Tez-tez yumurta yeyənlərə XƏBƏRDARLIQ

Tez-tez yumurta yeyənlərə XƏBƏRDARLIQYumurta vazgeçilməz qidalardan biri sayılsa da, onun gündəlik istehlakı ilə bağlı müxtəlif fikirlər mövcuddur. Son illərdə aparılan tədqiqatlar və mütəxəssis rəyləri, hər gün yumurta istehlakının həm faydaları, həm də müəyyən riskləri ola biləcəyini göstərir.
KONKRET.azbaku.ws-ə istinadən hər gün yumurta istehlakının sağlamlıq üzərindəki potensial təsirlərini təqdim edir.
Yüksək xolesterin və ürək-damar riskləri
Yumurtanın sarısı, təbii olaraq yüksək miqdarda xolesterin ehtiva edir. Mütəxəssislərin bildirdiyinə görə, bir böyük yumurtada təxminən 186 mq xolesterin mövcuddur. Bu rəqəm gündəlik tövsiyə olunan miqdarı tez-tez aşır. Xüsusilə, ürək xəstəlikləri və yüksək xolesterinlə bağlı riskləri olan insanlarda, bu vəziyyət damarların daralmasına və ateroskleroz kimi problemlərə səbəb ola bilər. Bununla belə, sağlam fərdlərdə yumurta istehlakının birbaşa zərərli təsiri olmaya bilər.
Həzm problemləri və qida zəhərlənməsi təhlükəsi
Yumurtanın düzgün bişirilməməsi, həssas mədə sistemi olanlarda həzm problemlərinə yol aça bilər. Tam bişirilməmiş və ya çiy yumurta, salmonella kimi təhlükəli bakteriyaların yoluxma riskini artırır. Bu səbəbdən, xüsusilə immun sistemi zəif olan şəxslərin yumurtanı yaxşı bişirərək istehlak etməsi tövsiyə olunur.
Alergiya və bədənin protein balansı
Yumurta, bəzi insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Ən çox uşaqlarda müşahidə olunan bu reaksiyalar, dəri döküntülərindən nəfəs alma çətinliyinə qədər müxtəlif simptomlarla özünü göstərə bilər. Eyni zamanda, çoxlu miqdarda yumurta istehlakı, digər vacib protein mənbələrindən imtina etməyə və nəticədə qida balansının pozulmasına səbəb ola bilər.
Nə üçün hələ də yumurtanı seçirik?
Bütün bu risklərə baxmayaraq, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, yumurta, yüksək keyfiyyətli zülal, vitamin və minerallarla zəngindir. Sağlam fərdlər üçün gündə bir yumurta istehlakı balanslı qidalanmanın tərkib hissəsi ola bilər. Xüsusilə, qaynadılmış və ya bişmiş yumurta, qızardılmışına nisbətən daha sağlam hesab olunur.
Yumurta, qidalanmada əvəzolunmaz bir yerə sahib olsa da, onun gündəlik istehlakı şəxsən sağlamlıq vəziyyətinizə və qida rejiminizə uyğun tənzimlənməlidir. Mütəxəssislər, sağlam insanların gündə bir yumurta istehlak etməsinin təhlükəsiz olduğunu bildirirlər, lakin xüsusi sağlamlıq problemləri olanların qida seçimlərini diqqətlə etməsi və mütəxəssis məsləhəti alması vacibdir.

Sağlamlıq     Baxılıb: 215   Tarix: 06 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Azərbaycanda meyit donorun ürəyi transplantasiya edildi

Qafqaz regionunda ilk dəfə olaraq meyit donorun ürəyi transplantasiya edilib. xəbər verir ki, bu barədə Səhiyyə Nazirliyi və Mərkəzi Klinika birgə məlumat yayıb. Bildirilib ki, Səhiyyə Nazirliyinin Orqan Donorluğu və Transplantasiyas

Tibb məntəqələrində və poliklinikalarda sistem köçürülməsi qadağandır?

İnvaziv prosedurlar – inyeksiya ("iynə vurulması") və infuziya ("sistem köçürülməsi") ikinci səviyyə (ambulator-stasionar) xidmətlərə və tibb müəssisələrinin fəaliyyət istiqamətinə aid edilir.  xəbər veri

Regionda yeni təhlükə: bu virusa yoluxma halları sürətlə artır

Rusiyanın regionlarında suçiçəyi halları kəskin artıb. globalinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə "İzvestiya" qəzeti məlumat yayıb. "Yamalda 2025-ci ilin əvvəlindən 2024-cü ilin eyni dövrü ilə müqayisəd

Ən faydalı və sağlam ət hansıdır? - Cavab sizi təəccübləndirəcək

Son araşdırmalara görə fərqli ət növlərinin təsiri orqanizmin vəziyyətindən, yemək formasından və hətta porsiyanın ölçüsündən asılı olaraq dəyişir. Toyuq, mal, qoyun və balıq ətləri  hər biri özünəməxsus xüsusiyyətləri il

Tez sağalmaq üçün bu supu için

Soyuqdəymə zamanı tez sağalmaq üçün toyuq supu için. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyanın tanınmış terapevti Anna Hakimova deyib. O, bildirib ki, bu qida tərkibindəki faydalı maddələr sayəsində orqanizmin bərpasın

Bir sıra ölkədən malların idxalına məhdudiyyət qoyuldu

Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının (ÜHST) rəsmi məlumatlarına əsasən, Böyük Britaniya və Şimali İrlandiya Birləşmiş Krallığının Uelsin Pouis, Monmutşir bölgələrində blutanq xəstəliyi, İspaniya Krallığının Kataloniy

Niyə arıqlamaq kökəlməkdən çətindir? -  Alimlər səbəbini tapdı

Alimlər arıqlamağın niyə çətin olduğunu izah ediblər. -a istinadən xəbər verir ki, "Cell" jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, insan beyninin əsas proqramı bədəni kök qalmağa təşviq edir, çünki bu, qədimdə sa

Sağlamlıq üçün ən faydalı ət növü - Balıq ya da toyuq deyil

Sağlam qidalanmanın əsas şərtlərindən biri zülalı düzgün mənbədən almaqdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə 50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşladığı üçün orqanizm üçün həm yüngül, həm də qidalı ət növlərin

Qaraciyəri toksinlərdən təmizləyir - Çayın içinə 1 ədəd əlavə edin

Soyuq havalarda həm orqanizmi isidən, həm də immuniteti gücləndirən təbii möcüzələrdən biri – mixəkdir. Kiçik ölçüsünə baxmayaraq, bu ədviyyat həm xoş ətiri, həm də sağlamlığa çoxsaylı faydaları ilə seçilir. Mütəxəssislə


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler en son xeberler bu gun cəbhədən son məlumat iqtisadiyyat xeberleri bugun en son xeberler