Təzə kəsilmiş əti yemək zərərlidirmi? - Çoxu bunu bilmir

Təzə kəsilmiş əti yemək zərərlidirmi? - Çoxu bunu bilmirTəzə kəsilmiş ətin istehlakı çox vaxt zərərli ola bilər, çünki bakteriyalar hələ də bu ətlərdə aktiv ola və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Ət düzgün saxlanmazsa, bakteriyaların böyüməsi sürətlənir və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Odur ki, təzə kəsilmiş əti istehlak edərkən diqqətli olmaq və düzgün bişirmək vacibdir.
KONKRET.az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, təzə kəsilmiş ətin istehlakı bəzi hallarda sağlamlıq üçün riskli ola bilər. Ətin kəsildikdən dərhal sonra istehlakı zamanı aşağıdakı məqamlara diqqət yetirmək vacibdir:
Bakterial çirklənmə riski: Ət kəsildikdən sonra bakteriyaların inkişafı üçün əlverişli mühitə malikdir. Əgər ət düzgün saxlanmaz və ya kifayət qədər bişirilməzsə, qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcək bakteriyalar (məsələn, Salmonella, E. coli) çoxala bilər.
Düzgün saxlanma və gigiyena: Ətin kəsildikdən sonra tez bir zamanda soyudulması və gigiyenik şəraitdə saxlanması vacibdir. Ətin çirkli su ilə yuyulması və ya kifayət qədər bişirilməməsi bağırsaq infeksiyalarına səbəb ola bilər.
Bişirmə prosesi: Təzə kəsilmiş ət tam bişirilməlidir ki, potensial zərərli mikroorqanizmlər məhv edilsin. Çiy və ya az bişmiş ət istehlakı qida zəhərlənməsi riskini artırır.
Həzm problemləri: Bəzi insanlar təzə kəsilmiş əti istehlak etdikdə həzm problemləri, məsələn, mədə ağrısı, qaz, şişkinlik, ishal və ya qəbizlik kimi problemlərlə üzləşə bilərlər.
Piylənmə və ürək-damar xəstəlikləri riski: Həddindən artıq miqdarda ət istehlakı artıq kalori qəbuluna və çəki artımına səbəb ola bilər. Bu da piylənmə və ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.
Böyrək problemləri və podaqra: Həddindən artıq protein qəbulu böyrəklərə əlavə gərginlik yarada bilər və onların fəaliyyətinə təsir göstərə bilər.
Qida zəhərlənməsi: Ətin düzgün saxlanmaması və ya kifayət qədər bişirilməməsi nəticəsində qida zəhərlənməsi baş verə bilər.
Bu səbəblərdən, təzə kəsilmiş ət istehlak edərkən gigiyena qaydalarına diqqət yetirmək, əti düzgün saxlamaq və yaxşı bişirmək vacibdir. Əgər siz mütləq təzə kəsilmiş ət istehlak etmək istəyirsinizsə, onun etibarlı mənbələrdən alınmasına və gigiyena qaydalarına əməl olunmasına diqqət yetirməlisiniz.

Sağlamlıq     Baxılıb: 153   Tarix: 14 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Oruc tutarkən enerji çatışmazlığının qarşısını almağın YOLLARI

Oruc zamanı bədənin uzun müddət ac və susuz qalması enerji səviyyəsinin azalmasına səbəb ola bilər. E- -a istinadən bu halları təqdim edir:. Lakin düzgün qidalanma və həyat tərzi vərdişləri ilə bu halın qarşısını almaq mümkündür

Bu 2 məşhur tərəvəz qızardıldıqda zəhərə çevrilir

Dietoloqlar və elm adamları xəbərdarlıq edirlər ki, iki tərəvəz – kartof və badımcan qızardıldığında sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər. xəbər verir ki, yüksək temperatur orqanizmə mənfi təsir göstərən zəhərli maddələri

Qəhvə və yaşıl çaydan daha yaxşı beyini gücləndirən İÇKİ

İntellektual fəaliyyətlə məşğul olan insanlar beyin və sinir sisteminin fəaliyyətini daim stimullaşdırmalıdırlar. Adətən enerji çatışmazlığı, diqqət və güc itkisini qəhvə və yaşıl çay ilə kompensasiya edirlər, çünki bu içkilərd

Ucuz spirt faciəsi: Öldürən etildir, yoxsa metil? - AÇIQLAMA

"Metil spirtinin digər adı taxta spirtdir. Bunun daxilə qəbulu, ümumiyyətlə, qadağandır. Ondan az miqdarda – 30 ml-dən 200 ml-ə qədər daxilə qəbul etdikdə ölümlə nəticələnə bilir. Etil spirti isə insanlar tərəfində

Qadın həyatını məhv edən hormonal pozğunluq

Son bir neçə ildə tibb elminə məlum olmayan müxtəlif xəstəliklər meydana gəlib. Müasir dövrdə ən çox yayılan xəstəliklərdən biri də hormonal pozğunluqdur. -a istinadən xəbər verir ki, daha çox qadınlarda aşkarlanan bu xəstəli

ALDANMAYIN!: Təbii kərə yağını belə seçmək olar - Sarı-ağ çalarlar birlikdə hiss olunursa

Son vaxtlar Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən həyata keçirilən monitorinqlər zamanı bir sıra kərə yağlarında uyğunsuzluqlar aşkarlanıb. Məhsulların üzərində təbii inək südündən alınmış, pasteriz

Müxtəlif millətlərlə evlənməyin bilinməyən FAYDALARI: Çalışın nikaha girərkən bunlara diqqət yetirin

Bütün dünyada olduğu ki, Azərbaycanda da qohum evlilikləri mövcuddur. Bu cür evliliklərdə genetikada olan xəstəliklərin uşağa ötürülmə ehtimalı daha yüksəkdir. Belə nikahların baş verməsi bir çox hallarda sağlamlıq imkanlar

Çindən daha bir virus çıxdı - İnsanlar üçün təhlükə var?

Çində yarasalarda aşkarlanan və insanlara keçə bilən HKU5-CoV-2 koronavirusu hələ ki insanlar üçün açıq-aydın təhlükə yaratmır. -ə istinadən xəbər verir ki, bunu Rusiya Elmlər Akademiyasının akademiki Sergey Netesov deyib

Qusardakı "dərman" biabırçılığı ilə bağlı İLK AÇIQLAMA: "Genefonda təhlükədir, ona görə də..."

Qusar Rayon Mərkəzi Xəstəxanasında xəstələrə vaxtı keçmiş dərmanların verilməsi ilə bağlı faktların mediada yayılması cəmiyyətdə birmənalı qarşılanmayıb və narahatlığa səbəb olub. Vatsap yazışmalarından da aydın olur ki


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri bu gune olan xeberler bugunun xeberleri son xeber son xeber az