Mətbəxdə yol verilən 8 SƏHV
Mətbəxdə yemək bişirmə, təmizlik işləri görmə, səliqə-sahman yaratma işləri ilə bağlı sağlamlığa ziyan vura bilən bir çox yanlışlara yol verilir. Alışqanlıq halını alan bu yanlışlar özümüz də bilmədən səhhətimizə mənfi təsir edir. Onlar hansılardır?
Milli.Az e-tibb.az-a istinadənxarici mediaya istinadən həmin yanlışlardan bir qismini təqdim edir:
Hər məhsulu blenderə qoymaq olmaz. Qapaqlı bir blender qabında isninən maye və qidalar təhlükəli ola bilər. Maye genişlənə bilər, temperatur buxar yaradaraq qabın içində təzyiqə yol açar. Bu isə orqanizmə ziyan vura bilər.
Mətbəxdə işlədilən bıçaqların hamısını eyni yerdə saxlamaq olmaz. Eyni siyirmədə bütün bıçaqları saxlayan zaman siyirmə hər dəfə açılıb-örtüləndə bıçaqlar bir-birinə toxunur. Bıçaqlar bir-birinə toxunmayacaq bıçaq blokunda saxlamaq, ya da ayrı-ayrı yerləşdirmək lazımdır.
Əti bişirməzdən öncə yumaq olmaz. Əti yumaq onun üzərində olan bakteriyaları öldürmür. Bunun yerinə onu yuyaraq həmin bakteriyaların başqa yerlərə də yayılmasına şərait yarada bilərsiniz.
Yapışmayan tavalarda hər yeməyi bişirmək olmaz.
Həmin qablarda ancaq müəyyən yemək növlərini bişirin. Pomidor və ya sitrus meyvələri kimi qidaları yapışmayan qablarda bişirmək, isitmək olmaz. Bu, onların turşu tərkibli qidalar olmasından irəli gəlir. Onlar tava səthinə toxunan zaman səthi zədələyə bilir.
Kartof qabıqlarını su krantının qarşısına - çanağa qoymaq düzgün deyil. Qabıqlar bir yerə yığılanda qalın bir xəmir halına gələ bilir və onların tərkibində çoxlu miqdarda nişasta var. Bu isə sağlamlığa ziyan vura bilər. Kartof, yerkökü qabıqları çanağa atılmamalıdır.
Mətbəx mebellərini təmizləmək üçün ağardıcı mayedən istifadə etməyin. Mətbəxdəki mebellərin xüsusi vasitələrlə təzmilənməsi lazımdır. Bunun üçün ağardıcı istifadə etmək yolerilməzdir. Aağardıcı çox aqressiv bir mayedir və mebellərin aşınmasına şərait yaradır.
Hər şeyi təmizləmək üçün sirkə istifadə etməyin. Qranit və mərmər avadanlıqları, daş döşəmə plitələri, metal örtükləri, parket döşəmələri və s. kimi yerləri sirkə ilə təmizlənməkdən qaçmalıyıq. Bu maye olduqca turşu tərkiblidir və həmin yerləri tez bir zamanda aşındırır.
Mətbəxdə istifadə olunan taxta əşyaların qabyuyan maşına qoyulması. Taxta qaşıqları, boşqabları, göyərti, meyvə-tərəvəz, ət doğranan taxtaları qabyuyan maşında yumaq olmaz. Onlar yuyulan zaman yüksək temperatura məruz qalır. Bu isə həmin əşyaların zədələnməsinə, çatlara, əyilmələrə və rəng dəyişikliyinə səbəb ola bilər.
Milli.Az /news.milli.az

Şalva Papuaşvili: Orta Dəhliz Cənubi Qafqaz regionunda investisiyaları artıracaq
Karni ABŞ-nin sülh planı üzrə Zelenski ilə danışıqlar aparıldığını açıqlayıb
Azərbaycan D-8 təşkilatı ilə əməkdaşlığını daha da dərinləşdirir
Xvtisiaşvili: Orta Dəhliz Gürcüstan və Türkmənistan üçün yeni iqtisadi imkanlar yaradır
"Azərbaycanda istehsal olunan pomidorun yalnız 10-15 faizi emala yönəldilir"
Məşhur müğənni təcili əməliyyat olundu
Birbank və Visa-dan yeni kampaniya: "Disneyland Paris"ə səyahət şansı
Siberian Wellness' bağırsaq problemlərinə fokuslanıb
Gədəbəydə dağlıq ərazidə yanğın oldu
Türkiyə Superliqası: "Fənərbağça"dan möhtəşəm geridönüş
Zığ dairəsi-Hava Limanı yolunda bəzi zolaqlar üzrə sürət həddi endirilib
"Sabah" evdə "Şamaxı"ya qalib gələ bilmədi
"Arsenal" "Tottenhem"i darmadağın etdi
"Qarabağ"ın "Napoli" ilə oyunu bu hakimə tapşırıldı
Ən faydalı və sağlam ət hansıdır? - Cavab sizi təəccübləndirəcək