Qızardılmış kartofu əsla bu qidalarla yeməyin: mədənin "evini yıxır"

Qızardılmış kartofu əsla bu qidalarla yeməyin: mədənin Qızardılmış kartof – populyarlığına baxmayaraq, həzm üçün ən ağır yeməklərdən biridir. Əlbəttə ki, qızardılmış kartof çox dadlıdır, amma onu tez-tez yemək məsləhət görülmür. O, yalnız həzm sistemini yükləmir, eyni zamanda digər məhsullarla düzgün olmayan şəkildə birlikdə qəbul edildikdə sağlamlığa zərər vura bilər. Həkimlər və nutrisoloqlar bu yeməyə xüsusilə ehtiyatla yanaşmağı tövsiyə edir, xüsusilə də bəzi tanış inqrediyentlərlə birlikdə qəbul edildikdə.
KONKRET.az lent.az-a istinadən bu qidaları sizə təqdim edir:
Çörək və qızardılmış kartof: mədəyə ikiqat zərbə
Kartof özü nişasta ilə zəngindir. Ağ undan hazırlanan çörək isə karbohidratların və tez mənimsənilən nişastanın konsentratıdır. Bu ikisi eyni yeməkdə birləşdikdə, mədə daha çox və intensiv işləməli olur, daha çox mədə şirəsi ifraz edilir. Turşuluğun artması selikli qişanın qıcıqlanmasına, yanğı hissinə və bu cür qidalanma vərdişi davamlı olduqda hətta qastritə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, bu cür birləşmələr qanda şəkərin səviyyəsinin yüksəlməsinə səbəb ola bilər, bu isə prediabet və ya insulin müqaviməti olan şəxslər üçün təhlükəlidir.
Alkoqol və kartof 
İlk baxışdan, qızardılmış kartof və bir stəkan pivə klassik görünə bilər. Amma əslində bu birləşmə böyrəklərə zərbə vurur. Qızardılmış yeməklər tərkibində çox miqdarda yağ, duz və yağın istiliklə işlənməsi nəticəsində yaranan toksinlər saxlayır. Alkoqol böyrəklərə və qaraciyərə əlavə yük yaradır, yağlı yeməklərlə birlikdə qəbul edildikdə isə sidik-cinsiyyət sisteminin xroniki xəstəliklərinin kəskinləşməsi, ödem, təzyiqin yüksəlməsi və hətta iltihabi proseslərə səbəb ola bilər.
Kartof və ət: Həzm sistemi üçün çox ağır
Qızardılmış kartofla ət milyonların sevimli yeməyi olsa da, mədə üçün ciddi stress mənbəyidir. Bu yeməkdə zülallar, yağlar və mürəkkəb karbohidratlar birləşir – bunların hamısı fərqli fermentlər və həzm üçün fərqli vaxt tələb edir. Bu cür birləşmə həzm prosesini ləngidir, fermentasiya, ağırlıq, köp və yeməkdən sonra yorğunluq hissi yarada bilər. Tez-tez qəbul edildikdə bu disbakterioz və bağırsaq mikroflorasının pozulmasına səbəb ola bilər.
Qızardılmış kartof və pomidor 
Pomidor tərkibindəki turşular kartofdakı nişastayla birlikdə qəbulu zamanı onu həzm üçün daha çətin hala gətirir. Bu, qidanın mənimsənilməsini çətinləşdirir və bağırsaqda parçalanmamış qalıqların yığılmasına səbəb ola bilər. Gələcəkdə bu, iltihabi proseslərə və toksinlərin yaranmasına gətirib çıxara bilər.

Sağlamlıq     Baxılıb: 226   Tarix: 13 aprel 2025
f Paylaş

Kurslar.az kurslar [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Soyuq duşun əsas FAYDALARI: Hər kəs bilmir

Soyuq suya məruz qalma təkcə immunitet sistemini gücləndirmir, həm də stressin öhdəsindən gəlməyə kömək edir. -a istinadən xəbər verir ki, həkimlər soyuq duşun sağlamlığa əhəmiyyətli faydalarını qeyd edirlər. Tədqiqatla

Dünya "D" vitamini çatışmazlığı ilə üz-üzədir? - Həkimlər XƏBƏRDARLIQ EDİR

Hal-hazırda bütün dünyada insanlarda D vitamini çatışmazlığı var. Səbəbi isə təəssüf ki, bilinmir. Təbiətin oyandığı vaxt, yaz fəsli insanlar üzərində tam əks təsir yaradır. Yorğunluq, halsızlıq və əzginliklə özünü biruz

Yaxın 2 ay… - Sağlamlığınıza diqqət yetirin

Yaz ayları Azərbaycanda, xüsusilə də paytaxt Bakıda dəyişkən hava şəraiti ilə seçilir. Bir gün günəşli və isti, ertəsi isə tutqun, yağışlı və küləkli olur. Belə hava şəraiti insan orqanizminə və psixologiyasına müxtəlif təsirlə

Hər kəsin içdiyi bu məşhur içkinin ciddi təhlükələri var imiş

Həddindən artıq qəhvə istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin və qan damarlarında lövhələrin əmələ gəlməsi riskini artırır. Bunu Rosbiotex Universitetinin subtropik və qida ləzzətləri texnologiyası sahəsində ekspert İrina Sulyayev

Qusardakı "dərman" biabırçılığı ilə bağlı İLK AÇIQLAMA: "Genefonda təhlükədir, ona görə də..."

Qusar Rayon Mərkəzi Xəstəxanasında xəstələrə vaxtı keçmiş dərmanların verilməsi ilə bağlı faktların mediada yayılması cəmiyyətdə birmənalı qarşılanmayıb və narahatlığa səbəb olub. Vatsap yazışmalarından da aydın olur ki

Ekspertdən XƏBƏRDARLIQ: "Bu, xərçəng hüceyrələrini oyadır"

"Düzgün qidalanma deyəndə birinci yağlar, karbohidratlar, zülallar, mikroelementlər, yəni vitaminlər və minerallar yada düşür. Bu fikiri -a açıqlamasında qida məsələləri üzrə mütəxəssis Ağa Salamov səsləndirib. Ağa Salamov

Ramazandan sonra necə qidalanmaq lazımdır?

Ramazan ayı boyu oruc tutanların orqanizm günün çox hissəsini ac-susuz qalmağa öyrəşir. Birdən-birə müxtəlif qidalar qəbul etmək bir çox orqanlara ağır təsir edir. Bir ay gündə iki dəfə qida qəbul edən orqanizmin normal rejim

Yaz meyvələri niyə zərərli ola bilər?

Həddindən artıq çox və ya yanlış zamanda meyvə yemək sağlamlığınıza zərər verə, həzm problemləri, allergiya və ya yüksək qan şəkəri səviyyəsinə səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, diyetoloq İqor Strokov yazda meyvələri

ALDANMAYIN!: Təbii kərə yağını belə seçmək olar - Sarı-ağ çalarlar birlikdə hiss olunursa

Son vaxtlar Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən həyata keçirilən monitorinqlər zamanı bir sıra kərə yağlarında uyğunsuzluqlar aşkarlanıb. Məhsulların üzərində təbii inək südündən alınmış, pasteriz


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri ən son xeberler ən son xəbərlər xəbərlər cəbhədən son məlumatlar