Mətbəxdə yol verilən 8 SƏHV

Mətbəxdə yol verilən 8 SƏHVMətbəxdə yemək bişirmə, təmizlik işləri görmə, səliqə-sahman yaratma işləri ilə bağlı sağlamlığa ziyan vura bilən bir çox yanlışlara yol verilir. Alışqanlıq halını alan bu yanlışlar özümüz də bilmədən səhhətimizə mənfi təsir edir. Onlar hansılardır?
Milli.Az e-tibb.az-a istinadənxarici mediaya istinadən həmin yanlışlardan bir qismini təqdim edir:
Hər məhsulu blenderə qoymaq olmaz. Qapaqlı bir blender qabında isninən maye və qidalar təhlükəli ola bilər. Maye  genişlənə bilər, temperatur buxar yaradaraq qabın içində təzyiqə yol açar. Bu isə orqanizmə ziyan vura bilər.
Mətbəxdə işlədilən bıçaqların hamısını eyni yerdə saxlamaq olmaz. Eyni siyirmədə bütün bıçaqları saxlayan zaman siyirmə hər dəfə açılıb-örtüləndə bıçaqlar bir-birinə toxunur. Bıçaqlar bir-birinə toxunmayacaq bıçaq blokunda saxlamaq, ya da ayrı-ayrı yerləşdirmək lazımdır.
Əti bişirməzdən öncə yumaq olmaz. Əti yumaq onun üzərində olan bakteriyaları öldürmür. Bunun yerinə onu yuyaraq həmin bakteriyaların başqa yerlərə də yayılmasına şərait yarada bilərsiniz.
Yapışmayan tavalarda hər yeməyi bişirmək olmaz.
Həmin qablarda ancaq müəyyən yemək növlərini bişirin. Pomidor və ya sitrus meyvələri kimi qidaları yapışmayan qablarda bişirmək, isitmək olmaz. Bu, onların turşu tərkibli qidalar olmasından irəli gəlir. Onlar tava səthinə toxunan zaman səthi zədələyə bilir.
Kartof qabıqlarını su krantının qarşısına - çanağa qoymaq düzgün deyil. Qabıqlar bir yerə yığılanda qalın bir xəmir halına gələ bilir və onların tərkibində çoxlu miqdarda nişasta var. Bu isə sağlamlığa ziyan vura bilər. Kartof, yerkökü qabıqları çanağa atılmamalıdır.
Mətbəx mebellərini təmizləmək üçün ağardıcı mayedən istifadə etməyin. Mətbəxdəki mebellərin xüsusi vasitələrlə təzmilənməsi lazımdır. Bunun üçün ağardıcı istifadə etmək yolerilməzdir. Aağardıcı çox aqressiv bir mayedir və mebellərin aşınmasına şərait yaradır.
Hər şeyi təmizləmək üçün sirkə istifadə etməyin. Qranit və mərmər avadanlıqları, daş döşəmə plitələri, metal örtükləri, parket döşəmələri və s. kimi yerləri sirkə ilə təmizlənməkdən qaçmalıyıq. Bu maye olduqca turşu tərkiblidir və həmin yerləri tez bir zamanda aşındırır.
Mətbəxdə istifadə olunan taxta əşyaların qabyuyan maşına qoyulması. Taxta qaşıqları, boşqabları, göyərti, meyvə-tərəvəz, ət doğranan taxtaları qabyuyan maşında yumaq olmaz. Onlar yuyulan zaman yüksək temperatura məruz qalır. Bu isə həmin əşyaların zədələnməsinə, çatlara, əyilmələrə və rəng dəyişikliyinə səbəb ola bilər.
Milli.Az /news.milli.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 548   Tarix: 14 oktyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Süni ət orqanizmə necə təsir edir? - Sınaqdan keçirildi : ŞOK NƏTİCƏ

Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər. xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometabolik parametrlərin

Səhərlər bunu etməyin! - RİSKLİDİR

Sidney Universitetinin mütəxəssisləri yeni araşdırmada gözlənilməz nəticəyə gəliblər: səhər tezdən idmanla məşğul olmaq ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərir.  xəbər verir ki, geniş araşdırma zamanı mütəxəssislər maraql

Depressiyaya qarşı üç ən yaxşı QİDA

"Pendir, balıq və şərab insanlarda depressiya riskini azaldır". KONKRET.azxəbər verir ki, bu tövsiyəni rusiyalı həkim Serqey Aqapkin və dietoloq Marina Makişa bildirib. Mütəxəssislər vurğulayıblar ki, həmin məhsullard

Alimlərdən un məhsulları ilə bağlı YENİ ARAŞDIRMA 

"Fastfood və un məhsulları yemək yaddaşı zəiflədir". xəbər verir ki, bu barədə Moskva Dövlət Universitetinin Fundamental Tibb fakültəsinin baş elmi işçisi Zuxra Pavlova danışıb. Onun fikrincə, yeniyetməlik dövründ

Qəbələ Rayon Mərkəzi Xəstəxanası istifadəyə verilib

Azərbaycan Prezidenti İlham Əliyev 160 çarpayılıq Qəbələ Rayon Mərkəzi Xəstəxanasının açılışında iştirak edib. xəbər verir ki, məlumatı Prezidentin Mətbuat Xidməti yayıb

Çiyələk və qaragilə ilə bağlı ARAŞDIRMA - İnsan üçün faydaları 

ABŞ-dəki Cincinnati universiteti tərəfindən çiyələk və qaragilə ilə bağlı araşdırma aparılıb. xəbər verir ki, hər iki giləmeyvənin demensiyadan (unutqanlığın ön planda olduğu bir çox xəstəliyə verilən ümumi bir ad) qoruduğ

Zərərli qidaları neçə gündən bir yemək təhlükəsizdir? - Mütəxəssisdən AÇIQLAMA

Sağlam qalmaq üçün yağlı, şirin və çox duzlu yeməklərdən imtina etmək yaxşıdır. Ancaq iki həftədə bir dəfə zərərli yemək sağlamlığa o qədər də böyük zərər verməz. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı endokrinoloq və dietolo

Piylənmənin uşaqlar üçün yaratdığı YENİ TƏHLÜKƏLƏR

"Lids" Universitetinin (Böyük Britaniya) alimləri müəyyən ediblər ki, artıq çəkidən və ya piylənmədən əziyyət çəkən uşaq və gənclərdə dəmir çatışmazlığı riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir. Bu vəziyyət diqqət

"Yaz xəstəlikləri" nəyə deyilir? – Professor ehtiyatı əldən verməməyi tövsiyə edir

Fəsil dəyişməsi, yazın gəlişi özü ilə bəzi infeksiyon xəstəliklərdə gətirir. Bu sahədə həssas qruplar daha çox risk altındadır. Bu qruplara yaşlı şəxslər, eyni zamanda, uşaqlar aid edilir. Orqanizmdə baş verən proseslər


tezbazar yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler hava durumu sonxeberler valyuta mezennesi bu gunun xeberleri haqqinda melumat