Təzə kəsilmiş əti yemək zərərlidirmi? - Çoxu bunu bilmir

Təzə kəsilmiş əti yemək zərərlidirmi? - Çoxu bunu bilmirTəzə kəsilmiş ətin istehlakı çox vaxt zərərli ola bilər, çünki bakteriyalar hələ də bu ətlərdə aktiv ola və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Ət düzgün saxlanmazsa, bakteriyaların böyüməsi sürətlənir və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Odur ki, təzə kəsilmiş əti istehlak edərkən diqqətli olmaq və düzgün bişirmək vacibdir.
KONKRET.az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, təzə kəsilmiş ətin istehlakı bəzi hallarda sağlamlıq üçün riskli ola bilər. Ətin kəsildikdən dərhal sonra istehlakı zamanı aşağıdakı məqamlara diqqət yetirmək vacibdir:
Bakterial çirklənmə riski: Ət kəsildikdən sonra bakteriyaların inkişafı üçün əlverişli mühitə malikdir. Əgər ət düzgün saxlanmaz və ya kifayət qədər bişirilməzsə, qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcək bakteriyalar (məsələn, Salmonella, E. coli) çoxala bilər.
Düzgün saxlanma və gigiyena: Ətin kəsildikdən sonra tez bir zamanda soyudulması və gigiyenik şəraitdə saxlanması vacibdir. Ətin çirkli su ilə yuyulması və ya kifayət qədər bişirilməməsi bağırsaq infeksiyalarına səbəb ola bilər.
Bişirmə prosesi: Təzə kəsilmiş ət tam bişirilməlidir ki, potensial zərərli mikroorqanizmlər məhv edilsin. Çiy və ya az bişmiş ət istehlakı qida zəhərlənməsi riskini artırır.
Həzm problemləri: Bəzi insanlar təzə kəsilmiş əti istehlak etdikdə həzm problemləri, məsələn, mədə ağrısı, qaz, şişkinlik, ishal və ya qəbizlik kimi problemlərlə üzləşə bilərlər.
Piylənmə və ürək-damar xəstəlikləri riski: Həddindən artıq miqdarda ət istehlakı artıq kalori qəbuluna və çəki artımına səbəb ola bilər. Bu da piylənmə və ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.
Böyrək problemləri və podaqra: Həddindən artıq protein qəbulu böyrəklərə əlavə gərginlik yarada bilər və onların fəaliyyətinə təsir göstərə bilər.
Qida zəhərlənməsi: Ətin düzgün saxlanmaması və ya kifayət qədər bişirilməməsi nəticəsində qida zəhərlənməsi baş verə bilər.
Bu səbəblərdən, təzə kəsilmiş ət istehlak edərkən gigiyena qaydalarına diqqət yetirmək, əti düzgün saxlamaq və yaxşı bişirmək vacibdir. Əgər siz mütləq təzə kəsilmiş ət istehlak etmək istəyirsinizsə, onun etibarlı mənbələrdən alınmasına və gigiyena qaydalarına əməl olunmasına diqqət yetirməlisiniz.

Sağlamlıq     Baxılıb: 256   Tarix: 14 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bu bitki evin temperaturunu 4 dərəcə aşağı salır

Yay aylarında elektrik xərclərini artırmadan evi sərin saxlamaq istəyənlər üçün jasmin bitkisi təbii seçim ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, jasmin yarpaqları havadakı nəmi buxarlandıraraq ətraf mühiti təbii şəkild

Qardaş ölkəyə COVID yenidən qayıdıb - Azərbaycanda TƏHLÜKƏ RİSKİ

Türkiyəli professor Dr. Muhəmməd Emin Akkoyunlu ölkədə COVID-19 yoluxmalarının yenidən artdığını bildirib. Maraqlıdır, Türkiyədə COVID-19 yoluxmalarının artması Azərbaycana təsir edə bilərmi?. Mövzu ilə bağlı -a danışan terapev

Yuxu həbləri yaddaşa ciddi ziyan vurur- Bu dərmanlara DİQQƏT

Yeni araşdırmalar bəzi yuxu dərmanlarının uzunmüddətli istifadəsinin yaddaşa zərər verə biləcəyini ortaya qoyub. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, "Sleep" jurnalında dərc olunan tədqiqatda, xüsusilə yaşlı insanlar

Qarpız arıqladır, yoxsa kökəldir? – Həkimlərdən açıqlama

Yay aylarının sevimli meyvəsi olan qarpız həm dadı, həm də sərinləşdirici təsiri ilə fərqlənir. xəbər verir ki, bir çox insanı maraqlandıran sual budur: qarpız arıqladır, yoxsa kökəldir?. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, qarpızı

Təzyiqi normada saxlamaq üçün - ƏN SADƏ ÜSUL

Qan təzyiqinə nəzarət etməyin sadə üsulu açıqlanıb. -a istinadən xəbər verir ki, Böyük Britaniya Ürək Fondunun mütəxəssisləri banan və digər meyvələri pəhrizinizə daxil etməyin qan təzyiqini idarə etdiyini öyrəniblər. Düzgü

Yayda ayaq barmaqları üşüyürsə - Bu xəstəliyiniz var

Yay fəslində ayaq barmaqlarının buz kimi soyuması sağlamlıq xəbərdarlığı ola bilər. -a istinadən bildirir ki, həkimlər bu vəziyyətin əsas səbəblərini açıqlayıblar. Mütəxəssislərə görə, barmaqların tez soyuması damar problemləri

Çətənə toxumunun sağlamlığa inanılmaz faydaları

Qidalanma mütəxəssisləri çətənə toxumunun insan sağlamlığı üçün çoxsaylı faydalarını açıqlayıblar. Bitki mənşəli zülal mənbəyi olan çətənə toxumu xüsusilə vegan və vegetarian pəhrizlərində mühüm yer tutur. xəbər verir ki

Kəklikotu SATIŞDAN ÇIXARILDI

Fransada fəaliyyət göstərən məşhur Carrefour marketlər şəbəkəsinin satışa təqdim etdiyi kəklikotu məhsulunda insan sağlamlığına təhlükə yarada biləcək pestisid qalıqları aşkarlanıb. Nəticədə məhsul dərhal satışdan yığışdırılı

Kondisioner effekti yaradan təbii bitki

Yay aylarında bir çox insan elektrik enerjisi xərclərini artırmadan evlərini sərin saxlamağın yollarını axtarır. Lakin təbiət bu məsələdə bizə yardım edə bilər, söhbət havanı effektiv şəkildə soyudan dekorativ bitkidən gedir


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri bu gunun xeberleri haqqinda melumat son xeberler bugun 2025 muharibe valyuta mezennesi banklar xeber az