ALDANMAYIN!: Təbii kərə yağını belə seçmək olar - Sarı-ağ çalarlar birlikdə hiss olunursa
Son vaxtlar Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin əməkdaşları tərəfindən həyata keçirilən monitorinqlər zamanı bir sıra kərə yağlarında uyğunsuzluqlar aşkarlanıb. Məhsulların üzərində təbii inək südündən alınmış, pasterizə edilmiş qaymaqdan istifadə olunduğu göstərilsə də, faktiki tərkibində bitki sterinin aşkar edilməsi istehlakçıların aldadılması və hüquqlarının pozulması deməkdir.
Bəs təbii kərə yağlarını necə ayırd edə bilərik?
"Təmiz kərə yağını laboratoriya şəraitində seçmək olar. Başqa üsulla mümkün deyil."
Bu fikirləri qida məsələləri üzrə mütəxəssis Ağa Salamov KONKRET.az-a açıqlamasında bildirib. O, deyir ki, kərə yağını ayırd etmək üçün bəzi ipucları var.
"Yağ otaq temperaturunda əriyirsə, soyuducudan çıxarıb kəsəndə parça-parça olmursa, ağızda xüsusi kərə yağı, yəni süd dadını hiss ediriksə, təbii bu, təmiz kərə yağıdır. Əsl kərə yağı ağızda xüsusi dadını buraxmalıdır. İnsan fiziki olaraq o ləzzəti, dadı hiss etməlidir."
Mütəxəssis qeyd edir ki, kərə yağının rəngində də dəyişiklik olur.
"Yaz və yay aylarında yağın rəngi sarımtıl olur. Bu da südün yağlılıq dərəcəsindən asılıdır. Təbii otlarla qidalanan heyvanların südünün rəngi sarımtıl olur. Yağ turşuları orda yüksəkdir. Bu da kərə yağının rənginə təsirini göstərir. Qış aylarında kərə yağının rəngi ağımtıl olur. Tam sarıya çalmır. Sarı və ağ çalarlar birlikdə hiss olunursa, ağızda kərə yağına xas olmayan dad varsa və otaq temperaturunda bərk halda qalıb, ərimirsə, deməli bu, təbii kərə yağı deyil.
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az
Ustalar.az ustalar sayti [newsid: 0-123300]