Yayda ən çox yeyilən salat zəhərə çevrilə bilər - DİQQƏT

Yayda ən çox yeyilən salat zəhərə çevrilə bilər - DİQQƏTQida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Yelena Spetsenko yayın ən çox yeyilən salatının sağlamlıqla bağlı risklərini açıqlayıb.
KONKRET.az Milli.Az-a istinadən xəbər verir ki, xiyar və pomidordan hazırlanmış ənənəvi yay salatına mayonez əlavə edildikdə və düzgün saxlanmadıqda bu yemək zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Onun sözlərinə görə, əsas təhlükə mayonezdədir. Havanın temperaturu 25 dərəcəni keçdikdə, mayonezli salat 30-40 dəqiqə ərzində stafilokok, salmonella və bağırsaq çöpləri kimi zərərli bakteriyalar üçün ideal mühitə çevrilir.
Xüsusilə yay kafelərində və supermarketlərdəki hazır salatları alanların daha çox risk altında olduğu bildirilib. Spetsenko salatın yeməkdən dərhal əvvəl hazırlanmasını, otaq temperaturunda maksimum iki saat saxlanmasını və tərəvəzlərin soda ilə yuyulmasını tövsiyə edib. Mayonez əvəzinə bitki yağı və ya qatıqla hazırlanmış souslardan istifadə edilməsinin daha təhlükəsiz olduğu vurğulanıb.
Əgər salat bir neçə saat saxlanmalıdırsa, mütləq soyuducuya qoyulmalıdır. Turş qoxu, dad və konsistensiya dəyişiklikləri kimi əlamətlər varsa, həmin yeməkdən imtina etmək tövsiyə olunur.
Qeyd edək ki, daha əvvəl LabQuest şirkətinin mütəxəssisi həkim Vera Serejina da isti havada yağlı, qızardılmış və süd məhsullarının təhlükəli ola biləcəyini, hətta dondurmanın belə zərər verə biləcəyini bildirmişdi.

Sağlamlıq     Baxılıb: 164   Tarix: 27 iyul 2025
f Paylaş

Turlar.az [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Ən böyük axmaqlıq gündə 3 dəfə yeməkdir

Dünyada insanların öz bədənlərinə qarşı etdiyi ən böyük haqsızlıq ac olmaya-olmaya qida qəbul etməkdir. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri həkim diyetoloq Fuad Məcidov bildirib. "Dünyanın geridə qalmış

"Paracetamol" tərkibli 2 dərman vasitəsi geri çağırıldı

İki dərman vasitəsinin könüllü geri çağırılması üçün Səhiyyə Nazirliyi Analitik Ekspertiza Mərkəzinə (AEM) müraciət edilib. Bu barədə -a Mərkəzdən məlumat verilib. Bildirilib ki, dərman vasitələrindən biri "Para-Den

Bu içkilər şəkər xəstəliyi yaradır

Süni şirinləşdirici ilə hazırlanan "zero" içkilərin sağlamlığa təsiri ilə bağlı yeni elmi müzakirələr gündəmdədir. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalar bu içkilərin qısa müddətdə qan şəkərini artırmasa da

Yaşıl mərcimək: Yumurtadan 10, ətdən isə 25 dəfə artıq fayda

Tərkibində yumurtaya nisbətən 10 dəfə çox protein, ətdən isə 25 dəfə çox dəmir olan yaşıl mərcimək, xüsusilə ət yeməyənlər üçün əvəzolunmaz qida hesab olunur. Bu faydalı məhsul orqanizmin zülal və dəmir ehtiyacını qarşılayır

Meyvələri bu saatda yeməyin, yoxsa

Meyvələr sağlam qidalar olsa da, günün istənilən vaxtında yemək düzgün deyil. -a istinadən bildirir ki, nahar və ya şam yeməyindən bir neçə saat əvvəl meyvə qəlyanaltısı da düzgün addımdır. Amma axşam meyvə yemək səhvdir

Kondisioner effekti yaradan təbii bitki

Yay aylarında bir çox insan elektrik enerjisi xərclərini artırmadan evlərini sərin saxlamağın yollarını axtarır. Lakin təbiət bu məsələdə bizə yardım edə bilər, söhbət havanı effektiv şəkildə soyudan dekorativ bitkidən gedir

Banan qanı qatılaşdırır - Tromb yaradan qidalar

Faydalı bildiyiniz qidalar, meyvələr belə qanı qatılaşdıra bilər. Xüsusən yayda orqanizmdə susuzlaşma fonunda qan daha da qatılaşır. -a istinadən xəbər verir ki, ürək-damar cərrahı Pavel Vladimirov kartof, banan, şirniyya

Soyuq meyvə yeməyin zərərləri - O orqanı məhv edir

Vitaminlər və minerallar baxımından meyvələr ən sağlam qidalar arasındadır. Ancaq onların necə yeyildiyi də sağlamlıq üçün vacibdir. Xüsusilə soyuq meyvə yemək gözlənilməz zərərlərə səbəb ola bilər. -a istinadla xəbər veri

Alimlər diabet riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldan üsul açıqlayıblar

Aralıq dənizi pəhrizinin kalori məhdudiyyəti, müntəzəm fiziki aktivlik və peşəkar dəstəklə birləşdirilməsi II tip şəkərli diabetin inkişaf ehtimalını 31% azaldır. xəbər verir ki, bu barədə "Science Daily" elmi jurnalınd


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xabar son xeberler az krimnal xeber maliyye xeberler bugun