Mətbəxdə yol verilən 8 SƏHV

Mətbəxdə yol verilən 8 SƏHVMətbəxdə yemək bişirmə, təmizlik işləri görmə, səliqə-sahman yaratma işləri ilə bağlı sağlamlığa ziyan vura bilən bir çox yanlışlara yol verilir. Alışqanlıq halını alan bu yanlışlar özümüz də bilmədən səhhətimizə mənfi təsir edir. Onlar hansılardır?
Milli.Az e-tibb.az-a istinadənxarici mediaya istinadən həmin yanlışlardan bir qismini təqdim edir:
Hər məhsulu blenderə qoymaq olmaz. Qapaqlı bir blender qabında isninən maye və qidalar təhlükəli ola bilər. Maye  genişlənə bilər, temperatur buxar yaradaraq qabın içində təzyiqə yol açar. Bu isə orqanizmə ziyan vura bilər.
Mətbəxdə işlədilən bıçaqların hamısını eyni yerdə saxlamaq olmaz. Eyni siyirmədə bütün bıçaqları saxlayan zaman siyirmə hər dəfə açılıb-örtüləndə bıçaqlar bir-birinə toxunur. Bıçaqlar bir-birinə toxunmayacaq bıçaq blokunda saxlamaq, ya da ayrı-ayrı yerləşdirmək lazımdır.
Əti bişirməzdən öncə yumaq olmaz. Əti yumaq onun üzərində olan bakteriyaları öldürmür. Bunun yerinə onu yuyaraq həmin bakteriyaların başqa yerlərə də yayılmasına şərait yarada bilərsiniz.
Yapışmayan tavalarda hər yeməyi bişirmək olmaz.
Həmin qablarda ancaq müəyyən yemək növlərini bişirin. Pomidor və ya sitrus meyvələri kimi qidaları yapışmayan qablarda bişirmək, isitmək olmaz. Bu, onların turşu tərkibli qidalar olmasından irəli gəlir. Onlar tava səthinə toxunan zaman səthi zədələyə bilir.
Kartof qabıqlarını su krantının qarşısına - çanağa qoymaq düzgün deyil. Qabıqlar bir yerə yığılanda qalın bir xəmir halına gələ bilir və onların tərkibində çoxlu miqdarda nişasta var. Bu isə sağlamlığa ziyan vura bilər. Kartof, yerkökü qabıqları çanağa atılmamalıdır.
Mətbəx mebellərini təmizləmək üçün ağardıcı mayedən istifadə etməyin. Mətbəxdəki mebellərin xüsusi vasitələrlə təzmilənməsi lazımdır. Bunun üçün ağardıcı istifadə etmək yolerilməzdir. Aağardıcı çox aqressiv bir mayedir və mebellərin aşınmasına şərait yaradır.
Hər şeyi təmizləmək üçün sirkə istifadə etməyin. Qranit və mərmər avadanlıqları, daş döşəmə plitələri, metal örtükləri, parket döşəmələri və s. kimi yerləri sirkə ilə təmizlənməkdən qaçmalıyıq. Bu maye olduqca turşu tərkiblidir və həmin yerləri tez bir zamanda aşındırır.
Mətbəxdə istifadə olunan taxta əşyaların qabyuyan maşına qoyulması. Taxta qaşıqları, boşqabları, göyərti, meyvə-tərəvəz, ət doğranan taxtaları qabyuyan maşında yumaq olmaz. Onlar yuyulan zaman yüksək temperatura məruz qalır. Bu isə həmin əşyaların zədələnməsinə, çatlara, əyilmələrə və rəng dəyişikliyinə səbəb ola bilər.
Milli.Az /news.milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 692   Tarix: 14 oktyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Uzun müddət papaq taxmaq saçı tökür?

Uzun müddət papaq taxmaq saç tökülməsinə səbəb olmaz. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bunu dermatoloq Şövqü Salahov bildirib. "Papaq taxıldı deyə, saç tökülməz. Saç genetik, hormonal dəyişikliklərdən, hansısa ağı

Nəyə görə payızda çox araq içmək olmaz?

İmmunitetinizi qorumaq üçün payızda spirtdən imtina etməyiniz məsləhətdir. -a istinadən xəbər verir ki, ümumi praktikantı və peşə patoloqu Svetlana Burnatskaya spirtin payızda immuniteti söndürdüyünü bildirib. "Spir

Bu insanlar 5 il daha az yaşayırlar

Məşhur insanların sıravi şəxslərlə müqayisədə orta hesabla təxminən beş il daha az yaşadıqları müəyyən edilib. "Qafqazinfo"ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə "The Guardian" nəşri alimlərin apardığ

Gündə bir ədəd yeyin - İnfarkt və xərçəngdən qoruyur

Mövsümi meyvələr arasında xüsusi yeri olan nar payızın ən bol və sevilən nemətlərindəndir. Qırmızı rəngi, turş-şirin dadı və zəngin tərkibi ilə həm süfrələrin bəzəyidir, həm də xalq təbabətində geniş istifadə olunur. Qədi

Öskürərkən qabırğalarınızı sındıra bilərsiniz - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Sinə ağrısı dedikdə, tez-tez yaşlılar ağla gəlir, lakin son zamanlar gənclərdə öskürəkdən sonra qabırğa sınıqları da artmaqdadır. -a istinadla xəbər verir ki, türkiyəli prof. Dr. Güven Sadi Sunam gənclərdə qabırğa sınıqlarını

Kilosu 70-80 qəpikdir, yüzdən çox faydası var

Balqabaq mövsümi artıq başlayıb. Havaların soyuması ilə birlikdə bazarlarda və süfrələrdə balqabaq bolluğu yaşanır. Bu tərəvəz həm çox dadlı, həm də faydalıdır. Qida dəyəri və müalicəvi xüsusiyyətləri ilə seçilən bu tərəvə

Vaksinlə bağlı əhaliyə MÜRACİƏT

"Səhiyyə Nazirliyi tərəfindən Azərbaycana gətirilən vaksinin ölkəmizdə geniş tətbiqinə başlanılacaq". xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-eksperti, terapevt Zakir Quliyev deyib. "Bu vaksini

Ən faydalı və sağlam ət hansıdır? - Cavab sizi təəccübləndirəcək

Son araşdırmalara görə fərqli ət növlərinin təsiri orqanizmin vəziyyətindən, yemək formasından və hətta porsiyanın ölçüsündən asılı olaraq dəyişir. Toyuq, mal, qoyun və balıq ətləri  hər biri özünəməxsus xüsusiyyətləri il

Əllərin və ayaqların rənginin dəyişməsi xəstəliyə işarədir

Əllərin və ayaqların rənginin dəyişməsi orqanizmdə ciddi problemlərin ilk əlamətlərindən biri ola bilər. Bu hal sadəcə soyuğa reaksiya kimi görünə bilsə də, bəzən qan dövranı pozğunluğu, sinir sistemi problemi və ya endokri


azerbaycan xeberleri son xeberler yeni xeberler bu gune olan xeberler xəbərlər krimnal bugun sonxabar