Bu şokoladları almayın - Damarlar tıxanır

Bu şokoladları almayın - Damarlar tıxanırÇoxlarının sevimli qidası olan şokoladla bağlı müəyyən suallar var. Bəziləri onun faydalı olduğunu deyir, bəziləri isə zərərləri barədə danışır. Bəs şokolad həqiqətən zərərlidir?
KONKRET.az xəbər verir ki, şokolad beyinə müsbət təsirlər göstərə bilən qida kimi tanınır. Xüsusilə tünd şokolad, yüksək miqdarda flavonoidlər və antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr beyində qan dövranını yaxşılaşdırır, sinir hüceyrələrinin fəaliyyətini stimullaşdırır və yaddaşı gücləndirir. Şokoladda olan teobromin və kofein kimi stimullaşdırıcı maddələr diqqət və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bundan əlavə, serotonin və endorfin kimi "xoşbəxtlik hormonları"nın ifrazını artıraraq stressi azalda bilir.
Lakin şokoladın müsbət təsirləri yalnız düzgün miqdarda istehlak edildikdə mümkündür. Həddindən artıq şokolad yemək şəkər və yağ qəbulunu artıraraq sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Xüsusilə tünd şokolad, az şəkərli olduğu üçün sağlam seçim hesab olunur.
Bu şokoladları almayın!
Şokolad növündən asılı olaraq damarları tıxaya bilər. Tünd şokolad (kakao miqdarı 70%-dən çox olan) flavonoidlər və antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr damar sağlamlığına müsbət təsir göstərərək damarların elastikliyini artırır və qan dövranını yaxşılaşdırır. Eyni zamanda, tünd şokolad "pis" xolesterinin (LDL) oksidləşməsinin qarşısını alaraq damarların tıxanma riskini azalda bilər.
Lakin süd şokoladı və ya çox şəkərli, yağlı şokolad məhsulları tez-tez istehlak edilərsə, bu, sağlamlıq üçün riskli ola bilər. Belə şokoladlarda yüksək miqdarda doymuş yağlar və şəkər damar tıxanmasına səbəb ola biləcək faktorlardır. Ona görə də şokolad yemək istəyənlər üçün tünd şokoladın az miqdarda istehlakı daha məsləhətdir.
Palma yağı olan şokoladlar sağlamlıq üçün daha çox risk daşıyır. Palma yağı doymuş yağlarla zəngin olduğu üçün uzunmüddətli istifadədə "pis" xolesterin (LDL) səviyyəsini artıraraq damar tıxanmasına və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Palma yağının tərkibində trans yağlar da ola bilər ki, bu da damar sağlamlığına mənfi təsir göstərir.
Bu cür şokoladlar həmçinin daha çox emal edilmiş və az qida dəyərinə malikdir. Belə məhsulların tərkibində çoxlu şəkər, süni qatqılar və zərərli yağlar olduğu üçün onların davamlı istehlakı damar tıxanması və digər metabolik xəstəliklər riskini artıra bilər.
Əgər şokolad istehlak edirsinizsə palma yağı olmayan, yüksək kakao faizi ilə tünd şokolad seçmək sağlamlıq baxımından daha təhlükəsiz seçimdir. Məhsulun etiketini diqqətlə yoxlamaq və tərkibində palma yağı olan məhsullardan uzaq durmaq tövsiyə olunur.//Milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 59   Tarix: 16 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Təbiətin ən güclü dəmir mənbələri: Orqanları gücləndirir

Dəmir çatışmazlığı bədən toxumalarına oksigen daşıyan qırmızı qan hüceyrələrinin azalması ilə izah olunur və yorğunluq, baş ağrısı, başgicəllənmə, nəfəs darlığı, dəri solğunluğu kimi simptomlarla müşahidə olunur. e- -a istinadə

Bu şəxslər kakao içməməlidirlər - XƏBƏRDARLIQ

Üç yaşdan kiçik uşaqlar üçün kakao tövsiyə edilmir. xəbər verir ki, bu barədə "RİA Novosti"yə Rusiya paytaxtının səhiyyə departamentinin baş dietoloqu Antonina Starodubova məlumat verib. Həkim qeyd edib ki, hamil

Dünyada 50 yaşdan aşağı insanlarda bağırsaq xərçəngi artmaqdadır

Dünyada 50 yaşdan kiçik insanlarda bağırsaq xərçəngi diaqnozu artır. xəbər verir ki, "Lancet Oncology"də dərc olunan araşdırmaya görə, bağırsaq xərçəngi nisbətlərinin ən sürətlə artdığı ölkələr arasında Yeni Zelandiy

Əldə telefonla yemək yeyənlərin nəzərinə

İstər böyük, istər uşaq əldə və ya masada telefonla üz-üzə qida qəbul etmək orqanizm üçün təhlükəlidir. xəbər verir ki, nutrisoloq Olqa Titova yemək zamanı telefonla ünsiyyəti qəti qadağan edir. "Yemək zamanı əllər təmi

Gələn ildən həmin dərmanlar pulsuz veriləcək

Ambulator dərman təminatına gələn ilin ikinci yarısından başlanılacağı nəzərdə tutulur. xəbər verir ki, bu barədə İcbari Tibbi Sığorta üzrə Dövlət Agentliyinin İdarə Heyətinin sədri Zaur Əliyev ilin yekunlarına dair keçirilə

Qaşıq dolusu zəhər yeyirik

Professor Dr. Canan Karatay keyfiyyətsiz karbohidratlarla yüklənmiş qidaların insan sağlamlığına zəhərli təsir göstərdiyi barədə xəbərdarlıq edib. Bu cür qidaların qan şəkərini artırdığını deyən Karatay, müntəzəm olaraq sağla

Bu "vitamin bombası"nın azı şəfa, çoxu zəhərdir - XƏBƏRDARLIQ

Qışda bir çox insan ətirli çaytikanı çayı ilə müalicə etməyi xoşlayır. Bu, immunitet sistemini effektiv şəkildə gücləndirən unikal giləmeyvədir. KONKRET.azxəbər verir ki, çaytikanı qiymətli maddələrin, xüsusən də C vitaminini

İmmunitet və beyin üçün - 5 faydalı çay

Ufa alimləri qışda bədəni və immuniteti möhkəmləndirən bu çayları rasiona daxil etməyi tövsiyə edir. -a istinadən xəbər verir ki, Ufa Klinik Xəstəxanasının həkimləri müalicəfi çayların 5-liyini açıqlayıb. 1. Yaşıl çay – ürək-damar

Ağ ciyəri siqaret tüstüsündən təmizləyən qida

Siqaret çəkmək sağlamlığa, xüsusən də ağciyər sağlamlığına ciddi şəkildə zərər verən ən pis vərdişlərdən biridir. Siqaretin sağlamlığa verdiyi zərərlər hamı tərəfindən məlum olsa da, bu zərərli vərdişdən qurtulmaqda çətinli


tezbazar yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler enson xeberler bugunun xeberleri xeber idman xeberleri