Balıqdan zəhərlənmənin qarşısını necə alaq?

Balıqdan zəhərlənmənin qarşısını necə alaq?Mövsümünün başlanması ilə istər bazarlarda, istərsə də marketlərdə bir-birindən fərqli görünüşə, dada və qiymətə malik balıqlar piştaxtalarda yer alıb. Balığın daha çox istehlak edildiyi "r" olan aylarda zəhərlənmə halları da baş verir. Balıqdan zəhərlənməmək üçün nə edək?
KONKRET.az bildirir ki, bu barədə Trend-ə danışan toksikoloq Aynur Məmmədova bildirib ki, balıqdan zəhərlənmə halları, adətən, məhsul köhnə olanda olur.
"Təzə balıqdan zəhərlənmələrə çox nadir hallarda rast gəlinir. Balıqdan zəhərlənmə o vaxt olur ki, balıq sudan çıxarılandan sonra uzun müddət soyuducudan uzaq saxlanılır, yol gəlir, içəridən iylənməyə başlayıb xarab olur. Bu balıqlardan istifadə edildikdə zəhərlənmə baş verir. Buna da toksikoinfeksiya deyilir. Həmin vaxt xəstədə ürəkbulanma, qusma olur", – o qeyd edib.
Həkim bildirib ki, zəhərlənmələr, əsasən, hisə verilmiş balıqlardan olur:
"Ev şəraitində, kustar üsulla hazırlanan hisə verilmiş balıqlardan botulizm deyilən ağır qida zəhərlənməsi baş verir. Bu halda 60-70%-dən çox xəstələrdə ölüm hadisəsi baş verir. Botulizmin ilkin əlamətləri halsızlıq, ağızda quruluq, qusma, xəstədə iki görmə, tor görmə, danışığında problemlərdir. Bu əlamətlər olarsa, xəstəxanaya müraciət olunmalıdır. Dərhal xəstəyə botulizm əleyhinə zərdab vurulmalıdır. Mütləq həkim nəzarətində qalmalıdır. Belə xəstələrin ev şəraitində müalicəsi ölümlə nəticələnə bilər".
O vurğulayıb ki, balıqdan zəhərlənmənin qarşısını almaq üçün təzə balıq mütləq soyuducuda, buzlu yerdə saxlanılmalıdır. Əgər soyuducusuz şəraitdə daşınırsa, mütləq balıq təmizlənməlidir.

Sağlamlıq     Baxılıb: 204   Tarix: 14 oktyabr 2024
f Paylaş

Turlar.az [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Bu kişilərin oğlu olmur

Körpənin cinsiyyəti ana bətnində mayalanma zamanı müəyyən olunur və bu, tamamilə atanın spermatozoidindəki xromosomdan asılıdır. Qadının yumurta hüceyrəsində yalnız X xromosomu olur. Kişi isə həm X, həm də Y xromosom daşıya

Alimlər HIV-ə çarə tapdılar

Avstraliyada yerləşən Doherty İnstitutunun alimləri HIV-in müalicəsi istiqamətində mühüm elmi irəliləyiş əldə ediblər. Tədqiqatçılar "LNP X" adlandırılan yeni lipid nanopartikullar hazırlayıb. Bu hissəciklər vasitəsil

Bu məhsulları kərə yağı ilə birlikdə YEMƏK OLMAZ

Kərə yağı çoxumuzun qidalanmasında əvəzolunmaz məhsuldur. Lakin müəyyən məhsullarla birlikdə istifadə edildikdə, təkcə faydasını itirmir, hətta zərərli ola bilər. -a istinadən kərə yağı ilə bərabər istifadəsi zərərli ola

ŞOK XƏBƏRDARLIQ! Oğlan uşaqlarının bədəni belə MƏHV OLUR - ARAŞDIRMA

Əgər uşağınız həftədə 5 gün internetdə oyun oynayırsa, təhlükə zəngləri çalır deməkdir. Cənubi Koreyalı mütəxəssisin apardığı tədqiqat göstərir ki, bu vərdiş oyun asılılığı riskini 8 dəfə artırır. Üstəlik, asılı olan gənclərd

Bakıda insanları ən çox öldürən ilk ÜÇ XƏSTƏLİK

Bakı şəhərində yaşayan əhalinin ölüm səbəbləri sırasında hansı əsas xəstəliklərin yer aldığı açıqlanıb. -ın məlumatına görə, saytının Bakı Şəhər Statistika İdarəsindən əldə etdiyi məlumatda deyilir ki, ölüm səbəbləri sırasand

Gün ərzində neçə dəfə çay içmək lazımdır?

Çay Azərbaycan mətbəxinin və gündəlik həyatının ayrılmaz hissəsidir. Qonaqlıqda, iş yerində, evdə və demək olar ki, hər yerdə çay süfrənin bəzəyidir. Lakin gündə neçə dəfə çay içmək sağlamlıq baxımından doğrudur? Bu sua

Gecə heç bir halda yeyilməməli olan 5 MEYVƏ

Meyvələr çox faydalı olsa da, bəzilərini axşam saatlarında yemək sağlamlığa zərər verə və yuxunu poza bilər. Meyvələr şübhəsiz ki, sağlamlıq üçün vacibdir, lakin onların faydası birbaşa olaraq günün hansı saatında yeyilməsində

İmmuniteti gücləndirən möcüzə: Qırmızı kələmin faydaları

Qırmızı kələm zəngin antioksidant tərkibi və vitamin-mineral baxımından yüksək dəyəri ilə sağlam qidalanmada mühüm yer tutur. -a istinadən xəbər verir ki, sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrələri qoruyan bu tərəvəz

Kim qətiyyən çiyələk yeməməlidir?

Çiyələk tərkibində çoxlu vitaminlər olsa da, bəzən insan sağlamlığına zərər verə bilər. Çiyələk yay meyvəsidir. Ondan kokteyllər, şirniyyatlar və hətta salatların hazırlanmasında istifadə olunur. O, yalnız dad zövqümüzü oxşamır


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler maliyye xeberler bugun cəbhədən son dəqiqə cəbhədən son məlumat hava