Həm arıqladır, həm viruslardan qoruyur

Həm arıqladır, həm viruslardan qoruyurQatıq süd məhsulları arasında ən faydalılarından biri hesab olunur və sağlamlığa çoxsaylı müsbət təsirləri ilə tanınır.
Qədim dövrlərdən bəri istifadə olunan qatıq zəngin qida dəyərinə və təbii probiyotik təsirlərə malikdir. Hər gün qatıq istehlakı bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyərək həzm prosesini gücləndirir və ümumən orqanizmə böyük fayda verir. Bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların sayını artıran qatıq, xüsusilə probiyotik təsirləri ilə qidaların düzgün şəkildə parçalanmasını və sorulmasını təmin edir. Mütəmadi olaraq qatıq yemək bağırsaq mikroflorasını tarazlayır və həzm sistemi xəstəliklərinin qarşısını almaqda kömək edir. Bu xüsusiyyətləri ilə şişkinlik, qəbizlik və həzmsizlik kimi həzm problemlərinin qarşısını alır.
KONKRET.az xəbər verir ki, qatıq həmçinin immunitet sisteminə də müsbət təsir göstərir. İmmunitet sistemi üçün mühüm olan probiyotiklər qatıqda bol miqdarda mövcuddur və bədənin viruslar, bakteriyalar və digər xəstəlik törədiciləri ilə mübarizə gücünü artırır. Mütəmadi qatıq istehlakı immunitet sistemini gücləndirir və orqanizmin infeksiyalara qarşı müqavimətini artırır. Beləliklə, qatıq gündəlik rasionda öz yerini tutaraq bədənin xəstəliklərə qarşı müdafiəsini dəstəkləyir və sağlam qalmaq üçün bir vasitə kimi çıxış edir.
Sümük sağlamlığını qorumaq baxımından da qatıq çox əhəmiyyətlidir. Qatığın tərkibində bol miqdarda kalsium və D vitamini mövcuddur ki, bu da sümük toxumasını gücləndirir və sümük mineral sıxlığını artırır. Bu xüsusilə yaşlandıqca ortaya çıxan osteoporoz kimi sümük xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Qatıqdakı kalsium sümüklərin gücünü və elastikliyini artıraraq düşmə və ya travmalar nəticəsində yaranan sümük qırıqlarının qarşısını almağa da yardım edir.
Çəki idarəsi üçün də qatıq əla seçimdir. Az kalorili, amma yüksək qidalandırıcı tərkibli qatıq doyma hissi yaratmaqla yanaşı, yağ yandırılmasını da təşviq edir. Xüsusilə az yağlı və ya yağsız qatıq variantları pəhriz proqramlarında əvəzsiz qida olaraq tanınır. Qatığın zülal tərkibi onu uzun müddət toxluq hissi yaratmaqda effektiv edir və bununla da insanın iştahını azaldaraq çəkiyə nəzarət etməsinə dəstək olur. Yəni qatıq həm doyurucu, həm də çəkiyə nəzarət etmək istəyənlər üçün kalorisi az, lakin qida dəyəri yüksək bir seçimdir.
Dərinin sağlamlığı baxımından da qatıq olduqca faydalıdır. Tərkibindəki laktik turşu dərini təmizləyərək ölü hüceyrələrdən azad olmasına kömək edir. Bu, dərinin daha parlaq və təmiz görünməsinə şərait yaradır. Qatıq dərini nəmləndirir, hətta dəri səthindəki qızarıqlıqları azaldaraq rahatlaşdırıcı təsir göstərir. Ev şəraitində dəriyə maska şəklində tətbiq olunan qatıq, dərinin sağlamlığını dəstəkləyir və ona təbii bir parlaqlıq qazandırır.
Qan təzyiqinin tənzimlənməsində də qatığın rolu böyükdür. Tərkibindəki kalium, damarların genişlənməsinə və qan dövranının yaxşılaşmasına kömək edir ki, bu da qan təzyiqini tənzimləyir. Qatıq müntəzəm olaraq qəbul edildikdə qan təzyiqini sabit saxlayaraq yüksək təzyiq riskini azaldır və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.
Beləliklə, qatıq həm qidalandırıcı, həm də bədənə müxtəlif sahələrdə faydalı təsirlər göstərən qidadır. Onun həm immunitet, həm həzm sistemi, həm də sümük və dəri sağlamlığına olan müsbət təsirləri onu gündəlik rasiona daxil etmək üçün əsaslı səbəblərdir.//Milli.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 157   Tarix: 06 noyabr 2024
f Paylaş

