Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələr

Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələrYay aylarında temperaturun artması ilə qida zəhərlənmələrinin sayı da yüksəlir.
Qida təhlükəsizliyi üzrə ekspert Fərid Səfərov KONKRET.az-a verdiyi açıqlamada bildirir ki, isti hava bakteriyaların sürətlə çoxalması üçün əlverişli şərait yaradır. Xüsusilə 25-45°C temperatur aralığında, ən çox da 37°C-də mikroorqanizmlərin fəaliyyəti artır ki, bu da bir sıra qidaların tez xarab olmasına və sağlamlıq üçün təhlükə yaratmasına səbəb olur.
Yay aylarında qida zəhərlənməsi riskləri artır: Ekspertdən vacib tövsiyələrEkspert qeyd edir ki, zəhərlənməyə yol açan əsas səbəblərdən biri "soyuq zəncirin qırılması"dır. Məsələn, soyuducuda saxlanmalı olan məhsullar — ət, süd məhsulları və hazır salatlar — daşınma və satış zamanı isti şəraitdə saxlanıldıqda bakteriyaların artması riski çoxalır. Əgər soyuducunun temperaturu 4°C-dən yuxarı qalxarsa, mikroblar aktivləşir.
Açıq havada uzun müddət saxlanılan və ya yeyilən qidalar da təhlükə mənbəyi ola bilər. Toy, piknik və digər tədbirlərdə süfrəyə qoyulan yeməklər saatlarla isti havada qalarsa, bakteriyaların çoxalması daha da sürətlənir. Xüsusilə mayonezli salatlar, kremli şirniyyatlar və çiy məhsullar bu baxımdan daha risklidir.
Fərid Səfərov yay aylarında ən çox zəhərlənməyə səbəb olan məhsulları belə sıralayır:
Süd və süd məhsulları
Ət, toyuq və balıq məhsulları
Mayonezli və yumurtalı salatlar
Kremlə və südlə hazırlanan şirniyyatlar
Küçə yeməkləri
Qida təhlükəsizliyini təmin etmək üçün ekspert aşağıdakı tövsiyələrə əməl etməyi vacib sayır:
Soyuq zənciri qoruyun.
Yeməklər otaq temperaturunda 2 saatdan çox saxlanmamalıdır.
Təzə bişmiş yeməyi tez soyudub, soyuducuya yerləşdirin.
Əllərinizi tez-tez yuyun.
Qatıq, ayran, dondurma və digər tez xarab olan məhsulları küçədən almayın.
Təkrar qızdırılan yeməklərə qarşı ehtiyatlı olun.
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 192   Tarix: 13 iyun 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Bu 7 əlaməti ciddiyə alın - İnfarktın xəbərçisi

İnfarkt hər il milyonlarla insana təsir edir. Soyuq tərləmə kimi simptomlar infarktın ən çox görülən əlamətləri arasındadır. Simptomları dəqiq başa düşmək, erkən diaqnoz qoymaq və tez hərəkət etmək çox vacibdir. KONKRET

Ağcaqanadlarla yayılan virus Azərbaycana gəlib? – RƏSMİ

Çində yenidən çikinqunya virusu yayılaraq epidemiya səviyyəsinə çatıb. Ağcaqanadlar vasitəsilə ötürülən bu xəstəlik kəskin hərarət, üşütmə, bel və oynaq ağrıları, eləcə də səpkilərlə müşahidə olunur. . Bəs görəsən, bu virusa yoluxma halların

Yastığınızın altına qoyun - Sərin yatın

Yayda istidən yatmaqda çətinlik çəkirsinizsə, bu sadə, lakin təsirli üsulu sınaya bilərsiniz…. -a istinadən xəbər verir ki, bu üsul kondisioner və ya ventilyatordan istifadə etmədən sərin qalmaq istəyənlər üçün xüsusilə faydalıdır

Kondisioner niyə bəzi insanlara pis təsir edir?

İsti havalarda kondisioner rahatlıq və sərinlik versə də, bəzi insanlar üçün xoşagəlməz təsirlərə səbəb ola bilər. -a istinadən bildirir ki, bu hallar bir neçə amillə bağlıdır. Kondisionerin yaratdığı süni hava axını nəfə

İki günlük maqnit qasırğası XƏBƏRDARLIĞI

İyulun 25-26-da Yer kürəsini maqnit qasırğaları vura bilər. . -a xarici istinadla bildirir ki, Kosmik Tədqiqatlar İnstitutunun günəş astronomiyası laboratoriyasından və Rusiya Elmlər Akademiyasının Günəş-Yer Fizikası İnstitutunda

Meyvələri bu saatda yeməyin, yoxsa

Meyvələr sağlam qidalar olsa da, günün istənilən vaxtında yemək düzgün deyil. -a istinadən bildirir ki, nahar və ya şam yeməyindən bir neçə saat əvvəl meyvə qəlyanaltısı da düzgün addımdır. Amma axşam meyvə yemək səhvdir

Təzyiqi normada saxlamaq üçün - ƏN SADƏ ÜSUL

Qan təzyiqinə nəzarət etməyin sadə üsulu açıqlanıb. -a istinadən xəbər verir ki, Böyük Britaniya Ürək Fondunun mütəxəssisləri banan və digər meyvələri pəhrizinizə daxil etməyin qan təzyiqini idarə etdiyini öyrəniblər. Düzgü

Soyuq meyvə yeməyin zərərləri - O orqanı məhv edir

Vitaminlər və minerallar baxımından meyvələr ən sağlam qidalar arasındadır. Ancaq onların necə yeyildiyi də sağlamlıq üçün vacibdir. Xüsusilə soyuq meyvə yemək gözlənilməz zərərlərə səbəb ola bilər. -a istinadla xəbər veri

Yayda ən çox yeyilən salat zəhərə çevrilə bilər - DİQQƏT

Qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Yelena Spetsenko yayın ən çox yeyilən salatının sağlamlıqla bağlı risklərini açıqlayıb. -a istinadən xəbər verir ki, xiyar və pomidordan hazırlanmış ənənəvi yay salatına mayonez əlavə edildikd


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler bugünkü son xəbərlər meherremlik 2025 cəbhədən son məlumatlar xeber