Alça yedikdən sonra bunu edin

Alça yedikdən sonra bunu edinAlça yay mövsümünün ən məşhur meyvələrindən biridir. Mütəxəssislər alça yedikdən sonra nə etməli olduğuna dair məsləhətlər veriblər.
KONKRET.az axsam.az-a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə turş və şəkərli qidalar, qazlı içkilər qəbul etdikdən sonra dişlərinizi fırçalamamaq barədə xəbərdarlıq ediblər.
Təzə meyvə və bəzi bitki çayları kimi sağlam qidalarla yanaşı, turşulu içkilər, turş və ya şəkərli qidalar da diş eroziyasına səbəb olur. Aparılan araşdırma nəticəsində məlum olub ki, sitrus meyvələrini gündə iki dəfədən çox istehlak edənlərin diş eroziyası riski sitrus meyvələrini tez-tez istehlak etməyənlərə nisbətən 37 dəfə daha yüksəkdir. Bundan əlavə həftədə bir dəfə və ya daha çox alma sirkəsi və ya idman içkiləri istehlak edənlər və hər gün qazlı içkilər qəbul edənlər də risk qrupundadır. Bu vərdişlər dişlərdə turşu eroziyası ehtimalını 4-10 dəfə artırır.
Peşəkarlar məsləhət görür ki, yeməkdən dərhal sonra dişlərinizi fırçalamayın. Xüsusilə turş yemək və ya içkilərdən dərhal sonra dişlərinizi fırçalamayın. Turş içkilər, idman içkiləri, qidalar, meyvələr, sitrus meyvələri diş minasını yumşaldır. Bu qidaları qəbul etdikdən dərhal sonra dişlərinizi fırçalamaq turşunun diş minasına təsirini sürətləndirə və alt təbəqəni aşındıra bilər. Çünki yemək zamanı dişlərə yapışan qalıqlar qısa müddətdə turşuya çevrilir. Yeməkdən dərhal sonra dişlərinizi fırçalamaq həmin turşunun ağızda yayılmasına səbəb olur. Beləliklə, turşu dişlərin emalı və dayanıqlılığını çox azaldır. Dişlərinizi yeməkdən 1-2 saat sonra fırçalayın, əslində ən ideal şey gecə yatmazdan əvvəl fırçalamaqdır.
Sadə həll yolu budur ki, alça və ya başqa turş qidalar qəbul etdikdən sonra ağzınızı ilıq su ilə yaxalayın. Sonra 1 stəkan su için.

Sağlamlıq     Baxılıb: 172   Tarix: 31 may 2025
f Paylaş

Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Uşaqlar arasında təhlükə YAYILDI - Valideynlər üçün HƏYƏCAN TƏBİLİ

"Son vaxtlar uşaqlar arasında müxtəlif virus infeksiyalarının, xüsusilə də rotavirusun yayılması müşahidə olunur. Bu virus 5 yaşına qədər uşaqların demək olar ki, hamısının yoluxduğu ən yayılmış mədə-bağırsaq infeksiyalarında

Kişilər və qadınlarda ürəyin fərqli döyünməsinin səbəbi tapıldı

Ürəyin təbii kardiostimulyatoru olan sinoatrial düyün kişi və qadınlarda fərqli fəaliyyət göstərir. -a istinadla xəbər verir ki, yeni araşdırmalara əsasən, bu fərq ürək ritmini və aritmiya həssaslığını müəyyən edən geneti

Bu şəxslər çiyələk yeməməlidir - SƏBƏB

Yaz fəsli gəldikdə təbii ki, çiyələk bu mövsümün ən sevilən meyvələrindən biridir. Ətri və parlaq qırmızı rəngi ilə insanı özünə çəkən bu giləmeyvə, həmçinin sağlamlıq üçün də bir çox faydalı təsirə malikdir. Tərkibində bo

Mayın 28-də səhər saatlarından başlayaraq... - Əhalinin nəzərinə

Maqnit qasırğası yaxın günlərdə Yer kürəsini yenidən əhatə edəcək. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyasının Kosmik Tədqiqatlar və Günəş-Yer Fizikası institutlarının Günəş astronomiyas

Bu qoz bağırsaq xərçəngindən qoruyur

Konnektikut Universitetinin amerikalı alimləri qozda güclü xərçəng əleyhinə xüsusiyyət və maddə aşkar ediblər.   -a istinadla xəbər verir ki, bu məhsulun müntəzəm istifadəsi orqanizmdə iltihabi prosesləri yatırdığı və kolo

Ağciyər xərçənginin gizli əlaməti - Barmaq uclarına diqqət yetirin

Ağciyər xərçənginin erkən əlamətlərindən biri barmaq uclarında müşahidə edilə bilən dəyişiklikdir. Xüsusilə bu, dırnaqların və onların ətrafındakı dərinin vəziyyəti ilə bağlıdır. Əgər dırnaq lövhəsinin ətrafındakı dəri parıldamağ

İbn Sina möcüzəsi - Bir qaşıq yemək yaddaşı gücləndirir

İslam dünyasının məşhur alimi İbn Sinan yaddaşı gücləndirmək və zehni performansı artırmaq üçün təbii üsullar barədə bir sıra faydalı tövsiyələr verib. Onun "Qanun" əsərində bəhs etdiyi ədviyyatlar müasir tədqiqatlarl

Uzanaraq kitab oxuyanlara BƏD XƏBƏR - Bel-boyun hissələrdə

Uzanaraq kitab oxumağı rahatlıq və istirahət üçün ideal hesab edirsiniz? Bəs bu günahsız görünən vərdişin görmə qabiliyyətinizə, duruşunuza və bel-boyun ağrılarına səbəb ola biləcəyini bilirdinizmi?. xəbər verir ki, həkimlə

Yayda bu qidaları 1 gündən artıq saxlamayın! - XƏBƏRDARLIQ

İsti hava şəraitində bəzi gündəlik qidaların saxlanma müddətinə xüsusi diqqət yetirilməlidir. Yay aylarında yüksək temperatur bakteriyaların qida məhsullarında daha sürətli çoxalmasına səbəb olur. Bu isə düzgün saxlanmaya


son xeberler yeni xeberler azerbaycan xeberleri krimnal xeber cəbhədən son məlumatlar metbuat xeberleri sou xeberler