Qurban bayramında düzgün qidalanın - Məsləhətlər

Qurban bayramında düzgün qidalanın - MəsləhətlərQurban bayramında sağlam və düzgün qidalanma həm bayramdan zövq almaq, həm də sağlamlığımızı qorumaq üçün vacibdir.
KONKRET.azBakupost.az-a istinadən bayramda bəzi qidalanma tövsiyələrini təqdim edir:
1. Ət yeyərkən diqqətli olun
Porsiyaya nəzarət:
Ət yeyərkən porsiya nəzarətinə diqqət yetirin. Həddindən artıq ət həzm problemlərinə və çəki artımına səbəb ola bilər.
Yağsız ətləri seçin:
Yağsız və ya az yağlı ətləri seçin. Ətdən görünən yağları kəsin.
Bişirmə üsulları:
Əti qızartmaq əvəzinə qaynatmaq, qril və ya sobada bişirmə üsullarından istifadə edin. Qızartma ətin yağlılığını artırır və onu zərərli edir.
2. Tərəvəz və meyvələrin qəbulunu artırın
Hər yeməkdə boşqabınızı balanslı şəkildə hazırlayın. Ətlə yanaşı çoxlu tərəvəz və salatlar yeməyə diqqət edin.
Lif qəbulu:
Tərəvəz və meyvələr həzm sisteminizi tənzimləməyə kömək edən liflə zəngindir. Qurban bayramında ət miqdarı artdığı üçün siz də lif qəbulunuzu artırmalısınız.
3. Maye qəbuluna diqqət yetirin
İçməli su:
Gün ərzində kifayət qədər su için. Yetkin bir insanın gündə ən azı 2-2,5 litr su içməsi tövsiyə olunur.
Şəkərli içkilərdən çəkinin:
Şəkərli və qazlı içkilər yerinə su, mineral su və ya təzə sıxılmış meyvə şirələrini seçin.
4. Şirniyyat qəbulunda diqqətli olun
Bayram desertlərinə yox demək çətin ola bilər, amma miqdarına diqqət yetirin. Kiçik porsiyaya üstünlük verin.
Şərbət və ağır desertlər yerinə südlü desertlər və ya meyvəli desertlər seçə bilərsiniz.
Yeməkləri atlamamağa diqqət edin. Gündə 3 əsas yemək və 2-3 qəlyanaltı yeməyə çalışın.
Yavaş yeyin:
Yeməklərinizi yavaş-yavaş yeməyə diqqət edin. Bu, həzminizi asanlaşdırır və toxluq hissini artırır.
5. Fiziki fəaliyyət
Bayram günlərində mütləq aktiv olun. Gəzintilər və ya sadə məşqlərlə fiziki fəaliyyətinizi qoruyun.
Ümid edirik ki, Qurban bayramınızı sağlam və xoş keçirəcəksiniz.

Sağlamlıq     Baxılıb: 459   Tarix: 08 iyun 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bir sıra ölkədən malların idxalına məhdudiyyət qoyuldu

Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının (ÜHST) rəsmi məlumatlarına əsasən, Böyük Britaniya və Şimali İrlandiya Birləşmiş Krallığının Uelsin Pouis, Monmutşir bölgələrində blutanq xəstəliyi, İspaniya Krallığının Kataloniy

Əti bu temperaturda bişirin, YOXSA... 

Ölkəmizdə heyvan kəsimi məntəqələri baytar nəzarəti altında fəaliyyətlərini davam etdirir. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin İnformasiya təminatı və innovativ həllər şöbəsindən -a verilən məlumata görə, heyvan kəsimindən əld

Bu xəstəliyi olanlar hər gün nar yesin

Narın tərkibindəki güclü antioksidant birləşmələr – polifenollar, antosiyaninlər və punikalaginlər – qan damarlarını təmizləyir, pis xolesterolu (LDL) azaldır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Mütəmadi nar istehlakı aterosklerozu

Uzun müddət papaq taxmaq saçı tökür?

Uzun müddət papaq taxmaq saç tökülməsinə səbəb olmaz. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bunu dermatoloq Şövqü Salahov bildirib. "Papaq taxıldı deyə, saç tökülməz. Saç genetik, hormonal dəyişikliklərdən, hansısa ağı

COVID-19 qayıdır: "Frankenşteyn" variantı aşkarlandı

COVID-19 pandemiyası qlobal miqyasda yenidən şiddətlənib. xəbər verir ki, bu barədə "Haber Global"a danışan türkiyəli pulmonoloq Şevket Özkaya məlumat verib. O, son həftələrdə ölkə daxilində tənəffüs yolları yoluxuc

İsti çay və şorbaların fəsadı – Xərçəng YARADA BİLƏR

Acılı və qaynar qidalara sevgi xərçəngə səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, onkoloq Maqomed Sulimanov niyə isti çaydan çəkinməli olduğumuzu izah edib. O qeyd edib ki, mədə və qida borusu xərçəngi dəhşətli onkoloj

Əncirə əlavə edib yeyin - Qaraciyəri təmizləyir, orqanizmi yeniləyir

Bədənini təbii yollarla təmizləmək istəyənlər üçün əncir və çörək sodası (mineral su) qarışığı son vaxtlar diqqət çəkən üsullardan biridir. Evdə asanlıqla hazırlanan bu qarışım, xüsusən də yağlı qaraciyər xəstəliyinə qarş

Diş itkisi ölüm riskini artıra bilər

Yeni elmi araşdırma göstərib ki, diş itkisi yalnız estetik problem deyil, həm də ümumi sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. KONKRET.azmilliaz-a istinadən xəbər verir ki, ABŞ-də aparılan geniş tədqiqatın nəticələrin

Bu turşunu yeyənlərin DİQQƏTİNƏ

Acı bibər turşusu həm süfrələrin sevimlisi, həm də sağlamlıq baxımından diqqət mərkəzinə çevrilib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu turşu yalnız dadına görə deyil, həm də orqanizm üçün olan faydaları ilə seçilir. Xüsusil


son xeberler yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeber novruz bayramı xeberlər