Mətbəxdə yol verilən 8 SƏHV

Mətbəxdə yol verilən 8 SƏHVMətbəxdə yemək bişirmə, təmizlik işləri görmə, səliqə-sahman yaratma işləri ilə bağlı sağlamlığa ziyan vura bilən bir çox yanlışlara yol verilir. Alışqanlıq halını alan bu yanlışlar özümüz də bilmədən səhhətimizə mənfi təsir edir. Onlar hansılardır?
Milli.Az e-tibb.az-a istinadənxarici mediaya istinadən həmin yanlışlardan bir qismini təqdim edir:
Hər məhsulu blenderə qoymaq olmaz. Qapaqlı bir blender qabında isninən maye və qidalar təhlükəli ola bilər. Maye  genişlənə bilər, temperatur buxar yaradaraq qabın içində təzyiqə yol açar. Bu isə orqanizmə ziyan vura bilər.
Mətbəxdə işlədilən bıçaqların hamısını eyni yerdə saxlamaq olmaz. Eyni siyirmədə bütün bıçaqları saxlayan zaman siyirmə hər dəfə açılıb-örtüləndə bıçaqlar bir-birinə toxunur. Bıçaqlar bir-birinə toxunmayacaq bıçaq blokunda saxlamaq, ya da ayrı-ayrı yerləşdirmək lazımdır.
Əti bişirməzdən öncə yumaq olmaz. Əti yumaq onun üzərində olan bakteriyaları öldürmür. Bunun yerinə onu yuyaraq həmin bakteriyaların başqa yerlərə də yayılmasına şərait yarada bilərsiniz.
Yapışmayan tavalarda hər yeməyi bişirmək olmaz.
Həmin qablarda ancaq müəyyən yemək növlərini bişirin. Pomidor və ya sitrus meyvələri kimi qidaları yapışmayan qablarda bişirmək, isitmək olmaz. Bu, onların turşu tərkibli qidalar olmasından irəli gəlir. Onlar tava səthinə toxunan zaman səthi zədələyə bilir.
Kartof qabıqlarını su krantının qarşısına - çanağa qoymaq düzgün deyil. Qabıqlar bir yerə yığılanda qalın bir xəmir halına gələ bilir və onların tərkibində çoxlu miqdarda nişasta var. Bu isə sağlamlığa ziyan vura bilər. Kartof, yerkökü qabıqları çanağa atılmamalıdır.
Mətbəx mebellərini təmizləmək üçün ağardıcı mayedən istifadə etməyin. Mətbəxdəki mebellərin xüsusi vasitələrlə təzmilənməsi lazımdır. Bunun üçün ağardıcı istifadə etmək yolerilməzdir. Aağardıcı çox aqressiv bir mayedir və mebellərin aşınmasına şərait yaradır.
Hər şeyi təmizləmək üçün sirkə istifadə etməyin. Qranit və mərmər avadanlıqları, daş döşəmə plitələri, metal örtükləri, parket döşəmələri və s. kimi yerləri sirkə ilə təmizlənməkdən qaçmalıyıq. Bu maye olduqca turşu tərkiblidir və həmin yerləri tez bir zamanda aşındırır.
Mətbəxdə istifadə olunan taxta əşyaların qabyuyan maşına qoyulması. Taxta qaşıqları, boşqabları, göyərti, meyvə-tərəvəz, ət doğranan taxtaları qabyuyan maşında yumaq olmaz. Onlar yuyulan zaman yüksək temperatura məruz qalır. Bu isə həmin əşyaların zədələnməsinə, çatlara, əyilmələrə və rəng dəyişikliyinə səbəb ola bilər.
Milli.Az /news.milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 683   Tarix: 14 oktyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Pambıq və ya fırça ilə dırnağa çəkin - göbələyin kökünü kəsir

Dırnaq göbələyi həm estetik, həm də sağlamlıq baxımından narahatlıq yaradan problemdir. Son araşdırmalar göstərir ki, kəklikotu yağının antifungal (göbələk əleyhinə) xüsusiyyətləri sayəsində bu problemin qarşısını ala bilər

Yumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT

Yumurta çox vaxt sadə qida kimi qəbul edilsə də, əslində ən dəyərli və çoxfunksiyalı qidalar arasındadır. O, təkcə yüksək keyfiyyətli protein mənbəyi deyil, həm də beyin və görmə sağlamlığı üçün vacib rol oynayır. milliaz-

Qışda tez-tez içirik amma hər qurtumu zəhər saçır

Temperaturun enməsi ilə tənəffüs yolu infeksiyaları mövsümü başlayıb. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, İzmir Katip Çələbi Universiteti Atatürk Təhsil və Araşdırma Xəstəxanasının Yoluxucu Xəstəliklər şöbəsinin həkimi Prof

Bu uşaqlar dərslərində pis nəticə göstərir

Sosial mediada daha çox vaxt keçirən uşaqların şifahi oxuma, yaddaş və söz ehtiyatı testlərində daha pis performans göstərdiyi üzə çıxıb. . xəbər verir ki, araşdırma 9-13 yaş arası 6554 yeniyetmənin iştirakı ilə aparılıb

Kola sümükləri əridir - Həkim

Duz, şəkər, kofein və qazlı içkilər sümüklərin möhkəmliyini zəiflədərək sınıqlara səbəb ola bilər. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı ekspert, endokrinoloq İrina Zyatıkova bildirib. "25-30 yaşa qədər sümükləri

Gündə 2 diş: Ömrü 10 il uzada bilər

Sarımsaq yemək ömrü 10 il uzada bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, diyetoloq Anqelique Duval mütəmadi olaraq sarımsaq yeməyin insanın ömrünü 10 ilə qədər uzada biləcəyini deyib. Diyetoloq qeyd edib ki, sarımsaq yemək bağırsaqlardak

Qaraciyəri toksinlərdən təmizləyir - Çayın içinə 1 ədəd əlavə edin

Soyuq havalarda həm orqanizmi isidən, həm də immuniteti gücləndirən təbii möcüzələrdən biri – mixəkdir. Kiçik ölçüsünə baxmayaraq, bu ədviyyat həm xoş ətiri, həm də sağlamlığa çoxsaylı faydaları ilə seçilir. Mütəxəssislə

Robot-cərrah beyin əməliyyatları həyata keçirəcək

Karaqanda şəhərindəki çoxprofilli xəstəxanada Qazaxıstanda ilk dəfə yeni nəsil neyrocərrahi kompleks olan "Remebot RM-200" adlı robot qoyulub. xəbər verir ki, süni intellektlə təchiz edilmiş bu qurğu həkimlərə beyi

Sağlamlıq üçün ən faydalı ət növü - Balıq ya da toyuq deyil

Sağlam qidalanmanın əsas şərtlərindən biri zülalı düzgün mənbədən almaqdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə 50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşladığı üçün orqanizm üçün həm yüngül, həm də qidalı ət növlərin


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler dunya xeberleri en son xəbərlər bugün xeberler sou biznes