Bu qoz bağırsaq xərçəngindən qoruyur

Bu qoz bağırsaq xərçəngindən qoruyurKonnektikut Universitetinin amerikalı alimləri qozda güclü xərçəng əleyhinə xüsusiyyət və maddə aşkar ediblər.
KONKRET.az  medicina.az-a istinadla xəbər verir ki, bu məhsulun müntəzəm istifadəsi orqanizmdə iltihabi prosesləri yatırdığı və kolon xərçəngi riskini azaltdığı məlum olub.
Tədqiqat "Cancer Prevention Research" (CPR) elmi jurnalında dərc olunub.
Klinik təcrübə zamanı mütəxəssislər risk qrupundan olan 39 xəstəni müşahidə ediblər. İştirakçılar üç həftə ərzində nəzarət edilən pəhrizin bir hissəsi olaraq hər gün qoz yeyiblər. Nəticələr qanda iltihabi markerlərin əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını göstərdi – 15-25%. Xüsusilə nəzərə çarpan təsir obez xəstələrdə müşahidə edilib.
Məlum olub ki, qozun tərkibindəki ellagitanninlər bağırsaq bakteriyalarının təsiri ilə güclü iltihab əleyhinə birləşmə olan urolitin A-ya çevrilir. Bu maddə təkcə iltihabı azaltmır, həm də xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan YY peptidinin istehsalını təşviq edir.
"Bütün insanlar qoz-fındıqları eyni şəkildə həzm etmirlər. Ancaq gündə bir ovuc qoz bağırsaq sağlamlığını dəstəkləmək üçün sadə yol ola bilər", – deyə müəlliflər bildiriblər.

Sağlamlıq     Baxılıb: 266   Tarix: 26 aprel 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Çətənə toxumunun sağlamlığa inanılmaz faydaları

Qidalanma mütəxəssisləri çətənə toxumunun insan sağlamlığı üçün çoxsaylı faydalarını açıqlayıblar. Bitki mənşəli zülal mənbəyi olan çətənə toxumu xüsusilə vegan və vegetarian pəhrizlərində mühüm yer tutur. xəbər verir ki

Bu balıqları ayda 3 dəfə yesəniz, xərçəng "qapınızı TANIMAYACAQ"

Son araşdırmalar göstərir ki, balıq yemək qadınlarda uzunömürlülüyə və sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. Ənənəvi olaraq diqqət daha çox iri balıqlara, məsələn, losos və tuna balığına yönəldilsə də, alimlər hesab edirlə

Bu qidalar iştahsızlıq yaradacaq

Pəhriz saxlayarkən insanda aclıq hissi daha da çoxalır, iştaha artır. Əgər iştahanızın qarşısını alsanız, pəhriz siyahısı sizə o qədər də qorxulu gəlməyəcək. Bəzi ərzaqlar iştahı kəsir və pəhriz saxlamağı asanlaşdırır. Həmi

Soyuq meyvə yeməyin zərərləri - O orqanı məhv edir

Vitaminlər və minerallar baxımından meyvələr ən sağlam qidalar arasındadır. Ancaq onların necə yeyildiyi də sağlamlıq üçün vacibdir. Xüsusilə soyuq meyvə yemək gözlənilməz zərərlərə səbəb ola bilər. -a istinadla xəbər veri

Bir həftə sumaq suyu içsəniz, orqanizmdə nə baş verər?

Sumaq – tərkibi faydalı maddələrlə zəngin olan təbii bitki növüdür. Onun suyundan müntəzəm istifadə etmək sağlamlığa müxtəlif təsirlər göstərə bilər. Xüsusilə bir həftə ərzində gündəlik olaraq sumaq suyu içmək bədəndə mühü

Arıqlamaq istəyəndə darçından istifadə edin

Arıqlamaq üçün ən ideal üsullardan biri də darçınlı sudur. Pəhrizlə birgə bir həftə darçınlı su içsəniz 5 kiloqrama yaxın çəki ata bilərsiniz. axşam.az-a istinadən bu möhtəşəm içkinin hazırlanmasını təqdim edir:. Bir stəka

Qarpız arıqladır, yoxsa kökəldir? – Həkimlərdən açıqlama

Yay aylarının sevimli meyvəsi olan qarpız həm dadı, həm də sərinləşdirici təsiri ilə fərqlənir. xəbər verir ki, bir çox insanı maraqlandıran sual budur: qarpız arıqladır, yoxsa kökəldir?. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, qarpızı

Yayda ən çox yeyilən salat zəhərə çevrilə bilər - DİQQƏT

Qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Yelena Spetsenko yayın ən çox yeyilən salatının sağlamlıqla bağlı risklərini açıqlayıb. -a istinadən xəbər verir ki, xiyar və pomidordan hazırlanmış ənənəvi yay salatına mayonez əlavə edildikd

Tibdə YENİ ERA: Xərçənglə bağlı elə bir kəşf edildi ki

Böyük Britaniyada qan analizi vasitəsilə 10 fərqli xərçəng növünü erkən mərhələdə müəyyən etməyə imkan verəcək yeni tədqiqat həyata keçirilir. "Independent" nəşrinin məlumatına görə, "Enlighten" adlı layih


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler bugünkü son xəbərlər meherremlik 2025 cəbhədən son məlumatlar xeber