Bu şokoladları almayın - Damarlar tıxanır

Bu şokoladları almayın - Damarlar tıxanırÇoxlarının sevimli qidası olan şokoladla bağlı müəyyən suallar var. Bəziləri onun faydalı olduğunu deyir, bəziləri isə zərərləri barədə danışır. Bəs şokolad həqiqətən zərərlidir?
KONKRET.az xəbər verir ki, şokolad beyinə müsbət təsirlər göstərə bilən qida kimi tanınır. Xüsusilə tünd şokolad, yüksək miqdarda flavonoidlər və antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr beyində qan dövranını yaxşılaşdırır, sinir hüceyrələrinin fəaliyyətini stimullaşdırır və yaddaşı gücləndirir. Şokoladda olan teobromin və kofein kimi stimullaşdırıcı maddələr diqqət və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bundan əlavə, serotonin və endorfin kimi "xoşbəxtlik hormonları"nın ifrazını artıraraq stressi azalda bilir.
Lakin şokoladın müsbət təsirləri yalnız düzgün miqdarda istehlak edildikdə mümkündür. Həddindən artıq şokolad yemək şəkər və yağ qəbulunu artıraraq sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Xüsusilə tünd şokolad, az şəkərli olduğu üçün sağlam seçim hesab olunur.
Bu şokoladları almayın!
Şokolad növündən asılı olaraq damarları tıxaya bilər. Tünd şokolad (kakao miqdarı 70%-dən çox olan) flavonoidlər və antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr damar sağlamlığına müsbət təsir göstərərək damarların elastikliyini artırır və qan dövranını yaxşılaşdırır. Eyni zamanda, tünd şokolad "pis" xolesterinin (LDL) oksidləşməsinin qarşısını alaraq damarların tıxanma riskini azalda bilər.
Lakin süd şokoladı və ya çox şəkərli, yağlı şokolad məhsulları tez-tez istehlak edilərsə, bu, sağlamlıq üçün riskli ola bilər. Belə şokoladlarda yüksək miqdarda doymuş yağlar və şəkər damar tıxanmasına səbəb ola biləcək faktorlardır. Ona görə də şokolad yemək istəyənlər üçün tünd şokoladın az miqdarda istehlakı daha məsləhətdir.
Palma yağı olan şokoladlar sağlamlıq üçün daha çox risk daşıyır. Palma yağı doymuş yağlarla zəngin olduğu üçün uzunmüddətli istifadədə "pis" xolesterin (LDL) səviyyəsini artıraraq damar tıxanmasına və ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Palma yağının tərkibində trans yağlar da ola bilər ki, bu da damar sağlamlığına mənfi təsir göstərir.
Bu cür şokoladlar həmçinin daha çox emal edilmiş və az qida dəyərinə malikdir. Belə məhsulların tərkibində çoxlu şəkər, süni qatqılar və zərərli yağlar olduğu üçün onların davamlı istehlakı damar tıxanması və digər metabolik xəstəliklər riskini artıra bilər.
Əgər şokolad istehlak edirsinizsə palma yağı olmayan, yüksək kakao faizi ilə tünd şokolad seçmək sağlamlıq baxımından daha təhlükəsiz seçimdir. Məhsulun etiketini diqqətlə yoxlamaq və tərkibində palma yağı olan məhsullardan uzaq durmaq tövsiyə olunur.//Milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 138   Tarix: 16 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bakıda insanları ən çox öldürən ilk ÜÇ XƏSTƏLİK

Bakı şəhərində yaşayan əhalinin ölüm səbəbləri sırasında hansı əsas xəstəliklərin yer aldığı açıqlanıb. -ın məlumatına görə, saytının Bakı Şəhər Statistika İdarəsindən əldə etdiyi məlumatda deyilir ki, ölüm səbəbləri sırasand

Xərçəngin müalicəsində yeni bitki - Şöhrəti ABŞ-yə qədər yayıldı

Şərqi Anadolunun yüksək yaylalarından toplanan və xalq arasında "ışkın", "ırgın" və ya "uçkun" kimi tanınan bu bitki, xərçəngin müalicəsində perspektivli təsiri ilə dünya tibb ictimaiyyətini

Həkim "həyəcan təbili çaldı" - "Yeni pandemiyanın başlaması mümkündür, koronavirus isə..."

"Koronavirus hələ də davam edir. Pandemiya rəsmi olaraq sona çatsa da, bəzi bölgələrdə epidemiya ocaqları mövcuddur. Keçən yay və payız aylarında Avropanın bir çox ölkəsində virus geniş şəkildə yayılmışdı. Bu günə qədə

Əgər uşağınızda bu vitamin çatışmazlığı varsa

Mütəxəssislər D vitamini çatışmazlığı ilə bağlı xəbərdarlıq ediblər. Türkiyəli uşaq sağlamlığı və xəstəlikləri mütəxəssisi Məsud Arslan D vitamini çatışmazlığının uşaqlarda sümük problemlərinə səbəb ola biləcəyini açıqlayıb

İbn Sina möcüzəsi - Bir qaşıq yemək yaddaşı gücləndirir

İslam dünyasının məşhur alimi İbn Sinan yaddaşı gücləndirmək və zehni performansı artırmaq üçün təbii üsullar barədə bir sıra faydalı tövsiyələr verib. Onun "Qanun" əsərində bəhs etdiyi ədviyyatlar müasir tədqiqatlarl

Gün ərzində neçə dəfə çay içmək lazımdır?

Çay Azərbaycan mətbəxinin və gündəlik həyatının ayrılmaz hissəsidir. Qonaqlıqda, iş yerində, evdə və demək olar ki, hər yerdə çay süfrənin bəzəyidir. Lakin gündə neçə dəfə çay içmək sağlamlıq baxımından doğrudur? Bu sua

Uzanaraq kitab oxuyanlara BƏD XƏBƏR - Bel-boyun hissələrdə

Uzanaraq kitab oxumağı rahatlıq və istirahət üçün ideal hesab edirsiniz? Bəs bu günahsız görünən vərdişin görmə qabiliyyətinizə, duruşunuza və bel-boyun ağrılarına səbəb ola biləcəyini bilirdinizmi?. xəbər verir ki, həkimlə

İtburnunun faydaları açıqlandı

İtburnu əsrlərdir ənənəvi təbabətdə istifadə olunan və zəngin qidalandırıcı tərkibi ilə sağlamlığa bir çox fayda təmin edən bitkidir. -a istinadən bildirir ki, yüksək C vitamini tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirməkdə

Köhnə dəmli çay xərçəng yaradır

Səhər açılar-açılmaz mətbəxə keçib çaydanı işə salmaq azərbaycanlıların adətidir. Amma çoxları bilmədən səhv edir: əvvəlki günün dəmli çayını ocağa qoyub yenidən qızdırır, bir stəkan da ondan içir. Halbuki bu görünməz təhlük


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri dunya xeberleri ən son xəbərlər azerbaycanda son xeberler en son xeber