Acı bibərin bilmədiyimiz faydaları
Müntəzəm olaraq acı bibər yeyən insanların xərçəng, ürək və tənəffüs yolu xəstəliklərinə yoluxma riski acı bibər yeməyənlərə nisbətdə daha azdır.
KONKRET.azxəbər verir ki, bu barədə Britaniya, Çin və Amerika alimləri yeni araşdırma aparıb.
ABŞ alimləri tərəfindən aparılan araşdırma zamanı ədviyyatlı qidaların, xüsusilə də acı bibərin istehlakının ömrü uzatdığı ortaya çıxıb.
Acı bibərin xolesterini azaltmaq, sümükləri gücləndirmək, qan dövranını sürətləndirmək kimi bir çox faydası var.
Oksford Universiteti, Çin Tibb Elmləri Akademiyası və Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbi tərəfindən aparılan bu araşdırmada yaşları 30 ilə 79 arasında olan təxminən 500 min çinlinin qidalanma vərdişləri və sağlamlıq vəziyyəti 7 il müddətində ətraflı araşdırılıb.
Araşdırmalar nəticəsində hər gün və ya müntəzəm olaraq ədviyyatlı qidalar qəbul edənlərin həftədə bir dəfə ədviyyatlı yemək yeyənlərlə müqayisədə ölüm riskinin 14 faiz daha az olduğu müəyyən edilib.
Acı bibərdə olan kapsaisin maddəsi antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir. Kapsaisin də iltihabın və piylənmənin qarşısını alan təsirli bir maddədir.
Xərçəng kimi ciddi xəstəliklərə qarşı da təsirli olan kapasin acı bibərdə bol miqdarda olur.
Onun tərkibindəki kapsaisin maddəsi qan dövranını sürətləndirərək ürək sağlamlığını qoruyur.
Həmçinin yüksək miqdarda C vitamini özündə ehtiva edən acı bibər bu xüsusiyyəti ilə immunitet sistemini gücləndirir.
Eyni zamanda tərkibindəki beta-karotin orqanizmə antioksidan təsir edərək hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alır.
Acı bibərin tərkibindəki kapsaisin maddəsi ağrı kəsici xüsusiyyətlərə malikdir. Buna görə də revmatizm və artrit kimi ağrılı xəstəliklərdə istifadəsi məsləhət görülür.
Aygün Mirakif
KONKRET.az
f Paylaş