Balıqdan zəhərlənmənin qarşısını necə alaq?

Balıqdan zəhərlənmənin qarşısını necə alaq?Mövsümünün başlanması ilə istər bazarlarda, istərsə də marketlərdə bir-birindən fərqli görünüşə, dada və qiymətə malik balıqlar piştaxtalarda yer alıb. Balığın daha çox istehlak edildiyi "r" olan aylarda zəhərlənmə halları da baş verir. Balıqdan zəhərlənməmək üçün nə edək?
KONKRET.az bildirir ki, bu barədə Trend-ə danışan toksikoloq Aynur Məmmədova bildirib ki, balıqdan zəhərlənmə halları, adətən, məhsul köhnə olanda olur.
"Təzə balıqdan zəhərlənmələrə çox nadir hallarda rast gəlinir. Balıqdan zəhərlənmə o vaxt olur ki, balıq sudan çıxarılandan sonra uzun müddət soyuducudan uzaq saxlanılır, yol gəlir, içəridən iylənməyə başlayıb xarab olur. Bu balıqlardan istifadə edildikdə zəhərlənmə baş verir. Buna da toksikoinfeksiya deyilir. Həmin vaxt xəstədə ürəkbulanma, qusma olur", – o qeyd edib.
Həkim bildirib ki, zəhərlənmələr, əsasən, hisə verilmiş balıqlardan olur:
"Ev şəraitində, kustar üsulla hazırlanan hisə verilmiş balıqlardan botulizm deyilən ağır qida zəhərlənməsi baş verir. Bu halda 60-70%-dən çox xəstələrdə ölüm hadisəsi baş verir. Botulizmin ilkin əlamətləri halsızlıq, ağızda quruluq, qusma, xəstədə iki görmə, tor görmə, danışığında problemlərdir. Bu əlamətlər olarsa, xəstəxanaya müraciət olunmalıdır. Dərhal xəstəyə botulizm əleyhinə zərdab vurulmalıdır. Mütləq həkim nəzarətində qalmalıdır. Belə xəstələrin ev şəraitində müalicəsi ölümlə nəticələnə bilər".
O vurğulayıb ki, balıqdan zəhərlənmənin qarşısını almaq üçün təzə balıq mütləq soyuducuda, buzlu yerdə saxlanılmalıdır. Əgər soyuducusuz şəraitdə daşınırsa, mütləq balıq təmizlənməlidir.


Sağlamlıq     Baxılıb: 147   Tarix: 14 oktyabr 2024
f Paylaş

Turlar.az [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Bu qidalar qan azlığını yox edir - SİYAHI

İnsanların bir çoxu qan azlığından-anemiyadan əziyyət çəkir. Anemiya qandakı qırmızı hüceyrələrin azalmasıdır. Qan azlığı bütün yaşlarda rast gəlinir. Hamilə qadınlarda və uşaqlarda daha sıx görülür. İnsanların balanslı qidalanmamas

İnsultdan bu beş yolla qorunmaq olar

İnsultdan qorunmanın ən təsirli üsulu olaraq sağlam həyat tərzini qorumaq və risk faktorlarını azaltmaq göstərilir. Həkimlər, xüsusən ürək-damar sağlamlığına diqqət yetirməklə insult riskini xeyli azalda biləcəyimizi bildirirlər

Sağlamlığa faydalıdır, amma dişlərə ziyan vurur

Bəzi "faydalı" hesab edilən içkilər dişlər üçün müəyyən mənfi təsirlər göstərə bilər. Bu təsirlər adətən həmin içkilərin tərkibindəki turşuluq, şəkər və ya rəngləyici maddələrdən qaynaqlanır. xəbər verir ki, dişlər

Xərçəng yaradan ən çox yayılmış viruslar

Xərçəngi yaradan faktorlardan biri də viruslardır. -a istinadən xəbər verir ki, xərçəng özbaşına yaranmır, hava-damcı yolu ilə də keçmir. Amma çox elmi araşdırmalar sübut edib ki, hətta hava–damcı yolu ilə yayılan bir ço

Bunları etmək gözlərimiz üçün faydalıdır

Göz sağlamlığı insan üçün çox vacibdir. göz sağlamlığı üçün faydalı olan məsləhətləri təqdim edir:. Zəfəran 4-5 tel götürüb 1 xörək qaşığı suda dəmləyib gündə beş altı dəfə gözə tökmək gözü işıqlandırır. Göz ətrafına günd

Bu tərəvəz qış xəstəliklərindən qoruyur

Qışda salatları bəzəyən turp tərkibindəki vitaminlər, minerallar və liflə tam sağlamlıq qaynağıdır. xəbər verir ki, çoxsaylı araşdırmalar nəticəsində turp yeməyin immuniteti gücləndirdiyini sübut edib. O sizi qış xəstəliklərində

Gözəl bir şüşədə kimyəvi zəhər: Azərbaycanda satılan ən zərərli yağları belə SEÇİN

Bazarlarda və mağazalarda satılan bəzi bitki yağları tərkibindəki kimyəvi əlavələr və keyfiyyətsiz istehsal səbəbindən insan sağlamlığına ciddi ziyan vura bilər. Bu yağlardan istifadə etmək bir çox xəstəliyin yaranmasın

Qışda xəstələnməməyin ən asan yolu – Hər gün

Qışda sağlam qalmaq və xəstəliklərdən qorunmaq üçün balanslı və qidalandırıcı yeməklər yemək vacibdir. Xüsusilə immun sistemini gücləndirən qidalar seçmək faydalıdır. qış mövsümündə sağlamlığı qorumağa kömək edən yemək v

Çox yeyiləndə ağır xəstəlik yaradır - Diqqət

Paxlava müxtəlif növ şərbət və içliklərlə hazırlanmış həddindən artıq şirin və un məmulatıdır. Bir çox mədəniyyətdə məşhur olan bu şirniyyat xüsusilə şirin dadı və xırt-xırt quruluşu ilə tanınır. Lakin, çox sayda müsbət xüsusiyyət


tezbazar yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler valyuta məzənnələri cəbhədən son xəbərlər 2024 maşın realiti şou azerbaycan son xeber bugun