Təzə kəsilmiş əti yemək zərərlidirmi? - Çoxu bunu bilmir

Təzə kəsilmiş əti yemək zərərlidirmi? - Çoxu bunu bilmirTəzə kəsilmiş ətin istehlakı çox vaxt zərərli ola bilər, çünki bakteriyalar hələ də bu ətlərdə aktiv ola və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Ət düzgün saxlanmazsa, bakteriyaların böyüməsi sürətlənir və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Odur ki, təzə kəsilmiş əti istehlak edərkən diqqətli olmaq və düzgün bişirmək vacibdir.
KONKRET.az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, təzə kəsilmiş ətin istehlakı bəzi hallarda sağlamlıq üçün riskli ola bilər. Ətin kəsildikdən dərhal sonra istehlakı zamanı aşağıdakı məqamlara diqqət yetirmək vacibdir:
Bakterial çirklənmə riski: Ət kəsildikdən sonra bakteriyaların inkişafı üçün əlverişli mühitə malikdir. Əgər ət düzgün saxlanmaz və ya kifayət qədər bişirilməzsə, qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcək bakteriyalar (məsələn, Salmonella, E. coli) çoxala bilər.
Düzgün saxlanma və gigiyena: Ətin kəsildikdən sonra tez bir zamanda soyudulması və gigiyenik şəraitdə saxlanması vacibdir. Ətin çirkli su ilə yuyulması və ya kifayət qədər bişirilməməsi bağırsaq infeksiyalarına səbəb ola bilər.
Bişirmə prosesi: Təzə kəsilmiş ət tam bişirilməlidir ki, potensial zərərli mikroorqanizmlər məhv edilsin. Çiy və ya az bişmiş ət istehlakı qida zəhərlənməsi riskini artırır.
Həzm problemləri: Bəzi insanlar təzə kəsilmiş əti istehlak etdikdə həzm problemləri, məsələn, mədə ağrısı, qaz, şişkinlik, ishal və ya qəbizlik kimi problemlərlə üzləşə bilərlər.
Piylənmə və ürək-damar xəstəlikləri riski: Həddindən artıq miqdarda ət istehlakı artıq kalori qəbuluna və çəki artımına səbəb ola bilər. Bu da piylənmə və ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.
Böyrək problemləri və podaqra: Həddindən artıq protein qəbulu böyrəklərə əlavə gərginlik yarada bilər və onların fəaliyyətinə təsir göstərə bilər.
Qida zəhərlənməsi: Ətin düzgün saxlanmaması və ya kifayət qədər bişirilməməsi nəticəsində qida zəhərlənməsi baş verə bilər.
Bu səbəblərdən, təzə kəsilmiş ət istehlak edərkən gigiyena qaydalarına diqqət yetirmək, əti düzgün saxlamaq və yaxşı bişirmək vacibdir. Əgər siz mütləq təzə kəsilmiş ət istehlak etmək istəyirsinizsə, onun etibarlı mənbələrdən alınmasına və gigiyena qaydalarına əməl olunmasına diqqət yetirməlisiniz.

Sağlamlıq     Baxılıb: 292   Tarix: 14 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Qaraciyəri toksinlərdən təmizləyir - Çayın içinə 1 ədəd əlavə edin

Soyuq havalarda həm orqanizmi isidən, həm də immuniteti gücləndirən təbii möcüzələrdən biri – mixəkdir. Kiçik ölçüsünə baxmayaraq, bu ədviyyat həm xoş ətiri, həm də sağlamlığa çoxsaylı faydaları ilə seçilir. Mütəxəssislə

Görmə qabiliyyətini itirənlər bu kəşf sayəsində görə biləcəklər

Londondakı Moorfields Göz Xəstəxanasında həyata keçirilən beynəlxalq tibbi sınaq çərçivəsində görmə qabiliyyətini itirmiş bir qrup pasiyentə göz dibinə implant yerləşdirildikdən sonra onlar yenidən oxumağı və yazmağı bacarıblar

AQTA heyvan xəstəliklərinə aydınlıq gətirdi

"Mediada bəzi heyvan xəstəlikləri ilə bağlı yayılan məlumatlara cavab olaraq bildiririk ki, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ölkədə və dünyada epizootik vəziyyəti daim diqqət mərkəzində saxlayır". bu sözləri Teleqraf-

Qırmızı çuğundurun faydaları nələrdir?

Qış süfrələrinin əsas məhsulu olan qırmızı çuğundur təkcə ləzzətli dadı ilə deyil, həm də sağlamlığa faydaları ilə diqqət çəkir. -a istinadən xəbər verir ki, vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngin olan çuğundu

Sağlamlıq üçün ən faydalı ət növü - Balıq ya da toyuq deyil

Sağlam qidalanmanın əsas şərtlərindən biri zülalı düzgün mənbədən almaqdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə 50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşladığı üçün orqanizm üçün həm yüngül, həm də qidalı ət növlərin

Tez sağalmaq üçün bu supu için

Soyuqdəymə zamanı tez sağalmaq üçün toyuq supu için. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyanın tanınmış terapevti Anna Hakimova deyib. O, bildirib ki, bu qida tərkibindəki faydalı maddələr sayəsində orqanizmin bərpasın

Kartofu belə qızardın - Daha sağlam, az kalorili

Dünyanın ən məşhur qəlyanaltılarından biri olan kartof qızartması yüksək kalorili və yağlı olduğu üçün sağlamlıq riski yarada bilər. Düzgün bişirmə üsulları ilə bu dadlı yeməyi daha sağlam etmək mümkündür. -a istinadən xəbə

Tibdə inqilab edən, damarını deşib ürəyinə kateter salan həkimlə bağlı - ŞOK FAKTLAR

Öz üzərində təcrübə aparan alim. 1929-cu ildə Almaniyanın paytaxtı Berlində Verner Forssmann adlı gənc bir həkim tibbdə inqilab edir. Xəstəxanaların birində kiçik əməliyyat otağında işləyən həkim tibb elmini dəyişdirəcə

İflic olmamışdan bir neçə gün əvvəl bu 3 əlamət ortaya çıxır

Beynin müəyyən hissəsinə qan axınının qəfil dayanması və ya azalması nəticəsində yaranan iflic əsl hadisə baş vermədən bir neçə gün əvvəl özünü müəyyən əlamətlərlə büruzə verə bilər. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, ketoge


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler en sonxeber bugünkü son xəbərlər cəbhədən son xəbərlər son xabar