Mikrodalğalı sobadakı bakteriyalar: Gizli təhlükə

Mikrodalğalı sobadakı bakteriyalar: Gizli təhlükəMikrodalğalı soba yeməklərin tez və asan şəkildə qızdırılması üçün mətbəxdə əvəzolunmaz alət hesab edilir. Lakin bu cihazın gigiyenası və düzgün istifadəsi ilə bağlı tez-tez suallar yaranır.
Mikrodalğalı soba bakteriyaları öldürürmü? Yoxsa onların yayılmasına şərait yaradır?
KONKRET.az xəbər verir ki, mikrodalğalı soba elektromaqnit dalğaları vasitəsilə yeməkləri isidir. Bu dalğalar su molekullarını hərəkətə gətirərək istilik yaradır. Yüksək temperaturda bakteriyalar məhv ola bilər, lakin bu, yeməyin hər yerində bərabər şəkildə istiliyin yayılmasından asılıdır. Əgər yemək qeyri-bərabər qızdırılırsa və bəzi hissələr yetərli dərəcədə isti olmursa, bakteriyalar sağ qala bilər.
Mikrodalğalı Sobada Üzləşilə Bilən Risklər
Qeyri-bərabər qızdırma: Qida məhsulları qeyri-bərabər şəkildə qızdırılsa, bakteriyalar sağ qala bilər. Xüsusilə salmonella və ya E. coli kimi təhlükəli bakteriyalar yeməklərin mərkəzi hissələrində qala bilər.
Çirklənmiş səthlər: Mikrodalğalı sobanın içərisində qalan yemək qalıqları bakteriyalar üçün mükəmməl çoxalma mühiti yaradır.
Təkrar qızdırma: Bir neçə dəfə qızdırılmış yeməklər bakteriyaların inkişafı üçün şərait yarada bilər, çünki istilik mikroorqanizmləri tamamilə məhv etməyə bilər.
Bakteriyaların Qarşısını Necə Almaq Olar?
Yeməyi bərabər qızdırın: Yeməkləri sobanın dövriyyəsinə uyğun yerləşdirin və istiliyin hər yerə yayılmasına şərait yaradın. Qalın qida məhsullarını kiçik hissələrə bölmək bu prosesi asanlaşdırır.
Sobanın gigiyenasına diqqət edin: Mikrodalğalı sobanın içini mütəmadi olaraq təmizləyin və qida qalıqlarını aradan qaldırın.
Yüksək temperaturda qızdırma: Mikrodalğalı sobanın istilik dərəcəsini bakteriyaların məhv olmasını təmin edəcək səviyyəyə gətirin. Ən azı 75°C temperaturda bakteriyalar tamamilə məhv olur.
Qablarınızı doğru seçin: Mikrodalğalı soba üçün uyğun olmayan plastik qablar qızdırma zamanı toksik maddələr buraxa bilər.
Zərərsiz Qonşular?
Bütün bakteriyalar təhlükəli deyil. Mikrodalğalı sobada qalabilən bəzi mikroorqanizmlər insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yaratmaya bilər. Lakin təhlükəli patogenlər ilə bağlı risklər mövcud olduğu üçün gigiyena qaydalarına əməl etmək mütləqdir.
Nəticə
Mikrodalğalı soba düzgün istifadə edildikdə təhlükəsizdir, lakin gigiyena və qızdırma qaydalarına əməl edilmədikdə potensial təhlükələrə səbəb ola bilər. Yəni, bakteriyalar "zərərsiz qonşular" olmaqdan çıxaraq ciddi problemə çevrilə bilər. Sobaların müntəzəm təmizlənməsi və yeməklərin diqqətli şəkildə qızdırılması ilə bu risklərin qarşısını almaq mümkündür.

Sağlamlıq     Baxılıb: 46   Tarix: 01 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bakıda müalicəsi davam edən aviaqəza yaralılarının kimliyi məlum oldu - SİYAHI

AZAL-ın təyyarəsinin Aktau şəhəri yaxınlığında qəzaya uğraması nəticəsində xəsarət alan və Bakıda müalicəsi davam edən 14 nəfərin kimliyi məlum olub. xəbər verir ki, Yeni Klinikada müalicəsi davam edən şəxslər aşağıdakılardır:

Qışda kondisionerdən istifadənin zərərləri

Qışda kondisionerlərin istifadəsi bəzi faydalı xüsusiyyətləri ilə yanaşı, sağlamlıq və yaşayış şəraiti üçün müəyyən zərərlərə də səbəb ola bilər. KONKRET.azaşağıda bu zərərlərdən bəziləri haqqında məlumat verib:. Havanı

Bakıda müalicəsi davam edən aviaqəza yaralılarının son durumu AÇIQLANDI

AZAL-ın Bakı-Qroznı reysini yerinə yetirən təyyarənin dekabrın 25-də Aktau şəhəri yaxınlığında qəzaya uğraması nəticəsində xəsarət alan və Bakıya gətirilən 14 nəfərin müayinə və müalicələri davam etdirilir, vəziyyətləri stabildir

Siqaret ömrü 20 dəqiqə qısaldır

London Universitet Kollecində aparılan yeni bir araşdırmaya görə, yalnız bir ədəd siqaret çəkmək insan ömrünü təxminən 20 dəqiqə azalda bilər. xəbər verir ki, alimlər, siqaretin uzunömürlülük üzərindəki təsirini daha dəqi

"Ölkədə vəziyyət yaxşı deyil" - Virusla bağlı HƏYƏCAN TƏBİLİ

Ölkə ərazisində qrip virusu tüğyan edir. Bunu insanların sağlamlıq vəziyyətinə nəzər salanda asanlıqla anlamaq mümkündür. Lakin həmin xəstəliyin qrip olmadığı, daha ağır versiyalar barədə iddialar da az deyil. Bəs insanları

Tovuzda ağır qəzada xəsarət alanların vəziyyəti AÇIQLANDI

"Tovuz rayonunun İbrahimhacılı kəndində baş verən ağır yol-nəqliyyat hadisəsi zamanı xəsarət alan bir nəfərin vəziyyəti orta ağır olaraq qiymətləndirilir". xəbər verir ki, bu barədə informasiyanı Tibbi Ərazi Bölmələrin

Bayram günlərində saxta spirtli içkilər ola bilər - XƏBƏRDARLIQ

AQTA bayram günlərində saxta spirtli içkilərlə bağlı istehlakçıları diqqətli olmağa çağırıb. KONKRET.azxəbər verir ki, Yeni il bayramı ərəfəsində spirtli içkilərin kütləvi istehlakını nəzərə alaraq, Azərbaycan Respublikasını

Yeni il süfrəsinin zərərli məhsulları: Uzaq durun

Yeni il süfrəsində mütləq zərərli məhsullar arasında spirtin adını çəkmək olar. KONKRET.azxəbər verir ki, bu barədə qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bildirib. RT ilə söhbətində o qeyd edib ki, spirt əslində zəhərdir və bunu

Şəkər xəstəliyinə tutulma riskini artıran məhsul

Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qırmızı ət (mal əti, quzu, donuz əti) və qırmızı ət məhsulları (bekon və salam) 2-ci tip diabetin inkişaf riskini artıra bilər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələr


tezbazar yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri bu gunun xeberleri haqqinda melumat azerbaycan son xeber bugun son.xeberler sosial yardim