Kərə yağı kimlərə olmaz?

Kərə yağı kimlərə olmaz?Kərə yağı bir çox insanın sevdiyi məhsuldur. Faydasından əlavə o çörək-bulka məmulatlarına təkrarolunmaz ətir verir, yeməklərin dadını daha zərif və doyurucu edir. Lakin dad keyfiyyətlərinə baxmayaraq, kərə yağı bəzi kateqoriya insanlar üçün sağlamlığa təhlükəli ola bilər.
KONKRET.azxəbər verir ki, bu barədə aif.ru rusiyalı mütəxəssislərə istinadla xəbər verib.
Bildirilir ki, kərə yağının qəbulu kəskin pankreatit və laktoza dözümsüzlüyü olan insanlar üçün tamamilə əks göstərişdir. Özü də onlara yağ təkcə təmiz halda deyil, çörək-bulka və digər xörəklərin tərkibində də olmaz.
Hamilə və süd verən qadınlarda çəki kəskin şəkildə artırsa, onlar da kərə yağı qəbulunu məhdudlaşdırmalıdırlar.
Yeddi aylığa qədər uşaqlara isə bu məhsulu vermək ümumiyyətlə məsləhət görülmür.
Mədə-bağırsaq problemləri olan yaşlı insanlara diyetoloqlar gündə 10 qramdan çox yağ yeməməyi məsləhət görürlər. Bu yaşda yağlı və kalorili qidalar çətin həzm olunur və xroniki xəstəliklərin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər.
Bundan əlavə, kərə yağı artıq çəkisi, aterosklerozu, öd daşı xəstəliyi, ürək-damar xəstəlikləri, xüsusilə metabolik xarakterli xəstəlikləri olan insanlara əks göstərişdir. Bunun səbəbi məhsulun tərkibində xolesterinin yüksək olması və kalorililiyidir.
Qeyd edək ki, sağlam insanlara kərə yağı mötədil miqdarda – gündə 30 qramdan çox olmamaq şərti ilə çox faydalıdır. Bu məhsulda vitaminlər ("A", "B1", "B2", "B5", "D", "E", "PP", "K"), minerallar (maqnezium, natrium, kalsium, kalium, fosfor, sink, mis, dəmir, manqan), 20-si əvəzolunmaz olan 150 yağ turşusu, beta-karotin, omega-3-6 var. "A" vitamini miqdarına görə heç bir bitki yağı kərə yağı ilə müqayisə edilə bilməz. Yağ əsası sayəsində orqanizm B, E və D qrupu yağda həll olan vitaminləri daha yaxşı mənimsəyir.
Təbii mənşəli olması, asan həzm olunması və qidalı maddələrlə zəngin tərkibi müntəzəm istifadə zamanı kərə yağının sağlamlığa müsbət təsirindən danışmağa imkan verir. Enerji mənbəyi kimi, xüsusilə soyuq qış şəraitində fəal həyat üçün güc və enerji verir. Yağ mənbəyi kimi – hüceyrələrin yenilənməsinə kömək edir ki, bu da zehni əmək zamanı iş qabiliyyətini və davamlılığı artırır. Bundan başqa xərçəng xəstəliklərinin profilaktikasına xidmət edir, hüceyrələri sərbəst radikalların təsirindən qoruyur və yaşlanma prosesini yavaşladır, serotonin istehsalını stimullaşdırır. Gündəlik bu dozada istifadə qəbizlik riskini azaldaraq mədə-bağırsaq sisteminin işini normallaşdırır, selikli qişaların işini tənzimləyir, cinsiyyət hormonlarının sintezində iştirak edir, immuniteti gücləndirir, sümük sistemini və dişləri möhkəmləndirir, "yaxşı" xolesterinin səviyyəsini artırır, bu da ürək-damar sistemini möhkəmləndirir, qan damarlarının elastikliyini və tonusunu qoruyur, antifunqal və antimikrob xüsusiyyətlərə malikdir, görmə qabiliyyətini, həmçinin dəri, saç və dırnaqların vəziyyətini yaxşılaşdırır.


Sağlamlıq     Baxılıb: 84   Tarix: 08 noyabr 2024
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Dişlərin sarılığı hər gün fırçalansa da keçmirsə, səbəb budur

Dişləri düzgün fırçalamaq diş çürüməsi və diş əti xəstəliklərinin qarşısını alır, eyni zamanda parlaq bir təbəssüm yaradır. xəbər verir ki, dişlərinizi fırçalamaq insanların çoxunun vərdiş etdiyi bir fəaliyyət olsa da, fırçalam

Yatmazdan əvvəl dişlərimizi fırçalamasaq, nə olar?

Həkimlər dişlərinizi fırçalamağı unutmağınız ağız boşluğunda böyük problemlərə yol açacağını bildirib. -a istinadən bildirir ki,daimi diş baxımı uzun illər sağlamlıq sərmayənizdir. Dişlərin müntəzəm fırçalanması sadəcə ruti

Şəkər xəstələri ilə bağlı ŞOK ARAŞDIRMA

Tünd şokoladın daha bir faydası ortaya çıxıb. xəbər verir ki, 1986-2021-ci illər arasında təxminən 192 min 28 adam üzərində aparılan araşdırmada şokolad istehlakının 2-ci tip diabetə təsiri, 11 min 654 adam üzərində aparıla

Bu insanlar yata bilmirlər

Oulu Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, mərhəmətli insanlar yuxusuzluq və digər yuxu pozğunluqlarından daha az əziyyət çəkirlər. . -a istinadən bildirir ki, bu, araşdırmanın nəticələrinə əsasən qeyd olunub. Bu elm

Azərbaycan tibbində yenilik - Xəstə yuxuda ikən

Dövlət xəstəxanasında yuxu labaratoriyası yaradılır. Xəzər TV-yə istinadən bildirir ki, belə laboratoriyalarda – xüsusi otaqda bir gecə videomüşahidə altında yatan pasiyentin 8 saat ərzində bütün fizioloji funksiyaları monitorin

Bu insanların xəstəlikdən ölmə ehtimalı yüksəkdir

Hansı insanlarda təhlükəli xəstəliklərə tutulma riskinin daha yüksək olduğu ortaya çıxıb. -a istinadla bildirir ki, İsveçdə aparılan son araşdırmaya görə, həddindən artıq narahatlıq və xəstələnmək qorxusu ilə xarakteriz

B12 vitamini çatışmasa, oqranizmdə nə olar?

B12 vitamini çatışmazlığının simptomları gündəlik həyatı çətinləşdirir. Gün ərzində enerjili hiss etməyin yolu B12 vitamini anbarınızı doldurmaqdır. Tədqiqatlar göstərir ki, heyvan mənşəli qidalar bitki mənşəli qidalarda

Bu çörəklərdən uzaq durun - Həzm sistemini məhv edir

Həzm sistemi üçün zərərli hesab edilən çörək növləri adətən emal edilmiş tərkibi və az qida dəyəri ilə seçilir. xəbər edir ki, bu növ çörəklər uzunmüddətli istehlakda həzm sisteminə mənfi təsir göstərə bilər:. Ağ çörək. Tərkibi

AQTA-dan qoyun və quzu əti ilə bağlı AÇIQLAMA

Azərbaycanda əhali tərəfindən qoyun əti daha çox istehlak edildiyi üçün ölkəmizdə qoyunçuluğa xüsusi diqqət yetirilir. Yetişdirilən qoyun cinslərinin ət, süd, pendir, dəri, piy və yunundan istifadə edilir. xəbər verir ki


tezbazar son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler en sonxeber kriminal xeber xeberler bu gun sou biznes