Təzə kəsilmiş əti yemək zərərlidirmi? - Çoxu bunu bilmir

Təzə kəsilmiş əti yemək zərərlidirmi? - Çoxu bunu bilmirTəzə kəsilmiş ətin istehlakı çox vaxt zərərli ola bilər, çünki bakteriyalar hələ də bu ətlərdə aktiv ola və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Ət düzgün saxlanmazsa, bakteriyaların böyüməsi sürətlənir və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Odur ki, təzə kəsilmiş əti istehlak edərkən diqqətli olmaq və düzgün bişirmək vacibdir.
KONKRET.az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, təzə kəsilmiş ətin istehlakı bəzi hallarda sağlamlıq üçün riskli ola bilər. Ətin kəsildikdən dərhal sonra istehlakı zamanı aşağıdakı məqamlara diqqət yetirmək vacibdir:
Bakterial çirklənmə riski: Ət kəsildikdən sonra bakteriyaların inkişafı üçün əlverişli mühitə malikdir. Əgər ət düzgün saxlanmaz və ya kifayət qədər bişirilməzsə, qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcək bakteriyalar (məsələn, Salmonella, E. coli) çoxala bilər.
Düzgün saxlanma və gigiyena: Ətin kəsildikdən sonra tez bir zamanda soyudulması və gigiyenik şəraitdə saxlanması vacibdir. Ətin çirkli su ilə yuyulması və ya kifayət qədər bişirilməməsi bağırsaq infeksiyalarına səbəb ola bilər.
Bişirmə prosesi: Təzə kəsilmiş ət tam bişirilməlidir ki, potensial zərərli mikroorqanizmlər məhv edilsin. Çiy və ya az bişmiş ət istehlakı qida zəhərlənməsi riskini artırır.
Həzm problemləri: Bəzi insanlar təzə kəsilmiş əti istehlak etdikdə həzm problemləri, məsələn, mədə ağrısı, qaz, şişkinlik, ishal və ya qəbizlik kimi problemlərlə üzləşə bilərlər.
Piylənmə və ürək-damar xəstəlikləri riski: Həddindən artıq miqdarda ət istehlakı artıq kalori qəbuluna və çəki artımına səbəb ola bilər. Bu da piylənmə və ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.
Böyrək problemləri və podaqra: Həddindən artıq protein qəbulu böyrəklərə əlavə gərginlik yarada bilər və onların fəaliyyətinə təsir göstərə bilər.
Qida zəhərlənməsi: Ətin düzgün saxlanmaması və ya kifayət qədər bişirilməməsi nəticəsində qida zəhərlənməsi baş verə bilər.
Bu səbəblərdən, təzə kəsilmiş ət istehlak edərkən gigiyena qaydalarına diqqət yetirmək, əti düzgün saxlamaq və yaxşı bişirmək vacibdir. Əgər siz mütləq təzə kəsilmiş ət istehlak etmək istəyirsinizsə, onun etibarlı mənbələrdən alınmasına və gigiyena qaydalarına əməl olunmasına diqqət yetirməlisiniz.

Sağlamlıq     Baxılıb: 285   Tarix: 14 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Yaşıl mərcimək: Yumurtadan 10, ətdən isə 25 dəfə artıq fayda

Tərkibində yumurtaya nisbətən 10 dəfə çox protein, ətdən isə 25 dəfə çox dəmir olan yaşıl mərcimək, xüsusilə ət yeməyənlər üçün əvəzolunmaz qida hesab olunur. Bu faydalı məhsul orqanizmin zülal və dəmir ehtiyacını qarşılayır

Təzyiqi normada saxlamaq üçün - ƏN SADƏ ÜSUL

Qan təzyiqinə nəzarət etməyin sadə üsulu açıqlanıb. -a istinadən xəbər verir ki, Böyük Britaniya Ürək Fondunun mütəxəssisləri banan və digər meyvələri pəhrizinizə daxil etməyin qan təzyiqini idarə etdiyini öyrəniblər. Düzgü

Qardaş ölkəyə COVID yenidən qayıdıb - Azərbaycanda TƏHLÜKƏ RİSKİ

Türkiyəli professor Dr. Muhəmməd Emin Akkoyunlu ölkədə COVID-19 yoluxmalarının yenidən artdığını bildirib. Maraqlıdır, Türkiyədə COVID-19 yoluxmalarının artması Azərbaycana təsir edə bilərmi?. Mövzu ilə bağlı -a danışan terapev

İllərə meydan oxuyacaqsınız: Cinsi gücü artıran, orqanizmi gənc saxlayan qidalar

Sağlam cinsi həyat psixi və fiziki sağlamlıq baxımından mühüm rol oynayır. Cinsi həyat stress kimi səbəblərdən təsirlənsə də, istehlak edilən qidalar da böyük əhəmiyyət kəsb edir. Tərəvəzlər və yağsız zülallarla zəngin, həmçini

Əgər təriniz ağ iz buraxırsa, deməli... - bu qidalardan yeyin

Elektrolitlərin sağlamlıq üçün mühüm əhəmiyyətə malik olduğu və kifayət qədər qəbul edilmədikdə ciddi problemlərə səbəb ola biləcəyi bildirilir. -a istinadən xəbər verir ki, "New York Post"a açıqlama verən Dr. Ra

Bir sıra ölkədən malların idxalına məhdudiyyət qoyuldu

Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatının (ÜHST) rəsmi məlumatlarına əsasən, Böyük Britaniya və Şimali İrlandiya Birləşmiş Krallığının Uelsin Pouis, Monmutşir bölgələrində blutanq xəstəliyi, İspaniya Krallığının Kataloniy

Qaraciyərin düşməni: bunu içməyin! – Xəbərdarlıq

Alkoqol qaraciyər üçün şəkərli sodadan daha zərərlidir. globalinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı alim Anton Belkin deyib. "Şəkərli qazlı içkilərin içilməsi qaraciyər hüceyrələrində yağ yığılmasına gətiri

Dünyanın ən sağlam tərəvəzi seçildi

Alimlərin araşdırmasına görə tərə ən sağlam tərəvəzdir. KONKRET.azxəbər verir ki, aparılan elmi araşdırmalar tərəni insanı 10 növ xəstəlikdən qoruyan tərəvəz kimi qiymətləndirir. Mütəxəssislər bildirir ki, tərə ağciyər xəstəliklərində

Bu 7 əlaməti ciddiyə alın - İnfarktın xəbərçisi

İnfarkt hər il milyonlarla insana təsir edir. Soyuq tərləmə kimi simptomlar infarktın ən çox görülən əlamətləri arasındadır. Simptomları dəqiq başa düşmək, erkən diaqnoz qoymaq və tez hərəkət etmək çox vacibdir. KONKRET


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler cəbhədən son xəbərlər 2025 novruz bayramı havanın temperaturu ən son xəbərlər