Həm arıqladır, həm viruslardan qoruyur

Həm arıqladır, həm viruslardan qoruyurQatıq süd məhsulları arasında ən faydalılarından biri hesab olunur və sağlamlığa çoxsaylı müsbət təsirləri ilə tanınır.
Qədim dövrlərdən bəri istifadə olunan qatıq zəngin qida dəyərinə və təbii probiyotik təsirlərə malikdir. Hər gün qatıq istehlakı bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyərək həzm prosesini gücləndirir və ümumən orqanizmə böyük fayda verir. Bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların sayını artıran qatıq, xüsusilə probiyotik təsirləri ilə qidaların düzgün şəkildə parçalanmasını və sorulmasını təmin edir. Mütəmadi olaraq qatıq yemək bağırsaq mikroflorasını tarazlayır və həzm sistemi xəstəliklərinin qarşısını almaqda kömək edir. Bu xüsusiyyətləri ilə şişkinlik, qəbizlik və həzmsizlik kimi həzm problemlərinin qarşısını alır.
KONKRET.az xəbər verir ki, qatıq həmçinin immunitet sisteminə də müsbət təsir göstərir. İmmunitet sistemi üçün mühüm olan probiyotiklər qatıqda bol miqdarda mövcuddur və bədənin viruslar, bakteriyalar və digər xəstəlik törədiciləri ilə mübarizə gücünü artırır. Mütəmadi qatıq istehlakı immunitet sistemini gücləndirir və orqanizmin infeksiyalara qarşı müqavimətini artırır. Beləliklə, qatıq gündəlik rasionda öz yerini tutaraq bədənin xəstəliklərə qarşı müdafiəsini dəstəkləyir və sağlam qalmaq üçün bir vasitə kimi çıxış edir.
Sümük sağlamlığını qorumaq baxımından da qatıq çox əhəmiyyətlidir. Qatığın tərkibində bol miqdarda kalsium və D vitamini mövcuddur ki, bu da sümük toxumasını gücləndirir və sümük mineral sıxlığını artırır. Bu xüsusilə yaşlandıqca ortaya çıxan osteoporoz kimi sümük xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Qatıqdakı kalsium sümüklərin gücünü və elastikliyini artıraraq düşmə və ya travmalar nəticəsində yaranan sümük qırıqlarının qarşısını almağa da yardım edir.
Çəki idarəsi üçün də qatıq əla seçimdir. Az kalorili, amma yüksək qidalandırıcı tərkibli qatıq doyma hissi yaratmaqla yanaşı, yağ yandırılmasını da təşviq edir. Xüsusilə az yağlı və ya yağsız qatıq variantları pəhriz proqramlarında əvəzsiz qida olaraq tanınır. Qatığın zülal tərkibi onu uzun müddət toxluq hissi yaratmaqda effektiv edir və bununla da insanın iştahını azaldaraq çəkiyə nəzarət etməsinə dəstək olur. Yəni qatıq həm doyurucu, həm də çəkiyə nəzarət etmək istəyənlər üçün kalorisi az, lakin qida dəyəri yüksək bir seçimdir.
Dərinin sağlamlığı baxımından da qatıq olduqca faydalıdır. Tərkibindəki laktik turşu dərini təmizləyərək ölü hüceyrələrdən azad olmasına kömək edir. Bu, dərinin daha parlaq və təmiz görünməsinə şərait yaradır. Qatıq dərini nəmləndirir, hətta dəri səthindəki qızarıqlıqları azaldaraq rahatlaşdırıcı təsir göstərir. Ev şəraitində dəriyə maska şəklində tətbiq olunan qatıq, dərinin sağlamlığını dəstəkləyir və ona təbii bir parlaqlıq qazandırır.
Qan təzyiqinin tənzimlənməsində də qatığın rolu böyükdür. Tərkibindəki kalium, damarların genişlənməsinə və qan dövranının yaxşılaşmasına kömək edir ki, bu da qan təzyiqini tənzimləyir. Qatıq müntəzəm olaraq qəbul edildikdə qan təzyiqini sabit saxlayaraq yüksək təzyiq riskini azaldır və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.
Beləliklə, qatıq həm qidalandırıcı, həm də bədənə müxtəlif sahələrdə faydalı təsirlər göstərən qidadır. Onun həm immunitet, həm həzm sistemi, həm də sümük və dəri sağlamlığına olan müsbət təsirləri onu gündəlik rasiona daxil etmək üçün əsaslı səbəblərdir.//Milli.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 240   Tarix: 06 noyabr 2024
f Paylaş

