Kartofun bilmədiyiniz faydaları

Kartofun bilmədiyiniz faydalarıKartof kökündən istifadə edilən bitki fəsiləsinə aid olub, ən vacib qida vasitələrindən biri hesab edilir.
Kartof bitkisinin yarpaqları tünd yaşıl, çiçəklərinin rəngi ağ, bənövşəyi və ya çəhrayı rəngdə ola bilir. Kartof bitkisinin gövdəsinin torpağa bitişdiyi yerdən onun kökləri olur. Köklərin ucunda isə kartofun yeyilən hissəsi əmələ gəlməyə başlayır. Kartofun tərkibinin əsas hissəsini nişasta və liflər təşkil edir. Bu tərəvəzi növündən asılı olaraq yay və payız aylarında toplayırlar. Kartofun vətəni Cənubi Amerikadır, orada kartof yabanı halda yetişir.
Kartofnın Tərkibi
Kartofun tərkibi karbohidratlarla zəngindir. Ondan çoxlu istifadə eləmək piylənməyə səbəb ola bilir.
100 qram kartofun qida dəyərliliyi:
- Zülallar - 2 qram.
- Yağlar - 0,4 qram.
- Karbohidratlar - 16,3 qram.
- Su - 78,8 qram.
- Kalori dəyəri - 80 kKal.
Kartofun tərkibində olan zülallarda demək olar ki, bütün amin turşuları var. Bu amin turşular arasında əvəzolunmaz amin turşularına da rast gəlmək mümkündür. Gün ərzində 300 qram kartof yemək orqanizmin karbohidratlara, fosfora və kaliuma olan bütün ehtiyacını ödəyir. 100 qram kartofun tərkibində 20 qram C vitamini var. Amma C vitaminin miqdarı kartofun saxlanılma qaydasında asılı olaraq dəyişə bilir. Belə ki, dərilmiş kartofu uzun müddət saxladıqda onun tərkibindəki C vitamininin miqdarı aşağı düşür.
Kartofun tərkibindəki liflər mədə və bağırsaqları qıcıqlandırmır. Onu qastrit xəstələri belə yeyəndə mədə-bağırsaqda narahatçılıq meydana gəlmir. Kartofun tərkibində olan nişasta qaraciyər və qanda olan xolesterinin miqdarını aşağı salır. Kartofun tərkibində olan kalium orqanizmdən artıq mayenin çixmasını sürətləndirir. Ondan böyrək xəstələri və çoxlu maye qəbul edənlər istifadə edə bilərlər. Kartof damarlara antikslerotik təsir edir. Bu xüsusiyyətinə görə ürək-damar və böyrək xəstələri qida rasionunda daima kartofdan istifadə etməlidirlər. Kartof-yumurta dietası isə xroniki böyrək çatışmazlığından əziyyət çəkənlər üçün ideal vasitə sayılır.
Spirtli içki qəbul edən zaman kartof yedikdə səhəri gün ikçi qəbulunun yaratdığı əlamətlər hiss olunmur. Kartofun tərkibində olan fol turşusu, kalsium duzları, maqnium, fosfor, B qrup vitaminləri və PP vitamini orqanizm üçün çox faydalıdır.
Kartofnın Xeyri
Kartofun kalori dəyəri digər tərəvəz məhsullarınından qat-qat artıqdır. Onda olan zülalların tərkibi heyvani zülalların tərkibinə daha yaxındır. Kartofun tərkibində olan amin turşuları orqanizm tərəfindən asan sorulur. Bu səbəbdən də davamlı olaraq qiddasında kartof olan adamlar podaqra və bu kimi xəstəliklərdən az əziyyət çəkir. Kartofun ən yaxşı xüsusiyyətlərindın biri də onun xərçəng əleyhinə təsir göstərməsidir. Kartof şirəsi artrit xəstələri üçün ideal müalicə vasitəsidir. Bu şirə mədə yarasının və varikoz genəlmənin sağalmasını sürətləndirir. Kartof şirəsi yaraların sağalmasını da sürətləndirmək qabiliyyətinə malikdir. Mütəxəssislər hər səhər acqarına və ya yatmazdan əvvəl duzsuz və suda bişmiş kartof yeməyin orqanizm üçün çox faydalı olduğunu söyləyirlər. Kartof aclığı aradan qaldıra bilən tərəvəzlərdəndir. Buna səbəb isə onun tərkibində olan zülalların və karbohidratların olmasıdır.
Xalq təbabətində kartofdan yaraların, yanıqların, müxtəlif dəri xəstəliklərinin sağalmasında istifadə edirlər. Kartof şirəsi arterial təzyiqi aşağı salır, təngnəfəsliyi aradan qaldırır. Çiy kartofun şirəsini içmək orqanizmin illərlə yığılıb qalmış şlaklardan azad olmasına səbəb olur.
Kartofnın Ziyanı
Kartof orqanizm üçün təhlükəli ola bilir. Bu gün düşən yerlərdə kartofu saxlayan zaman olur. Belə ki, günəş şüaları üşdükdə kartofun üstündə solanin adlanan zəhərli maddə əmələ gəlir. Solanin orqanizmə daxil olduqda dərinin rəngi bozarmağa başlayır və xəstə qısa müddət ərzində ölür. Kartofda solaninin olub olmamasını asanlıqla təyin etmək mümkündür. Əgər kartofu soyan zaman onda yaşıl hissə aşkarlanırsa bu o deməkdir ki, həmin kartofun tərkibində solanin var. Şəkərli diabetdən və piylənmədən əziyyət çəkən xəstələr üçün də kartofdan istifadə etmək tövsiyə edilmir.
Milli.Az /news.milli.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 400   Tarix: 03 sentyabr 2020
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Antibiotiklər can alır: Hər 45 saniyədə bir insan ölür

