Qarpızın faydaları - MARAQLI

Qarpızın faydaları - MARAQLIHər birimizin çox sevdiyi qarpız PP, C, D, B1, B2, B6 vitaminləri, dəmir, mis, sink, kaliy, fosfor kalsiy duzları və fol turşusu ilə çox zəngindir.
KONKRET.az xəbər verir ki, tərkibində olan bütün vitamin və mikroelement bazası, qaraciyərdə mübadilə prosesini stimullaşdırır, ödün tərkibini yaxşılaşdırır, öd kisəsi və kanalda daşların əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Məhz bu səbəbdən qarpız, xroniki  hepatit və xolesistit zamanı istifadə olunur.
Tərkibində olan dəmir duzlarının miqdarına görə yalnız ispanaq və kahı yarpaqlarından geri qalır. Fol turşusunu miqdarına görə isə birinici yeri tutur. Fol turşusu isə – qan istehsalı üçün və orqanizmdə baş verən müxtəlif biokimyəvi reaksiyalar üçün çox lazımlıdır. Buna görə qan azlığı və dəmir defisitli anemiya zamanı qarpız tövsiyə olunur.
Bundan əlavə qarpız- güclü sidikqovucu vasitədir. Buna səbəb kaliy duzlarıdır ki, onlar qarpızın tərkibində banan və portağaldan daha çoxdur. Bu həmçinin böyrəkdən, sidik kisəsi və sidik axarından daşların çıxarılması və parçalanmasına və həmçinin sistitin müalicəsində kömək edir.
Qarpızın tumları da çox xeyirli sayılır. Belə ki, tərkibndə 20-25% yağ olur. Məhz onlardan qarpız yağı hazırlanır. Müalicəvi xüsusiyyətinə görə badam yağından geri qalmır, dadı görə isə zeytun yağına çox bənzəyir.
Bu meyvənin qabığı da xeyirli hesab olunur. Onun tərkbi vitamin və müxtəlif amin turşuları iə zəngindir.
Qarpızdan həmçinin pektin əldə olunur. Pektin  isə orqanizmdən toksik maddələrin, duzların və ağır metalların çixarılmasında istifadə olunur. BUna görə də, qarpız,  cərrahi əməliyyatlardan sonra xəstələrə  məsləhət görülür. Xüsusilə narkoz altında keçirilən əməliyyatlarda.
Qarpızın tumları həmçinin qurdqovucu təsirə malikdirlər. Müxtəlif  parazitlərin  müalicəsi  və profilaktikasında geniş istifadə olunur.
Yalnız meteorizmdən əziyyət çəkənlər və şəkər xəstələri üçün qarpız məsləhət görülmür.


Sağlamlıq     Baxılıb: 199   Tarix: 25 iyun 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bu qidaları yesəniz, 100-200 il yaşaya bilərsiniz

Sağlam və uzun ömür hər kəsin arzusudur. Sağlam ömür sürmək isə öz əlimizdədir. Sağlam qidalanmaqla, həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaqla uzun və sağlam bir ömür sürmək mümkündür. . Güclü və dözümlü bədən, o cümlədən uzunömürl

İnfarkt və insult riskini azaldır: Gündə 2 stəkan içmək kifayətdir

Albalı şirəsi bir çox ölümcül tibbi problemlərə səbəb olan xolesterini aşağı salmaqla ürək-damar sisteminin sağlamlığının qorunmasında mükəmməl vasitədir. -ın xarici mediaya istinadən məlumatına görə, gündə iki stəkan albal

Yayda çay və kofe içərkən bunlara DİQQƏT EDİN

"Hər zaman olduğu kimi, yay aylarında da çay və kofedən həddindən artıq istifadə olunur". xəbər verir ki, bu sözləri sağlam qidalanma mütəxəssisi, Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri Məhsəti Hüseynova -a açıqlamasınd

Bu dondurmaları almaq olmaz - Bakteriya aşkarlandı

Daha 3 yerli və 5 idxal olmaqla, ümumilikdə, 8 dondurma məhsulunda insan sağlamlığı üçün təhlükəli hesab edilən bakteriya (Enterobacteriaceae) aşkarlanıb. KONKRET.azxəbər verir ki, bu barədə Azərbaycan Respublikasının Qid

Xərçəngi görə bilən süni intellekt modeli hazırlandı

Çin elmi tədqiqat qrupu xərçəngin patoloji görüntülərini ətraflı oxuya bilən çox yönlü süni intellekt modeli hazırlayıb. xəbər verir ki, Çinin Hərbi Hava Qüvvələri Tibb Universiteti, Tsinghua Universiteti və süni intellektl

Bu çərəz qanda "pis" xolesterinin səviyyəsini azaldır

Cənubi Avstraliya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, badam yemək orqanizmə faydalı təsir göstərir. Bu çərəz çəki və qanda "pis" xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. xəbər verir ki, nəticələ

Kabakın bilmədiyiniz FAYDALARI

Kabak tərəvəzinin çox sayda faydası var. O cümlədən, bu tərəvəz gözləri sağlam edir, öskürəyə qarşı kömək edir, astmanı müalicə edir, mədə və bağırsaq qanaxmalarının qarşısını alır. xəbər verir ki, kabakın tərkibində ola

Qarğıdalının çoxlarının bilmədiyi faydaları

Qağıdalının faydası və ziyanı qədim dövrlərdən məlumdur. Amais qədim inklərdə müqəddəs bitki sayılırdı. Alimlərin fikrinə görə, məhz qarğıdalı ilk qida bitkisi olub və insanlar tərəfindən becərilib. KONKRET.azxəbər verir

Həzmi yaxşılaşdıran və bağırsaqları sağaldan çay

Sağlam bağırsaq yalnız qidaların səmərəli həzmini və udulmasını təmin etmir, həm də bədənin ümumi sağlamlığına, o cümlədən beyin, dəri, ürək və immunitet sisteminə təsir göstərir. xəbər verir ki, bağırsaq sağlamlığını qoruma


tezbazar yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler metbuat en son xeberler xeber.az 2024 cəbhədən son məlumatlar