Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələr

Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələrYay aylarında temperaturun artması ilə qida zəhərlənmələrinin sayı da yüksəlir.
Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Fərid Səfərov KONKRET.az-a verdiyi açıqlamada bildirir ki, isti hava bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün əlverişli şərait yaradır. Xüsusilə 25-45°C temperatur aralığında, ən çox da 37°C-də mikroorqanizmlərin fəaliyyəti artır ki, bu da bir sıra qidaların tez xarab olmasına və sağlamlıq üçün təhlükə yaratmasına səbəb olur.
Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələrEkspert qeyd edir ki, zəhərlənməyə yol açan əsas səbəblərdən biri "soyuq zəncirin qırılması"dır. Məsələn, soyuducuda saxlanmalı olan məhsullar — ət, süd məhsulları və hazır salatlar — daşınma və satış zamanı isti şəraitdə saxlanıldıqda bakteriyaların artması riski çoxalır. Əgər soyuducunun temperaturu 4°C-dən yuxarı qalxarsa, mikroblar aktivləşir.
Açıq havada uzun müddət saxlanılan və ya yeyilən qidalar da təhlükə mənbəyi ola bilər. Toy, piknik və digər tədbirlərdə süfrəyə qoyulan yeməklər saatlarla isti havada qalarsa, bakteriyaların çoxalması daha da sürətlənir. Xüsusilə mayonezli salatlar, kremli şirniyyatlar və çiy məhsullar bu baxımdan daha risklidir.
Fərid Səfərov yay aylarında ən çox zəhərlənməyə səbəb olan məhsulları belə sıralayır:
Süd və süd məhsulları
Ət, toyuq və balıq məhsulları
Mayonezli və yumurtalı salatlar
Kremlə və südlə hazırlanan şirniyyatlar
Küçə yeməkləri
Qida təhlükəsizliyini təmin etmək üçün ekspert aşağıdakı tövsiyələrə əməl etməyi vacib sayır:
Soyuq zənciri qoruyun.
Yeməklər otaq temperaturunda 2 saatdan çox saxlanmamalıdır.
Təzə bişmiş yeməyi tez soyudub, soyuducuya yerləşdirin.
Əllərinizi tez-tez yuyun.
Qatıq, ayran, dondurma və digər tez xarab olan məhsulları küçədən almayın.
Təkrar qızdırılan yeməklərə qarşı ehtiyatlı olun.
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 36   Tarix: 13 iyun 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Qaraciyəri təmizləyən, xərçəngi məhv edən MÖCÜZƏVİ QARIŞIM

Müasir həyatın sürətli ritmi, qeyri-sağlam qidalanma və stress bədənimizə, xüsusilə də qaraciyərimizə ciddi zərər verir. Lakin təbiət bizə bu zərərlərin öhdəsindən gəlmək üçün bir sıra möcüzəvi bitkilər təqdim edir. KONKRET

Bu diş məcunları beyin hüceyrələrini MƏHV EDİR

Son illərdə şəxsi qulluq vasitələrinin tərkibi ilə bağlı aparılan elmi araşdırmalar, xüsusilə uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş məcunlarında sağlamlıq üçün təhlükəli maddələrin ola biləcəyini ortaya çıxarıb. xəbər verir ki

Kim qətiyyən çiyələk yeməməlidir?

Çiyələk tərkibində çoxlu vitaminlər olsa da, bəzən insan sağlamlığına zərər verə bilər. Çiyələk yay meyvəsidir. Ondan kokteyllər, şirniyyatlar və hətta salatların hazırlanmasında istifadə olunur. O, yalnız dad zövqümüzü oxşamır

Beynimizin vərdişlərlə bağlı sirri açıldı - ŞOK KƏŞF

Londondakı "Sainsbury Wellcome" Mərkəzində aparılan yenilikçi tədqiqat beynimizin vərdişləri necə öyrəndiyinə dair mühüm kəşf ortaya qoyub. KONKRET.azxəbər verir ki, araşdırmaya görə, beyində yalnız mükafat əsasl

Xərçəngi 10 günə öldürən vitamin AÇIQLANDI

Böyük Britaniya alimləri xərçəng xəstələri üçün yeni terapiya hazırlayır. Tədqiqat zamanı qan dövranına yeridildikdən sonra E vitamini ekstraktının demək olar ki, antitümör təsiri olduğunu müşahidə etmək mümkün olub. Sözü

Kosmetik vasitələrin dəhşətli fəsadları üzə çıxdı: Mütəxəssisdən xəbərdarlıq

Tayvanda kamera qarşısında kosmetik məhsulları yeyən bloqer ölüb. "Guava Beauty" adı ilə tanınan 24 yaşlı qız müxtəlif kosmetik vasitələrin dadına baxdığı videolar çəkib. xəbər verir ki, o, xüsusilə dodaq boyas

Hamamda bu milçəyi görənlər diqqətli olsun – Təhlükə yaxınlaşır

Hamamda və ya mətbəx çanağında görünən kiçik, tüklü milçəklər evdə gigiyena problemlərinin başladığını göstərir. "Kanalizasiya milçəyi" adlanan bu zərərvericilər görünməz təhlükə kimi qiymətləndirilir. -a istinadə

Gündə nə qədər gilas yemək olar?

Yay aylarında bol istehlak edilən və bir çox insanın sevimli mövsümi meyvələrindən biri olan gilas sağlamlıq baxımından bir sıra risklər daşıya bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Moskva 24" telekanalın

Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələr

Yay aylarında temperaturun artması ilə qida zəhərlənmələrinin sayı da yüksəlir. Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Fərid Səfərov -a verdiyi açıqlamada bildirir ki, isti hava bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün əlverişli şərai


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri valyuta mezennesi banklar novruz bayramı cəbhədən canlı bugünki xəbərlər