Turlar.az [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Yeni pandemiyanın astanasındayıq - İki ölümcül virus aşkar edildi

Çin alimləri yarasalarda əvvəllər məlum olmayan 20 yeni virus aşkarlayıblar. Onlardan bəzilərinin ölümcül Nipah və Hendra virusları ilə eyni virus ailəsinə aid olduğu bildirilib. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqa

Arıqlamaq istəyənlər bu qidalardan yesin

Mütəxəssislər toxluq hissini uzun müddət qoruyub saxlayan və aclığı azaldan qidaların siyahısını təqdim ediblər. Bu məhsullar həm sağlam qidalanma, həm də arıqlamaq istəyənlər üçün faydalı hesab olunur. -a istinadən xəbə

Qarpızı pendirlə yox, bununla yeyin - Faydaları

İsti yay günlərinin vazkeçilməz ləzzəti qarpız və ağ pendirdir. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, qarpızın çox hissəsi sudan ibarət olsa da, yüksək glisemik indeksə malik olduğu üçün qan şəkərini sürətl

Yay aylarında xəstəliklərin əsas səbəbləri nədir?

Yay mövsümündə havaların isinməsi ilə bir sıra xəstəliklərin yayılmasında artım müşahidə olunur. Bəs xəstəliklərin əsas səbəbləri nədir?. -a istinadən xəbər verir ki, həkimlərin fikrincə, bu dövrdə baş verən xəstəlikləri

Alimlərdən çox ətir iyləyənlərə BƏD XƏBƏR - Təhlükəli imiş

Dünya alimləri tez-tez və uzun müddət ətir qoxularına məruz qalmağın insan sağlamlığına ciddi ziyan vura biləcəyi barədə xəbərdarlıq ediblər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, parfümlərin tərkibindəki bəzi kimyəvi maddələr hə

DİQQƏT: Bu məhsulları çox yesəniz, ürək-damar və böyrək xəstəliklərinə düçar olarsınız

"Qurban bayramı ərəfəsində süfrələrin əsas qonağı olan ət yeməkləri düzgün istehlak edilmədiyi təqdirdə sağlamlıq üçün risk yarada bilər. Həkim-diyetoloqlar və qidalanma üzrə mütəxəssislər bayram günlərində balansl

Gündə bir qaşıq qəbul edin - Xərçəngdən qoruyur

ABŞ-də aparılan yeni tədqiqat göstərib ki, zeytun yağında olan təbii maddə xərçəng hüceyrələrini cəmi 30 dəqiqə ərzində məhv edə bilər. KONKRET. -a istinadən xəbər verir ki, zeytun yağı ilə bağlı araşdırma Rutgers Universitet

İsti havada rahat yuxuya getməyin 5 effektiv yolu

Yay aylarının istiləri insanların yuxu keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Yüksək temperatur və rütubət yuxuya dalmağı çətinləşdirir, səhər isə yorğunluq hissini artırır. -a istinadən xəbər verir ki, ekspertlər isti havalard

Uzunömürlü olmaq üçün ideal çəki açıqlandı

Son dövrün məlumatlarına əsasən, bədən kütlə indeksi (BKİ) insan ömrünün uzunluğunu proqnozlaşdırmaqda mühüm rol oynayır. -ə istinadən xəbər verir ki, rusiyalı mütəxəssis Olqa Romaşina "Veçernyaya Moskva" nəşrin


son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler cəbhədən son görüntülər futbol xeberleri dunya xeberleri meherremlik 2025