Yaxşı görmək istəyirsinizsə bu qidalardan çox yeyin

Yaxşı görmək istəyirsinizsə bu qidalardan çox yeyinGöz sağlamlığını qorumaq və görmə qabiliyyətini uzun müddət yüksək səviyyədə saxlamaq üçün düzgün qidalanma mühüm rol oynayır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi vitamin və antioksidantlarla zəngin olan qidalar gözləri gücləndirir, yaşla bağlı görmə zəifləməsinin qarşısını alır.
KONKRET.az Milli.Az-a istinadən xəbər verir ki, xüsusilə A, C və E vitaminləri, həmçinin sink və omega-3 yağ turşuları ilə zəngin məhsullar gözlər üçün faydalıdır. Bu maddələr retina sağlamlığını dəstəkləyir, quruluq və yorğunluq hissini azaldır, eyni zamanda katarakta və sarı nöqtə xəstəliyi (makula degenerasiyası) riskini azaldır.
Göz sağlamlığını qoruyan başlıca qidalar bunlardır:
Yerkökü – Beta-karotin mənbəyidir və A vitamini ilə zəngindir.
İspanaq və kələm – Lutein və zeaksantin adlı antioksidantlarla doludur.
Balıq (xüsusilə somon və sardina) – Omega-3 yağ turşuları ilə zəngindir.
Yumurta – A vitamini, lutein və sink tərkibli faydalı qidadır.
Qoz, badam və günəbaxan tumu – E vitamini və sağlam yağlarla zəngindir.
Narenciye meyvələri (portağal, limon) – C vitamini ilə göz toxumalarını qoruyur.
Qeyd edək ki, oftalmoloqlar tövsiyə edir ki, balanslı qidalanma ilə yanaşı, kifayət qədər su içmək, gözləri uzun müddət ekran qarşısında yormamaq və müntəzəm göz müayinəsi də görmənin qorunmasında vacib şərtlərdir.

Sağlamlıq     Baxılıb: 60   Tarix: 10 iyul 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Beyini zombiləşdirən QİDALAR

Yağlı qidaların qəbulu beyin həcminin artmasına səbəb olur. -a istinadla xəbər verir ki, Bostondakı Harvard Tibb Məktəbinin aliımləri bir qrup laboratoriya siçanını yüksək yağlı pəhrizlə qidalandırıblar. Qeyd olunur ki, bi

Dəriniz yağlıdırsa, bu qidalardan uzaq durun

Dietoloqlar hesab edir ki, yağlı dəri tipinə sahib olan insanlar tez-tez qara nöqtələr və sızanaqlarla qarşılaşırlar. Onların sözlərinə görə, dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırmaq üçün beş növ qidadan uzaq durmaq lazımdır. Bunlar

Stress "evimizi yıxır"

Dərimiz gündəlik həyatımızın qaçılmaz hissəsi sayılan stressin ən ağır yükünü daşıyır. Buna görə də bir çox dəri xəstəlikləri yaranır. . -a istinadən xəbər verir ki, dərimiz bədənimizin ən böyük orqanıdır və ətraf mühit faktorların

Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələr

Yay aylarında temperaturun artması ilə qida zəhərlənmələrinin sayı da yüksəlir. Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Fərid Səfərov -a verdiyi açıqlamada bildirir ki, isti hava bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün əlverişli şərai

Arıqlamaq istəyənlər bu qidalardan yesin

Mütəxəssislər toxluq hissini uzun müddət qoruyub saxlayan və aclığı azaldan qidaların siyahısını təqdim ediblər. Bu məhsullar həm sağlam qidalanma, həm də arıqlamaq istəyənlər üçün faydalı hesab olunur. -a istinadən xəbə

Yayda görünməz təhlükədən necə qorunaq?

Yay mövsümündə arı, ağcaqanad, gənə və digər həşəratların fəallığı artır. Bu isə xüsusilə açıq havada olan insanlar üçün sağlamlıq riski yaradır. -a istinadən xəbər verir ki, həkimlər xəbərdarlıq edir ki, bəzi həşərat dişləmələr

Beyin qan dövranını yaxşılaşdıran dieta

Beyin dövranını yaxşılaşdıran pəhrizə əməl etdikdə, qan dövranı yaxşılaşa bilər. -a istinadən xəbər verir ki, beynəlxalq alimlər qrupunun araşdırmalarına görə, ketopəhriz beyinə qan tədarükünü əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdır

Bəzi xiyarlar niyə acı dadır?

Xiyarın bəzən acı dad verməsi bir çox insanı narahat edir. Mütəxəssislər bu halın əsas səbəbinin xiyarın tərkibindəki "kukurbitasin" adlı maddə olduğunu bildirirlər. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bu madd

Pomidor göründüyü qədər "məsum" deyilmiş - Bu formada yeyiləndə təhlükəli olur

İllərdir sağlam qida kimi tanınan və xüsusilə səhər süfrələrində geniş yer alan çiy pomidorun acqarına yeyilməsi bəzi insanlarda sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlə


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler xabarlar cəbhədən son durum meherremlik 2025 havanın temperaturu