Meyvə-tərəvəz zəhərlənmələrindən necə qorunmaq olar? - VACİB TÖVSİYƏ
Vaxtından əvvəl satışa çıxarılan meyvə və tərəvəz məhsullarından zəhərlənmə hallarına tez-tez rast gəlirik. Çünki həmin məhsullar xüsusi parniklərdə yetişdirilir. Onlara bir çox hallarda normadan daha artıq gübrə, dərman vurulur.
Maraqlıdır, meyvə və tərəvəzlərdən zəhərlənmə ehtimalını necə minimuma endirmək olar?
Mövzu ilə bağlı qida məsələləri üzrə ekspert Fərid Səfərov KONKRET.az-a açıqlamasında bildirib ki, qida zəhərlənmələri düzgün bişirilməmiş, uyğun saxlama qaydalarına əməl olunmamış, son istifadə tarixi bitmiş, müxtəlif bakteriyalar və mikroblarla çirklənmiş hər cür qida qəbulu zamanı baş verir:
Fərid Səfərov
"Meyvə və tərəvəzlərdən zəhərlənmə halları tez-tez yaşanır. Meyvə və tərəvəzlər istər marketdə, istər də bazarda açıq şəkildə satılır. Bu da onların çox asanlıqla müxtəlif mikrob və bakteriyalarla çirklənməsinə səbəb ola bilər. Bu cür qida zəhərlənməsindən qorunmaq üçün meyvə və tərəvəz aldıqdan sonra onları düzgün şəkildə saxlamaq lazımdır. Məsələn, evdə meyvə və tərəvəz üçün ayrılan yerdə saxlayın, digər qidalarla bir yerə qoymayın. İstifadə etməmişdən əvvəl yaxşıca yuyun. Əgər bişirərək yemək istəyirsinizsə, o zaman lazımi qədər bişirin, çiy saxlamayın. Yemək hazırlamaq üçün istifadə etdiyiniz bıçaq və taxtanı hər dəfə yuyun, soyuducunu və mətbəxinizi təmiz saxlayın. Ən əsas məsələ, alış-veriş etdikdən sonra yemək hazırlamamışdan əvvəl mütləq əllərinizi yaxşıca yuyun. Gigiyena qaydalarına əməl etmək həyat qurtarır".
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az
Tezbazar.az elanlar sayti [newsid: 0-123300]