Bu şokoladları almayın - Damarlar tıxanır

Bu şokoladları almayın - Damarlar tıxanırÇoxlarının sevimli qidası olan şokoladla bağlı müəyyən suallar var. Bəziləri onun faydalı olduğunu deyir, bəziləri isə zərərləri barədə danışır. Bəs şokolad həqiqətən zərərlidir?
KONKRET.az xəbər verir ki, şokolad beyinə müsbət təsirlər göstərə bilən qida kimi tanınır. Xüsusilə tünd şokolad, yüksək miqdarda flavonoidlər və antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr beyində qan dövranını yaxşılaşdırır, sinir hüceyrələrinin fəaliyyətini stimullaşdırır və yaddaşı gücləndirir. Şokoladda olan teobromin və kofein kimi stimullaşdırıcı maddələr diqqət və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bundan əlavə, serotonin və endorfin kimi "xoşbəxtlik hormonları"nın ifrazını artıraraq stressi azalda bilir.
Lakin şokoladın müsbət təsirləri yalnız düzgün miqdarda istehlak edildikdə mümkündür. Həddindən artıq şokolad yemək şəkər və yağ qəbulunu artıraraq sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Xüsusilə tünd şokolad, az şəkərli olduğu üçün sağlam seçim hesab olunur.
Bu şokoladları almayın!
Şokolad növündən asılı olaraq damarları tıxaya bilər. Tünd şokolad (kakao miqdarı 70%-dən çox olan) flavonoidlər və antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr damar sağlamlığına müsbət təsir göstərərək damarların elastikliyini artırır və qan dövranını yaxşılaşdırır. Eyni zamanda, tünd şokolad "pis" xolesterinin (LDL) oksidləşməsinin qarşısını alaraq damarların tıxanma riskini azalda bilər.
Lakin süd şokoladı və ya çox şəkərli, yağlı şokolad məhsulları tez-tez istehlak edilərsə, bu, sağlamlıq üçün riskli ola bilər. Belə şokoladlarda yüksək miqdarda doymuş yağlar və şəkər damar tıxanmasına səbəb ola biləcək faktorlardır. Ona görə də şokolad yemək istəyənlər üçün tünd şokoladın az miqdarda istehlakı daha məsləhətdir.
Palma yağı olan şokoladlar sağlamlıq üçün daha çox risk daşıyır. Palma yağı doymuş yağlarla zəngin olduğu üçün uzunmüddətli istifadədə "pis" xolesterin (LDL) səviyyəsini artıraraq damar tıxanmasına və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Palma yağının tərkibində trans yağlar da ola bilər ki, bu da damar sağlamlığına mənfi təsir göstərir.
Bu cür şokoladlar həmçinin daha çox emal edilmiş və az qida dəyərinə malikdir. Belə məhsulların tərkibində çoxlu şəkər, süni qatqılar və zərərli yağlar olduğu üçün onların davamlı istehlakı damar tıxanması və digər metabolik xəstəliklər riskini artıra bilər.
Əgər şokolad istehlak edirsinizsə palma yağı olmayan, yüksək kakao faizi ilə tünd şokolad seçmək sağlamlıq baxımından daha təhlükəsiz seçimdir. Məhsulun etiketini diqqətlə yoxlamaq və tərkibində palma yağı olan məhsullardan uzaq durmaq tövsiyə olunur.//Milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 152   Tarix: 16 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Yayda ən çox yeyilən salat zəhərə çevrilə bilər - DİQQƏT

Qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Yelena Spetsenko yayın ən çox yeyilən salatının sağlamlıqla bağlı risklərini açıqlayıb. -a istinadən xəbər verir ki, xiyar və pomidordan hazırlanmış ənənəvi yay salatına mayonez əlavə edildikd

Bu bitki evin temperaturunu 4 dərəcə aşağı salır

Yay aylarında elektrik xərclərini artırmadan evi sərin saxlamaq istəyənlər üçün jasmin bitkisi təbii seçim ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, jasmin yarpaqları havadakı nəmi buxarlandıraraq ətraf mühiti təbii şəkild

Gündə bir yumurta yeməyin - 7 faydası

Müntəzəm olaraq yeyildikdə bədənə saysız-hesabsız faydalar təmin edən yumurta, vitaminlər, minerallar və zülal tərkibi ilə təbii sağlamlıq mənbəyi kimi diqqət çəkir. Araşdırmalara görə, gündə bir yumurta yemək əzələ inkişaf

Paketli günəbaxan tumları almayın - Sonsuzluq yarada bilər

Həkim günəbaxan tumlarının bilinməyən zərərindən danışıb. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Yevgeniya Bayturova bildirib ki, tumları çox yemək böyrəklərə zərər verə bilər. O, " "ya açıqlamasında qeyd edi

Banan qanı qatılaşdırır - Tromb yaradan qidalar

Faydalı bildiyiniz qidalar, meyvələr belə qanı qatılaşdıra bilər. Xüsusən yayda orqanizmdə susuzlaşma fonunda qan daha da qatılaşır. -a istinadən xəbər verir ki, ürək-damar cərrahı Pavel Vladimirov kartof, banan, şirniyya

Ağ saçları 15 günə öz rənginə qaytarır - Kimyəvi boyalara son

Yaşınız artdıqca saçlarınız ağarmağa başlayır. Ancaq bəzən gənc yaşlarda da saçlarda ağarmalar müşahidə olunur. Saçların ağarmasına səbəb olan bir çox amil mövcuddur. Vitamin və mineral çatışmazlığı, stress, zərərli vərdişlər

Yayın sevilən meyvəsi – keyfiyyətli və şirin qovun necə seçilər?

Yay fəslinin sərinlədici və dadlı meyvəsi olan qovun yalnız ləzzəti ilə deyil, həm də tərkibindəki vitamin və minerallarla sağlamlıq üçün faydalıdır. KONKRET. -a istinadən bildirir ki, qovun düzgün seçilmədikdə, dadsız v

Üzərliklə bağlı əhaliyə TƏCİLİ XƏBƏRDARLIQ: Qəti şəkildə

Son zamanlar bəzi ölkələrin hüquq mühafizə orqanları tərəfindən üzərlik (Peganum harmala) bitkisi ilə sərhədi keçməyə cəhd edən şəxslərin saxlanılması halları artmaqdadır. Nəticədə həmin şəxslər barəsində inzibati və ya cinayə

Kəklikotu SATIŞDAN ÇIXARILDI

Fransada fəaliyyət göstərən məşhur Carrefour marketlər şəbəkəsinin satışa təqdim etdiyi kəklikotu məhsulunda insan sağlamlığına təhlükə yarada biləcək pestisid qalıqları aşkarlanıb. Nəticədə məhsul dərhal satışdan yığışdırılı


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler az xeber meherremlik 2025 bugünki xəbərlər sou biznes