Boşqabdakı düşmən – Ağlı kütləşdirən yemək
Çox adamların ənənəvi səhər yeməyi demensiya riskini 15% artırır.
KONKRET.az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, Filadelfiyanın Alsheymerlə Mübarizə Assosiasiyasının alimləri yeni tədqiqatda səhər yeməklərini araşdırıb.
Tədqiqat 40 il davam edib.
Alimlər 100 min insanı 40 il ərzində izləyib.
Onların səhər qidalanması ilə əqli vəziyyəti arasında əlaqəni təhlil ediblər.
Qərbdə klassik səhər yeməyində bekon, vetçina, hazırda isə kolbasalı sendviçlər dəbdədir.
Alimlər məhz bekonu demensiyada əsas rol oynayan təhlükəli qida hesab edib.
Xüsusən yağda, qrildə qızardılmış,üzərinə yumurta vurulan bekon yeyənlərdə demensiya riski yeməyənlərə nisbətdə 15% artır.
Hətta həftədə cəmi 2 pors belə bekon və ya sendviç kifayətdir ki, beyinə neqativ təsirini göstərsin.
Alimlər bekonu iltihab əleyhinə qidalarla əvəz etməyi tövsiyə edir: lobya, göyərti, qoz, fındıq.
Səhər ət yemək olar, amma o qızardılmış və termiki işlənmiş olmamalıdır. Demensiyadan qorunmaq üçün ümumiyyətlə, rasiondan sosis, bekon, kolbasa, hisə verilmiş qidalar çıxarılmalıdır.

"Bu gün ilk dəfə Pakistan hərbçiləri də Azadlıq meydanında bizimlə bərabərdirlər" - Dövlət başçısı
Şuşada Zəfər Günü atəşfəşanlıqla qeyd olunub
Gəncədə Zəfər Günü münasibətilə konsert və atəşfəşanlıq olub
Bakıda Zəfər Günü ilə bağlı atəşfəşanlıq keçirilib
Qalmaqallı direktorun yerinə yeni TƏYİNAT
Birbank-ın dəstəyi ilə ictimai nəqliyyat sistemində yeni dövr başlayır
Azərbaycanın təklifləri Rusiyanı qane etmədi - Ceyhun Bayramov
Hərbi paradda bir sıra ölkələrin ordu rəhbərliyi iştirak edib
Türkiyə MN Bakıdakı paradla bağlı paylaşım edib
Türk iş adamları Tolqa Şahinin iddialarına cavab verdilər: 'Belə bir adam İdarə Heyətimizdə heç vaxt olmayıb
"Epizodda "qırmızı"lıq bir şey yox idi" - Rəşad Sadıqov
"Qalatasaray"ın baş məşqçisi Qurban Qurbanova mesaj göndərdi
Hidayət Heydərov İslamiadanın ikiqat qalibi olub
Azərbaycanlı atıcıdan yeni dünya rekordu
Müdafiə naziri: Pakistan və Əfqanıstan arasında danışıqlar iflasa uğrayıb