Hər yeməyə əlavə edirik, sağlamlığı MƏHV EDİR: damarlar tıxanır, ürəyi yükləyir

Hər yeməyə əlavə edirik, sağlamlığı MƏHV EDİR: damarlar tıxanır, ürəyi yükləyirGündəlik qidalanmada geniş istifadə olunan bu məhsul sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır.
KONKRET.az milli.az-a istinadən xəbər verir ki, dad artırıcı kimi tanınsa da, damar tıxanması, ürək xəstəlikləri və hətta xərçəng riskini artırması ilə diqqət çəkir. Mütəxəssislər, bu məhsulun istifadəsinin ciddi şəkildə məhdudlaşdırılmalı olduğunu vurğulayırlar.
Trans yağ tərkibi ürək sağlamlığını təhlükə altına atır
Xüsusilə köhnə istehsal üsulları ilə hazırlanan marqarin yüksək miqdarda trans yağ ehtiva edir. Trans yağlar pis xolesterolu (LDL) artırır, yaxşı xolesterolu (HDL) isə azaldır. Bu balanssızlıq nəticəsində damarlar tıxanır və ürək xəstəliklərinin riski artır.
Damarların sərtləşməsinə səbəb ola bilər
Marqarin istifadəsi ilə trans yağların damar divarlarında toplanması, damar elastikliyinin azalmasına və qan dövranının zəifləməsinə səbəb olur. Bu da yüksək təzyiq və insult riskini artırır.
Kilo artımı və piylənməyə yol aça bilər
Yüksək kalorili və emal olunmuş bir məhsul olan marqarin, müntəzəm istifadə olunduqda kilo artımına səbəb olur. Bu isə piylənmə, şəkərli diabet, yüksək təzyiq və digər ürək-damar problemlərini ortaya çıxara bilər.
Xərçəng riskini 5 dəfə artırır
Marqarin istehsalında istifadə olunan bəzi kimyəvi maddələr və trans yağlar orqanizmdə sərbəst radikalların artmasına gətirib çıxarır. Bu radikallar hüceyrə quruluşuna zərər verərək müxtəlif xərçəng növlərinin yaranma ehtimalını artırır.
İmmunitet sistemini zəiflədə bilər
Marqarinin tərkibindəki süni komponentlər bədənin müdafiə sisteminə mənfi təsir göstərə bilər. Bu, bədənin infeksiyalara qarşı müqavimətini azaldır və iltihablanma ehtimalını artırır.
Hormon balansını poza bilər
Süni maddələr qadınlarda estrogen səviyyəsinə təsir edərək hormonal balanssızlığa səbəb ola bilər. Bu da aybaşı pozğunluqları, dəri problemləri və psixoloji gərginliklər yarada bilər.
Dəri sağlamlığına zərər verir
Marqarin istifadəsi nəticəsində dərinin ehtiyacı olan faydalı yağ turşuları təmin olunmur. Bu da dəridə quruluq, sızanaq və solğunluğa səbəb ola bilər.
Həzm sistemini çətinləşdirir
Təbii yağlarla müqayisədə marqarinin tərkibindəki süni maddələr həzm olunması çətin olan bir quruluşa malikdir. Bu isə qaz, şişkinlik və həzm pozğunluqları yarada bilər. Uzun müddətli istifadə bağırsaq florasını da poza bilər.
İctimaiyyətə sağlam qidalanma vərdişləri barədə məlumat verilməsi və marqarin istifadəsinin azaldılması istiqamətində tədbirlərin görülməsi vacibdir. Sağlamlıq üçün daha təbii yağ növlərinə üstünlük verilməsi tövsiyə olunur.

Sağlamlıq     Baxılıb: 45   Tarix: 17 aprel 2025
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

DİQQƏT! "Öldürür" - "İnsan sağlamlığı arxa, pul qazanmaq istəyi ön plandadır" - XƏBƏRDARLIQ

Zaman-zaman cipsilərin və buna bənzər məhsulların insan sağlamlığına zərərli olması haqda fikirlər səsləndirilir. Lakin insanlar bu fikirlərə məhəl qoymayaraq belə zərərli məhsulların istehlakını artırırlar. Ancaq mütəxəssislə

Şizofreniya xəstələrinə dərmanlar verilmir: Səhhətləri ağırlaşıb - Ətrafa TƏHLÜKƏ SAÇIRLAR

Şizofreniyadan əziyyət çəkən ana və övladı 1 il 3 aydır ki, dərmanlarını ala bilmirlər.  Xəzər TV-yə istinadən məlumat verir ki, Goranboy rayon Qazanbulaq qəsəbə sakini Coşqun Ricai anası və qardaşı üçün lazım olan dərmanları

Bu qidada donuz DNT-si aşkarlandı - RƏSMİ

İdxal olunan mal piyi partiyasında uyğunsuzluq aşkarlanıb. xəbər verir ki, bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) məlumat yayıb. Bildirilib ki, nəzarət tədbirləri çərçivəsində "Gourmeat" MMC-ni

KTM: Son üç ayda 13 nəfər zəhərlənərək ölüb

Bu ilin ilk üç ayı ərzində Kliniki Tibbi Mərkəzin (KTM) Toksikologiya şöbəsinə zəhərlənmə səbəbi ilə 297 nəfər qəbul edilib. Bu barədə -a KTM-dən məlumat verilib. Qeyd olunub ki, onlardan 11 nəfər botulizm zəhərlənməsi il

Bakıdakı uşaq sığınacağında VİRUS YAYILDI

"Azərbaycan Uşaqları" İctimai Birliyinin sığınacağında səkkiz uşaq virusa yoluxub. xəbər verir ki, bu barədə "Azərbaycan Uşaqları" İctimai Birliyinin sədri Kəmalə Ağazadə bildirib. Virusa yoluxan uşaqla

Şirniyyatlardan necə imtina edək?

Dietoloq-məsləhətçi, ANO Elmi Mərkəzinin direktor müavini Aleksey Kabanov şirniyyata olan aludəçiliyi necə aradan qaldıra biləcəyimizi açıqlayıb. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, o, bu barədə ilə söhbətində danışıb

Dünyada piylənmədən əziyyət çəkənlərin sayı açıqlandı

Planetdə bir milyarddan çox insan piylənmədən əziyyət çəkir. Unikal-a istinadən xəbər verir ki, ÜST-nin hesablamalarına görə, hər il 3 milyondan çox insan artıq çəki ilə bağlı problemlərdən ölür. Bu rəqəmlər artmaqda dava

Ağciyəri 2 dəqiqəyə təmizləyən üsul

Ağciyərlərinizi şar kimi təsəvvür edin. Onları nə qədər çox işlədib genişlətsəniz, hava tutmaqda bir o qədər bacarıqlı olarlar. Ancaq daim səthi nəfəs alırsınızsa (əksəriyyətimiz masa arxasında oturanda və ya telefona əyilənd

"B" vitaminlər qrupu: Nə ilə yaxşı mənimsənilir, nə zaman qəbul edilməlidir?

"B" vitaminlər qrupu maddələr mübadiləsi və sinir sisteminə vacibdir, lakin onların faydalı olması üçün düzgün qəbul qaydalarına əməl etmək lazımdır. -ın -a istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı endokrinolo


azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler hava proqnozu qarabag cəbhədən xəbər az xeber