Bu 2 məşhur tərəvəz qızardıldıqda zəhərə çevrilir

Bu 2 məşhur tərəvəz qızardıldıqda zəhərə çevrilirDietoloqlar və elm adamları xəbərdarlıq edirlər ki, iki tərəvəz – kartof və badımcan qızardıldığında sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər.
KONKRET.az xəbər verir ki, yüksək temperatur orqanizmə mənfi təsir göstərən zəhərli maddələrin əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Kartof
Kartof qızardıldığında akrilamid əmələ gəlir ki, bu maddə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) potensial kanserogen kimi qəbul etdiyi maddədir. Bu riski artırır:
– Onkoloji xəstəliklər.
– Sinir sisteminin pozğunluqları.
– Orqanizmdə iltihabi proseslər.
Temperatur nə qədər yüksək olarsa və qızartma müddəti nə qədər uzun olarsa, məhsulda bir o qədər akrilamid toplanır.
Badımcan
Badımcanların tərkibində böyük miqdarda zəhərlənməyə səbəb ola bilən təbii toksin olan solanin var. Qızartma zamanı onun konsentrasiyası artır, bu da aşağıdakılara səbəb ola bilər:
– Ürəkbulanma və qusma.
– Başgicəllənmə və zəiflik.
– Mədə narahatlığı.
Bu tərəvəzləri necə təhlükəsiz etmək olar?
Kartof bişirmək və ya qaynatmaq daha yaxşıdır – bu bişirmə üsulları ilə akrilamid praktiki olaraq əmələ gəlmir.
Bişirmədən əvvəl badımcanları duzlu suda islatmaq lazımdır – bu, solanin səviyyəsini azaldır.
Mütəxəssislər qızardılmış qidaların istehlakını minimuma endirməyi və daha sağlam bişirmə üsullarına üstünlük verməyi tövsiyə edirlər.  / baku.ws

Sağlamlıq     Baxılıb: 166   Tarix: 18 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Qızardılmış kartofu əsla bu qidalarla yeməyin: mədənin "evini yıxır"

Qızardılmış kartof – populyarlığına baxmayaraq, həzm üçün ən ağır yeməklərdən biridir. Əlbəttə ki, qızardılmış kartof çox dadlıdır, amma onu tez-tez yemək məsləhət görülmür. O, yalnız həzm sistemini yükləmir, eyni zamand

Antibiotiklər uşaqları öldürür

Antibiotik səbəbindən 2022-ci ildə 3 milyondan çox uşaq ölüb. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanı Avstraliyadakı Mardoç Uşaq Araşdırmaları İnstitutu və Clinton Sağlamlığa Çatım Təşəbbüsü aparıb. Elmi işin əsas müəlliflər

Ekspert "həyəcan təbili çaldı": "Pəhriz zamanı bu qidalardan uzaq durun, əks halda..."

Artıq çəkidən azad olmaq üçün ən yaxşı vasitələrdən biri də pəhrizdir. Əsas prinsip kalori qəbuluna nəzarətdir. Bu nəzarət düzgün edildikdə artıq çəkidən azad olmaq mümkündür. Lakin bunun üçün sağlam qidalanma həyat tərzin

"Bu, mütləq olacaq, çünki..." - Professor dəhşətli pandemiyanın ANONSUNU VERDİ

"Gec-tez yeni pandemiya baş verəcək və bu, nəzəri risk deyil, epidemioloji əminlikdir". Bu fikirləri Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) baş direktoru Tedros Adhanom Qebreyesus Hökumətlərarası Danışıqlar Orqanını

Kim qətiyyən çiyələk yeməməlidir?

Çiyələk tərkibində çoxlu vitaminlər olsa da, bəzən insan sağlamlığına zərər verə bilər. Çiyələk yay meyvəsidir. Ondan kokteyllər, şirniyyatlar və hətta salatların hazırlanmasında istifadə olunur. O, yalnız dad zövqümüzü oxşamır

Bu qidada donuz DNT-si aşkarlandı - RƏSMİ

İdxal olunan mal piyi partiyasında uyğunsuzluq aşkarlanıb. xəbər verir ki, bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) məlumat yayıb. Bildirilib ki, nəzarət tədbirləri çərçivəsində "Gourmeat" MMC-ni

"Bu, insan həyatı üçün təhlükədir" - Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

"Havada rütubət və temperaturun dəyişməsi insan orqanizminə müxtəlif təsirlər göstərir. İnsan bədənində ağciyərlərdən sonra ikinci dərəcəli tənəffüs sistemi dəri hesab olunur. Dəri oksigenin udulmasında iştirak edi

Soğan yedikdən sonra mədə yanması... - Nə etməli?

Soğan süfrələrimizin əvəzolunmaz tərəvəzlərindən olsa da, bəzi insanlarda mədə yanmasına səbəb ola bilər. Bəs soğan niyə mədə yandırır?. -istinadən xəbər verir ki, soğanda olan kükürd birləşmələri mədə turşusunu artıra v

Hepatit A virusu sürətlə yayılır

Çexiyalı mütəxəssislər ölkədə hepatit A-ya yoluxanların sayında artım qeydə alıblar. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Çexiya Dövlət İctimai Səhiyyə İnstitutu məlumat yayıb. Bildirilir ki, 2025-ci ildə respublikada yoluxuc


yeni xeberler son xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler bugun 2025 canli sou xeberler bugun cəbhədən son məlumatlar ən son xəbər