Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələr

Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələrYay aylarında temperaturun artması ilə qida zəhərlənmələrinin sayı da yüksəlir.
Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Fərid Səfərov KONKRET.az-a verdiyi açıqlamada bildirir ki, isti hava bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün əlverişli şərait yaradır. Xüsusilə 25-45°C temperatur aralığında, ən çox da 37°C-də mikroorqanizmlərin fəaliyyəti artır ki, bu da bir sıra qidaların tez xarab olmasına və sağlamlıq üçün təhlükə yaratmasına səbəb olur.
Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələrEkspert qeyd edir ki, zəhərlənməyə yol açan əsas səbəblərdən biri "soyuq zəncirin qırılması"dır. Məsələn, soyuducuda saxlanmalı olan məhsullar — ət, süd məhsulları və hazır salatlar — daşınma və satış zamanı isti şəraitdə saxlanıldıqda bakteriyaların artması riski çoxalır. Əgər soyuducunun temperaturu 4°C-dən yuxarı qalxarsa, mikroblar aktivləşir.
Açıq havada uzun müddət saxlanılan və ya yeyilən qidalar da təhlükə mənbəyi ola bilər. Toy, piknik və digər tədbirlərdə süfrəyə qoyulan yeməklər saatlarla isti havada qalarsa, bakteriyaların çoxalması daha da sürətlənir. Xüsusilə mayonezli salatlar, kremli şirniyyatlar və çiy məhsullar bu baxımdan daha risklidir.
Fərid Səfərov yay aylarında ən çox zəhərlənməyə səbəb olan məhsulları belə sıralayır:
Süd və süd məhsulları
Ət, toyuq və balıq məhsulları
Mayonezli və yumurtalı salatlar
Kremlə və südlə hazırlanan şirniyyatlar
Küçə yeməkləri
Qida təhlükəsizliyini təmin etmək üçün ekspert aşağıdakı tövsiyələrə əməl etməyi vacib sayır:
Soyuq zənciri qoruyun.
Yeməklər otaq temperaturunda 2 saatdan çox saxlanmamalıdır.
Təzə bişmiş yeməyi tez soyudub, soyuducuya yerləşdirin.
Əllərinizi tez-tez yuyun.
Qatıq, ayran, dondurma və digər tez xarab olan məhsulları küçədən almayın.
Təkrar qızdırılan yeməklərə qarşı ehtiyatlı olun.
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 176   Tarix: 13 iyun 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Ağ saçları 15 günə öz rənginə qaytarır - Kimyəvi boyalara son

Yaşınız artdıqca saçlarınız ağarmağa başlayır. Ancaq bəzən gənc yaşlarda da saçlarda ağarmalar müşahidə olunur. Saçların ağarmasına səbəb olan bir çox amil mövcuddur. Vitamin və mineral çatışmazlığı, stress, zərərli vərdişlər

Cəfəriyə bənzəyir amma öldürür – Yeməyin

Bəzi yabanı bitkilər zahirən tanış görünsə də, əslində ölümcül təhlükə daşıya bilər. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər xüsusilə cəfəriyə bənzəyən, lakin zəhərli olan bitkilərlə bağlı vətəndaşları diqqətli olmağ

30 yaşdan yuxarı kişilərə süd, pendir olmaz

Süd məhsullarına maraq və aşırı içmək kişiləri prostat xərçənginə gətirir. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, britaniyalı alimlərin yeni araşdırmasına əsasən, 30 yaşdan yuxarı kişilər tərəfindən süd məhsullarının akti

Yastığınızın altına qoyun - Sərin yatın

Yayda istidən yatmaqda çətinlik çəkirsinizsə, bu sadə, lakin təsirli üsulu sınaya bilərsiniz…. -a istinadən xəbər verir ki, bu üsul kondisioner və ya ventilyatordan istifadə etmədən sərin qalmaq istəyənlər üçün xüsusilə faydalıdır

Otağa niyə girdiyinizi unudursunuzsa... - Elmi səbəbi açıqlandı

Otağa daxil olduqdan sonra niyə girdiyinizi unutmaq tanış haldırsa, narahat olmağa dəyməz. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər bunun neyroloji problem deyil, beynin normal işləmə xüsusiyyəti olduğunu bildirirlər. Böyü

Kəklikotu SATIŞDAN ÇIXARILDI

Fransada fəaliyyət göstərən məşhur Carrefour marketlər şəbəkəsinin satışa təqdim etdiyi kəklikotu məhsulunda insan sağlamlığına təhlükə yarada biləcək pestisid qalıqları aşkarlanıb. Nəticədə məhsul dərhal satışdan yığışdırılı

Qabığı yeyilməyən meyvələrdə gizli təhlükə - Mütəxəssisdən xəbərdarlıq

"Hətta qabığı yeyilməyən meyvələrin də istehlakdan əvvəl yuyulması vacibdir". -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Mirror" nəşrinə müsahibəsində qida texnoloqu Tamika Sims məlumat verib. Mütəxəssisi

Arıqlamaq istəyənlər bu qidalardan yesin

Mütəxəssislər toxluq hissini uzun müddət qoruyub saxlayan və aclığı azaldan qidaların siyahısını təqdim ediblər. Bu məhsullar həm sağlam qidalanma, həm də arıqlamaq istəyənlər üçün faydalı hesab olunur. -a istinadən xəbə

Bir həftə sumaq suyu içsəniz, orqanizmdə nə baş verər?

Sumaq – tərkibi faydalı maddələrlə zəngin olan təbii bitki növüdür. Onun suyundan müntəzəm istifadə etmək sağlamlığa müxtəlif təsirlər göstərə bilər. Xüsusilə bir həftə ərzində gündəlik olaraq sumaq suyu içmək bədəndə mühü


yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler en son xəbərlər bugün en son xeber bugunun xeberleri son xeber.az