Turlar.az [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Fasiləli ac qalmaqla buna nail ola bilərsiniz

Beynəlxalq molekulyar bioloqlar qrupu qocalma prosesi ilə bağlı mühüm kəşf edib. -a istinadən xəbər verir ki, təbiətdə aparılan bir araşdırma, aralıqlı ac qalmanın qocalmanı necə yavaşlatdığını və sağlamlığı yaxşılaşdırdığın

Qutu-qutu aldığımız vitaminlərin əks effekti ÜZƏ ÇIXDI

Vitaminlər metabolik proseslərdə əsas rol oynayır və hüceyrələrin, toxumaların və orqanların sağlamlığını dəstəkləyir. -a istinadən bildirir ki, Amerikalı alimlər tərəfindən ABŞ Milli Sağlamlıq İnstitutu tərəfindən aparıla

Uşaqlarda dırnaq yemə vərdişinin səbəbləri - Həkim açıqladı

Uşaqlarda dırnaq yemə vərdişi (onikofaqiya) alimlərin maraq dairəsindədir və bunun səbəbləri tam aydın deyil. Statistikaya görə, insanların 20-30%-i bu vərdişə sahibdir. Adətən 3-4 yaşlarında başlayan onikofaqiya yetkinli

Azərbaycanda bitən bu göbələk öldürür - DİQQƏTLİ OLUN

Son günlər ölkədə insanların göbələkdən zəhərlənmə faktlarının sayının artdığını görürük. Ümumiyyətlə, hər il yüzlərlə insan ehtiyatsızlıqla toplanan və ya yanlış tanınan zəhərli göbələklərdən zəhərlənmə riski ilə üzləşir

Noyabrda bu balıqları ALMAYIN! - Risklidir…

Noyabr ayında bəzi balıq növlərindən qaçınmaq tövsiyə olunur, çünki onlar mövsümi olaraq daha az təzə ola bilər və ya daha az qida dəyərinə malikdir. Əlavə olaraq, balıqların balıq ovu mövsümlərinə və dəniz ekosisteminə hörmə

Soyuq barmaqlar bu təhlükəli xəstəliyin əlamətidir - Müalicə olunmazsa

Soyuq barmaqlar təhlükəli xəstəliyin əlaməti ola bilər. Bu xəstəlik anemiya ilə qarışdırılan Reyno sindromudur. xəbər verir ki, bu sindromun simptomları xəstəliyin gedişinə görə dəyişir. Reyno sindromu olan insanlarda xüsusil

Həm arıqladır, həm viruslardan qoruyur

Qatıq süd məhsulları arasında ən faydalılarından biri hesab olunur və sağlamlığa çoxsaylı müsbət təsirləri ilə tanınır. Qədim dövrlərdən bəri istifadə olunan qatıq zəngin qida dəyərinə və təbii probiyotik təsirlərə malikdir

Ən təhlükəli elektron siqaretlər hansılardır?

Kanadanın McGill Universitetinin alimləri tədqiqat qrupunun bir hissəsi olaraq müəyyən ediblər ki, giləmeyvə dadı və ətri olan elektron siqaretlər ağciyərlərin təbii müdafiəsini zəiflədə bilər və orqanizmin infeksiyalar

Kivinin faydaları

Kivi təkcə dadlı desert deyil, həm də superqida adlandırıla bilən çox faydalı sağlamlıq məhsuludur. Rusiyalı endokrinoloq Yekaterina Kazaçkova bildirib ki, birincisi, kividə böyük miqdarda C vitamini var. "Ortaölçül


tezbazar son xeberler yeni xeberler azerbaycan xeberleri son xeberler bu gun cəbhədən son məlumatlar hava haqqinda valyuta mezennesi banklar