Ankara Universiteti Baytarlıq fakültəsi dekanı professor Ender Yarsan dünyada hər 45 saniyədə bir insanın antibiotiklərə davamlı infeksiyalar səbəbiylə öldüyünü bildirərək, tədbir görülməsə, 2050-ci ilə qədər bu rəqəmin hə

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: Oturmaq olmaz

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bütün gün masa arxasında oturmaq ürək xəstəliyi riskini artırır. KONKRET.azCNN-ə istinadən xəbər verir ki, hətta asudə vaxtlarada idmanla məşğul olmaq belə, bu riski azaltmır. Bostondakı Brigham

Qənirə Ataşovanın günahlandırdığı plastik cərrah danışdı: "Həkim kimi fəaliyyət göstərmirəm"

Son günlər saxta həkimlərlə mübarizə aparan Amerikada yaşayan jurnalist Qənirə Ataşova daha bir açıqlama yayıb. . xəbər verir ki, o, Ülviyyə İlyasova  adlı həkimin bir qadının ağır vəziyyətə düşməsində səbəbkar olduğunu iddi

Bu qidalar kişilərdə cinsi istəyi azaldır

Bəzi qidalar testosteron səviyyəsinin və cinsi istəyin azalmasına səbəb ola bilər. . -a istinadən xəbər verir ki, bunu uroloq, androloq, cərrah İlnur Agliullin bildirib. O, söhbətində kişilərdə libidonu azaldan məhsullar

Sirkə turşusundan zəhərlənən qadın xəstəxanada öldü

Sabirabadda sirkə turşusundan zəhərlənən qadın xəstəxanada ölüb. apa-ya istinadən xəbər verir ki, Sabirabad rayonunun Güdəcühür kəndində məskunlaşan Cəbrayıl rayonunun Şahvəlli kənd sakini, 1957-ci il təvəllüdlü Əhmədov

Bakıda Monqolustan əti satılır: 13-15 manat

Artıq kafe və restoranlarda eləcə də bir çox digər yerlərdə yerli məhsullarla yanaşı, Monqolustandan gətirilən ət də təklif olunur. Qiymətinin nisbətən ucuz olması Monqolustan ətinə olan tələbatı artırır. xəbər verir ki

Təzə sıxılmış şirələrin təhlükələri -DİQQƏTLİ OLUN

Təzə sıxılmış şirələr bədəni vitamin və minerallarla tez doyurmaq qabiliyyətinə görə məşhurdur. xəbər verir ki, onların öz müsbət və mənfi cəhətləri var ki, onları pəhrizinizə daxil etməzdən əvvəl bilməlisiniz. Təzə meyv

Yarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq

Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. . xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallar

Buna görə mütləq balqabaq yeyin

Balqabaq həm ləzzətli, həm də sağlamlıq üçün faydalı bir qidadır. O, çoxlu vitaminlər (A, C, E) və minerallar (magneziya, dəmir, kalsium) ilə zəngindir. xəbər verir ki, Balqabaq yemək bir çox fayda təmin edir:. Göz sağlamlığı


tezbazar yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri cəbhədən son xəbərlər cəbhədən xəbərlər hava proqnozu son xeber.az