Qida dadlandırıcıları və əlavələri sağlamlığa zərərlidir? - Ekspertdən AÇIQLAMA
Dadlı yemək bişirməyi, dadlı yeməklər yeməyi hər kəs sevir. Məhz bu səbəbdən gündəlik həyatımızda bişirdiyimiz yeməklərdə tez-tez dadlandırıcılardan, qida əlavələrindən, müxtəlif ədviyyatlardan istifadə edirik.
Bəs dadlandırıcıların, qida əlavələrinin insan sağlamlığı üçün hansısa təhlükəsi varmı?
Mövzu ilə bağlı KONKRET.az-a danışan "Refresh Group" qida konsaltinq kompaniyasının mütəxəssisi Seymur Qafarov bildirib ki, hazırlanan məhsullarda istifadə edilən dadlandırıcı qida qatqıları, rəngləndiricilərin böyük əksəriyyətinin insan sağlamlığına zərəri yoxdur:
"Gün ərzində hazırlanan yeməklərə müxtəlif ədviyyatlar, dadlandırmaq üçün qida qatqıları, istehsal olunan məhsularda da rəngləndiricilər, dadlandırıcılar və Avropa Komissiyası tərəfindən kodlaşdırılmış qatqı maddələri əlavə olunur. Bunların isə böyük əksəriyyəti insan sağlamlığı üçün zərərli deyil. Qeyd olunan kodlaşdırma sistemi araşdırmalar nəticəsində yaradılıb. Həmin maddələrin böyük əksəriyyəti də kodlaşmaya tabe etdirilib. İstifadə olunan qatqı maddələrinin insan sağlamlığına zərər verməsi ilə bağlı laborator analiz mövcud deyil. Əksinə 523 saylı "Qida təhlükəsizliyi haqqında" qanunun 17-ci maddəsinə görə, qida məhsulunun üzərində etiket məlumatları varsa, onun qanuni istifadəsi mümkündür".
O həmçinin qeyd etdi ki, istehlakçılar məhsul aldığı zaman müşahidəedici sənədləri tələb edə bilərlər:
"Məişət üsulunda hazırlanan məhsullara qatılan dadlandırıcılar, və ədviyyatlar sertifikatlaşmış müəssisələrdən alınırsa, onların heç bir təhlükəsi yoxdur. Həmin müəssisə Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən reyester siyahısına əlavə olunub. Ölkəyə idxal olunan dadlandırıcılar laborator analizdən keçirilir. Yalnız analiz nəticələrində insan sağlamlığına təhlükə yaratmadığı təsdiqləndikdə ona idxal sağlamlıq aktı verilir".
Aygün Mirakif,
KONKRET.az
f Paylaş
Ustalar.az ustalar sayti [newsid: 0-123300]