Mikrodalğalı sobadakı bakteriyalar: Gizli təhlükə

Mikrodalğalı sobadakı bakteriyalar: Gizli təhlükəMikrodalğalı soba yeməklərin tez və asan şəkildə qızdırılması üçün mətbəxdə əvəzolunmaz alət hesab edilir. Lakin bu cihazın gigiyenası və düzgün istifadəsi ilə bağlı tez-tez suallar yaranır.
Mikrodalğalı soba bakteriyaları öldürürmü? Yoxsa onların yayılmasına şərait yaradır?
KONKRET.az xəbər verir ki, mikrodalğalı soba elektromaqnit dalğaları vasitəsilə yeməkləri isidir. Bu dalğalar su molekullarını hərəkətə gətirərək istilik yaradır. Yüksək temperaturda bakteriyalar məhv ola bilər, lakin bu, yeməyin hər yerində bərabər şəkildə istiliyin yayılmasından asılıdır. Əgər yemək qeyri-bərabər qızdırılırsa və bəzi hissələr yetərli dərəcədə isti olmursa, bakteriyalar sağ qala bilər.
Mikrodalğalı Sobada Üzləşilə Bilən Risklər
Qeyri-bərabər qızdırma: Qida məhsulları qeyri-bərabər şəkildə qızdırılsa, bakteriyalar sağ qala bilər. Xüsusilə salmonella və ya E. coli kimi təhlükəli bakteriyalar yeməklərin mərkəzi hissələrində qala bilər.
Çirklənmiş səthlər: Mikrodalğalı sobanın içərisində qalan yemək qalıqları bakteriyalar üçün mükəmməl çoxalma mühiti yaradır.
Təkrar qızdırma: Bir neçə dəfə qızdırılmış yeməklər bakteriyaların inkişafı üçün şərait yarada bilər, çünki istilik mikroorqanizmləri tamamilə məhv etməyə bilər.
Bakteriyaların Qarşısını Necə Almaq Olar?
Yeməyi bərabər qızdırın: Yeməkləri sobanın dövriyyəsinə uyğun yerləşdirin və istiliyin hər yerə yayılmasına şərait yaradın. Qalın qida məhsullarını kiçik hissələrə bölmək bu prosesi asanlaşdırır.
Sobanın gigiyenasına diqqət edin: Mikrodalğalı sobanın içini mütəmadi olaraq təmizləyin və qida qalıqlarını aradan qaldırın.
Yüksək temperaturda qızdırma: Mikrodalğalı sobanın istilik dərəcəsini bakteriyaların məhv olmasını təmin edəcək səviyyəyə gətirin. Ən azı 75°C temperaturda bakteriyalar tamamilə məhv olur.
Qablarınızı doğru seçin: Mikrodalğalı soba üçün uyğun olmayan plastik qablar qızdırma zamanı toksik maddələr buraxa bilər.
Zərərsiz Qonşular?
Bütün bakteriyalar təhlükəli deyil. Mikrodalğalı sobada qalabilən bəzi mikroorqanizmlər insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yaratmaya bilər. Lakin təhlükəli patogenlər ilə bağlı risklər mövcud olduğu üçün gigiyena qaydalarına əməl etmək mütləqdir.
Nəticə
Mikrodalğalı soba düzgün istifadə edildikdə təhlükəsizdir, lakin gigiyena və qızdırma qaydalarına əməl edilmədikdə potensial təhlükələrə səbəb ola bilər. Yəni, bakteriyalar "zərərsiz qonşular" olmaqdan çıxaraq ciddi problemə çevrilə bilər. Sobaların müntəzəm təmizlənməsi və yeməklərin diqqətli şəkildə qızdırılması ilə bu risklərin qarşısını almaq mümkündür.

Sağlamlıq     Baxılıb: 243   Tarix: 01 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Azərbaycanda meyit donorun ürəyi transplantasiya edildi

Qafqaz regionunda ilk dəfə olaraq meyit donorun ürəyi transplantasiya edilib. xəbər verir ki, bu barədə Səhiyyə Nazirliyi və Mərkəzi Klinika birgə məlumat yayıb. Bildirilib ki, Səhiyyə Nazirliyinin Orqan Donorluğu və Transplantasiyas

Azərbaycana qrip əleyhinə Fransadan vaksinlər gətirilib - RƏSMİ

Payız-qış mövsümündə havaların soyuması ilə əlaqədar olaraq ölkə ərazisində kəskin respirator virus infeksiyalarının, o cümlədən qripin yayılma ehtimalı artır. xəbər verir ki, bu barədə Səhiyyə Nazirliyi məlumat yayıb. Əhal

ÜST siqaret çəkənlər barədə vacib məlumat yaydı

Son 15 ildə dünyada siqaret çəkənlərin sayı 1,38 milyarddan 1,2 milyarda düşərək 27% azalıb. xəbər verir ki, bu barədə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) hesabatında qeyd olunub. Məlumata görə, hazırda planetdə hər be

Görmə qabiliyyətini itirənlər bu kəşf sayəsində görə biləcəklər

Londondakı Moorfields Göz Xəstəxanasında həyata keçirilən beynəlxalq tibbi sınaq çərçivəsində görmə qabiliyyətini itirmiş bir qrup pasiyentə göz dibinə implant yerləşdirildikdən sonra onlar yenidən oxumağı və yazmağı bacarıblar

Əllərinizdə bu 3 əlamət varsa DİQQƏT

Qaraciyər xəstəlikləri çox vaxt gizli şəkildə inkişaf edir və erkən mərhələlərdə simptom vermir. Lakin əllərdə görünən bəzi dəyişikliklər bu xəstəliyin mühüm xəbərdarlıq siqnalı ola bilər. xəbər verir ki, qaraciyər qidanı

Xaşdan daha təsirli şorba - Sümükləri beton kimi bərkidir

Qış aylarının sevilən ənənəvi yeməklərindən biri olan yayla şorbası, təkcə mədəni deyil, sümükləri də qoruyur. Mütəxəssislərə görə, qatıq, düyü, nanə və yumurta ilə hazırlanmış bu şorba kalsium, fosfor, zülal və probioti

Həzmə faydalı bitki çayları

Bu gün az qala hər kəsin tez-tez yaşadığı mədə pozuntuları həyat keyfiyyətini aşağı salan ümumi bir həzm problemidir. Kimyəvi dərmanlara müraciət etmədən mədənizi təbii yolla sakitləşdirmək mümkündür! Nanə, zəncəfil, şüyü

AQTA heyvan xəstəliklərinə aydınlıq gətirdi

"Mediada bəzi heyvan xəstəlikləri ilə bağlı yayılan məlumatlara cavab olaraq bildiririk ki, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi ölkədə və dünyada epizootik vəziyyəti daim diqqət mərkəzində saxlayır". bu sözləri Teleqraf-

Regionda yeni təhlükə: bu virusa yoluxma halları sürətlə artır

Rusiyanın regionlarında suçiçəyi halları kəskin artıb. globalinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə "İzvestiya" qəzeti məlumat yayıb. "Yamalda 2025-ci ilin əvvəlindən 2024-cü ilin eyni dövrü ilə müqayisəd


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler ən son xeberler enson xeberler xeber az ən son xəbər