləhətləşmədən istifadə etmələri tövsiyə olunur.

Sağlamlıq     Baxılıb: 420   Tarix: 02 noyabr 2025
f Paylaş

Turlar.az [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Niyə arıqlamaq kökəlməkdən çətindir? -  Alimlər səbəbini tapdı

Alimlər arıqlamağın niyə çətin olduğunu izah ediblər. -a istinadən xəbər verir ki, "Cell" jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, insan beyninin əsas proqramı bədəni kök qalmağa təşviq edir, çünki bu, qədimdə sa

İsti çay və şorbaların fəsadı – Xərçəng YARADA BİLƏR

Acılı və qaynar qidalara sevgi xərçəngə səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, onkoloq Maqomed Sulimanov niyə isti çaydan çəkinməli olduğumuzu izah edib. O qeyd edib ki, mədə və qida borusu xərçəngi dəhşətli onkoloj

Tez sağalmaq üçün bu supu için

Soyuqdəymə zamanı tez sağalmaq üçün toyuq supu için. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyanın tanınmış terapevti Anna Hakimova deyib. O, bildirib ki, bu qida tərkibindəki faydalı maddələr sayəsində orqanizmin bərpasın

Doşabla birlikdə qəbul edin, damarları açır, erkən yaşlanmanı önləyir

Türkiyənin məşhur həkimi Canan Karatay, tahinin xüsusilə doşabla birlikdə istehlak edildikdə sağlamlığa olan faydalarını vurğulayır. Onun sözlərinə görə, tahin qan dövranını tənzimləyir, damar tıxanıqlığının qarşısını alı

Robot-cərrah beyin əməliyyatları həyata keçirəcək

Karaqanda şəhərindəki çoxprofilli xəstəxanada Qazaxıstanda ilk dəfə yeni nəsil neyrocərrahi kompleks olan "Remebot RM-200" adlı robot qoyulub. xəbər verir ki, süni intellektlə təchiz edilmiş bu qurğu həkimlərə beyi

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr – polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər – qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu

Tibb məntəqələrində və poliklinikalarda sistem köçürülməsi qadağandır?

İnvaziv prosedurlar – inyeksiya ("iynə vurulması") və infuziya ("sistem köçürülməsi") ikinci səviyyə (ambulator-stasionar) xidmətlərə və tibb müəssisələrinin fəaliyyət istiqamətinə aid edilir.  xəbər veri

Kola sümükləri əridir - Həkim

Duz, şəkər, kofein və qazlı içkilər sümüklərin möhkəmliyini zəiflədərək sınıqlara səbəb ola bilər. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı ekspert, endokrinoloq İrina Zyatıkova bildirib. "25-30 yaşa qədər sümükləri

Ən faydalı və sağlam ət hansıdır? - Cavab sizi təəccübləndirəcək

Son araşdırmalara görə fərqli ət növlərinin təsiri orqanizmin vəziyyətindən, yemək formasından və hətta porsiyanın ölçüsündən asılı olaraq dəyişir. Toyuq, mal, qoyun və balıq ətləri  hər biri özünəməxsus xüsusiyyətləri il


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri bugun xeberler meherremlik 2025 xeber.az 2025 en son xeberleri