Meyvə-tərəvəz zəhərlənmələrindən necə qorunmaq olar? - VACİB TÖVSİYƏ

Meyvə-tərəvəz zəhərlənmələrindən necə qorunmaq olar? - VACİB TÖVSİYƏVaxtından əvvəl satışa çıxarılan meyvə və tərəvəz məhsullarından zəhərlənmə hallarına tez-tez rast gəlirik. Çünki həmin məhsullar xüsusi parniklərdə yetişdirilir. Onlara bir çox hallarda normadan daha artıq gübrə, dərman vurulur.
Maraqlıdır, meyvə və tərəvəzlərdən zəhərlənmə ehtimalını necə minimuma endirmək olar?
Mövzu ilə bağlı qida məsələləri üzrə ekspert Fərid Səfərov KONKRET.az-a açıqlamasında bildirib ki, qida zəhərlənmələri düzgün bişirilməmiş, uyğun saxlama qaydalarına əməl olunmamış, son istifadə tarixi bitmiş, müxtəlif bakteriyalar və mikroblarla çirklənmiş hər cür qida qəbulu zamanı baş verir:
Meyvə-tərəvəz zəhərlənmələrindən necə qorunmaq olar? - VACİB TÖVSİYƏFərid Səfərov
"Meyvə və tərəvəzlərdən zəhərlənmə halları tez-tez yaşanır. Meyvə və tərəvəzlər istər marketdə, istər də bazarda açıq şəkildə satılır. Bu da onların çox asanlıqla müxtəlif mikrob və bakteriyalarla çirklənməsinə səbəb ola bilər. Bu cür qida zəhərlənməsindən qorunmaq üçün meyvə və tərəvəz aldıqdan sonra onları düzgün şəkildə saxlamaq lazımdır. Məsələn, evdə meyvə və tərəvəz üçün ayrılan yerdə saxlayın, digər qidalarla bir yerə qoymayın. İstifadə etməmişdən əvvəl yaxşıca yuyun. Əgər bişirərək yemək istəyirsinizsə, o zaman lazımi qədər bişirin, çiy saxlamayın. Yemək hazırlamaq üçün istifadə etdiyiniz bıçaq və taxtanı hər dəfə yuyun, soyuducunu və mətbəxinizi təmiz saxlayın. Ən əsas məsələ, alış-veriş etdikdən sonra yemək hazırlamamışdan əvvəl mütləq əllərinizi yaxşıca yuyun. Gigiyena qaydalarına əməl etmək həyat qurtarır".
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 282   Tarix: 12 aprel 2025
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Analizə gedənlər bunu mütləq bilməlidir, yoxsa cavablar səhv çıxa bilər

Vitamin və bioloji aktiv qida əlavələri xəstəliklərin düzgün diaqnozuna və müalicəyə mane olur. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı terapevt Olqa Çistik bildirib. "Ən çox dəmir, D vitamini və biotin qəbu

Həzmə faydalı bitki çayları

Bu gün az qala hər kəsin tez-tez yaşadığı mədə pozuntuları həyat keyfiyyətini aşağı salan ümumi bir həzm problemidir. Kimyəvi dərmanlara müraciət etmədən mədənizi təbii yolla sakitləşdirmək mümkündür! Nanə, zəncəfil, şüyü

Gündə bir ədəd yeyin - İnfarkt və xərçəngdən qoruyur

Mövsümi meyvələr arasında xüsusi yeri olan nar payızın ən bol və sevilən nemətlərindəndir. Qırmızı rəngi, turş-şirin dadı və zəngin tərkibi ilə həm süfrələrin bəzəyidir, həm də xalq təbabətində geniş istifadə olunur. Qədi

Bu spirtdən istifadə edənlərə XƏBƏRDARLIQ: Xərçəng yaradır...?

Avropa Kimya Agentliyi (ECHA) etanolu (etil spirti) kanserogen kimi təsnif etməyi planlaşdırır. Bu barədə "Financial Times" məlumat yayıb. Bildirilir ki, oktyabrın 10-da agentliyin işçi qruplarından biri daxil

COVID-19 qayıdır: "Frankenşteyn" variantı aşkarlandı

COVID-19 pandemiyası qlobal miqyasda yenidən şiddətlənib. xəbər verir ki, bu barədə "Haber Global"a danışan türkiyəli pulmonoloq Şevket Özkaya məlumat verib. O, son həftələrdə ölkə daxilində tənəffüs yolları yoluxuc

Bu uşaqlar dərslərində pis nəticə göstərir

Sosial mediada daha çox vaxt keçirən uşaqların şifahi oxuma, yaddaş və söz ehtiyatı testlərində daha pis performans göstərdiyi üzə çıxıb. . xəbər verir ki, araşdırma 9-13 yaş arası 6554 yeniyetmənin iştirakı ilə aparılıb

Əncirə əlavə edib yeyin - Qaraciyəri təmizləyir, orqanizmi yeniləyir

Bədənini təbii yollarla təmizləmək istəyənlər üçün əncir və çörək sodası (mineral su) qarışığı son vaxtlar diqqət çəkən üsullardan biridir. Evdə asanlıqla hazırlanan bu qarışım, xüsusən də yağlı qaraciyər xəstəliyinə qarş

Tibdə inqilab edən, damarını deşib ürəyinə kateter salan həkimlə bağlı - ŞOK FAKTLAR

Öz üzərində təcrübə aparan alim. 1929-cu ildə Almaniyanın paytaxtı Berlində Verner Forssmann adlı gənc bir həkim tibbdə inqilab edir. Xəstəxanaların birində kiçik əməliyyat otağında işləyən həkim tibb elmini dəyişdirəcə

Kilosu 70-80 qəpikdir, yüzdən çox faydası var

Balqabaq mövsümi artıq başlayıb. Havaların soyuması ilə birlikdə bazarlarda və süfrələrdə balqabaq bolluğu yaşanır. Bu tərəvəz həm çox dadlı, həm də faydalıdır. Qida dəyəri və müalicəvi xüsusiyyətləri ilə seçilən bu tərəvə


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler butun xeberler son xeber kriminal xeberler metbuat xeberleri