Axşam yeyilən meyvə kökəldir, kartof isə xərçəngin qarşısını ala bilər

Axşam yeyilən meyvə kökəldir, kartof isə xərçəngin qarşısını ala bilərİnsan sağlamlığının əsasında düzgün qidalanma dayanır. Hətta ana bətnində olan körpənin belə inkişafı ananın qida seçimi ilə birbaşa əlaqəlidir.
KONKRET.azxəbər verir ki, bunu dietoloq Ləman Süleymanova BAKU.WS-ə açıqlamasında deyib.
Onun sözlərinə görə, qidalanma gündəlik həyatın ayrılmaz hissəsidir və qəbul edilən qidaların kalorisi qədər onu necə istifadə etdiyimiz də çox önəmlidir.
"Gün ərzində 2000–3000 kilokalorilik yeməklə qidalanan insan bu enerjini fiziki aktivliklə sərf edirsə, bu, maddələr mübadiləsinə müsbət təsir edir. Əks halda maddələr mübadiləsi zəifləyir, həzm prosesi çətinləşir və nəticədə artıq çəki, şəkər kimi problemlər yarana bilər", – deyə dietoloq bildirib.
Ləman Süleymanovanın fikrincə, əsas qidalanma günün ilk yarısında olmalıdır: "Günorta saat 3-ə qədər qəbul edilən qidalar daha yaxşı həzm olunur. Axşam saatlarında isə orqanizmin enerjiyə tələbatı azalır, maddələr mübadiləsi zəifləyir. Bu səbəbdən axşam saatlarında meyvə yemək kökəlməyə və qanda şəkərin yüksəlməsinə səbəb ola bilər. "
Dietoloq həmçinin kartofun düzgün şəkildə yeyilməsinin faydasını vurğulayıb: "Kartofun qabığında xərçəngə qarşı qoruyucu maddələr var. Amma bişirmədən əvvəl nişastanın çıxması üçün suda saxlanılması tövsiyə olunur."
Təbii zülal mənbəyi olan lobyanın da faydalı olduğunu bildirən mütəxəssis onun hər gün və xüsusilə ətlə birlikdə qəbul edilməsini düzgün saymır: "Bu, həzmi çətinləşdirə, mədə turşusunu artıra və təzyiq problemi yarada bilər."
O, toyuq ətindən də danışaraq bildirib ki, yalnız təbii formada böyüdülmüş toyuq əti faydalıdır: "Süni üsullarla yetişdirilən toyuqlar uşaqlarda hormonal pozuntulara səbəb ola bilər."
Qırmızı ətin dəmir, protein və vitaminlərlə zəngin olduğunu deyən Ləman Süleymanova bildirib ki, bu qida əzələ gücünü artırmaqla yanaşı, dəriyə də müsbət təsir edir.
Ən çox kalori yağ və qoz-fındıqda var
– Zeytun yağı – 884 kcal / 100 g
– Kokos yağı – 862–895 kcal / 100 g
– Toyuq budu (dəri ilə) – 427 kcal / 100 g
– Qoyun əti – 254 kcal / 100 g
– Mal əti – 320–480 kcal / 100 g
– Qızıl kartof – 72 kcal / 100 g
– Lobya və paxlalılar – 115 kcal / 100 g
– Qoz, badam, toxumlar – enerji və yağ baxımından zəngin
Sonda mütəxəssis xəbərdarlıq edir: "Heç bir qidanı tamamilə rasiondan çıxarmaq düzgün deyil. Hər şeydən az miqdarda, balanslı şəkildə istifadə etmək ən doğrusudur. Qidanı düşmənə yox, dostuna çevirmək bizim əlimizdədir."

Sağlamlıq     Baxılıb: 296   Tarix: 05 iyul 2025
f Paylaş

Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

AQTA heyvan xəstəliklərinə aydınlıq gətirdi

"Mediada bəzi heyvan xəstəlikləri ilə bağlı yayılan məlumatlara cavab olaraq bildiririk ki, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ölkədə və dünyada epizootik vəziyyəti daim diqqət mərkəzində saxlayır". bu sözləri Teleqraf-

Vaksinlə bağlı əhaliyə MÜRACİƏT

"Səhiyyə Nazirliyi tərəfindən Azərbaycana gətirilən vaksinin ölkəmizdə geniş tətbiqinə başlanılacaq". xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-eksperti, terapevt Zakir Quliyev deyib. "Bu vaksini

Kartofu belə qızardın - Daha sağlam, az kalorili

Dünyanın ən məşhur qəlyanaltılarından biri olan kartof qızartması yüksək kalorili və yağlı olduğu üçün sağlamlıq riski yarada bilər. Düzgün bişirmə üsulları ilə bu dadlı yeməyi daha sağlam etmək mümkündür. -a istinadən xəbə

20 yaşdan sonra bunu mütləq edin

Hər səkkiz qadından biri həyatı boyu döş xərçənginə tutulur. Erkən diaqnoz müalicə kursunu təyin edir. xəbər verir ki, tibb və texnologiyanın sürətli inkişafı sayəsində həyatları xilas etmək mümkündür. Dünya miqyasında el

Paketli günəbaxan tumları almayın - Sonsuzluq yarada bilər

Həkim günəbaxan tumlarının bilinməyən zərərindən danışıb. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Yevgeniya Bayturova bildirib ki, tumları çox yemək böyrəklərə zərər verə bilər. O, " "ya açıqlamasında qeyd edi

Qışda tez-tez içirik amma hər qurtumu zəhər saçır

Temperaturun enməsi ilə tənəffüs yolu infeksiyaları mövsümü başlayıb. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, İzmir Katip Çələbi Universiteti Atatürk Təhsil və Araşdırma Xəstəxanasının Yoluxucu Xəstəliklər şöbəsinin həkimi Prof

"Beyin çürüməsi"nin qarşısını almaq üçün 5 ADDIM 

Texnologiyanın təqdim etdiyi rahatlıqlar, güclü stress və davamlı məlumat bombardmanı beynimizin təbii fəaliyyətini gərginləşdirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, zehni tənbəllik və diqqət dağınıqlığı müasir dövrün ən böyü

Mütəxəssislər viruslarla bağlı vacib XƏBƏRDARLIQ etdilər

Son günlər ölkə ərazisində müxtəlif infeksion xəstəliklərin artması müşahidə olunur. Yaşından asılı olmayaraq bir çox insan müxtəlif viruslarla mübarizə aparır. Virusa yoluxanlar əsasən, yüksək hərarət, davamlı öskürək, boğa

Kartof qızartmalarındaki böyük təhlükə - Yeni araşdırma üzə çıxardı

British Medical Journal-da dərc olunan genişmiqyaslı araşdırma kartof qızartmasının müntəzəm istifadəsinin 2-ci tip diabet riskini artırdığını göstərib. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, həftədə üç dəfə qızardılmı


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler sonxabar az valyuta məzənnələri sonxeber kriminal bugun