Qar yağandan sonra Bakı havasında nə dəyişdi? - "Risk yaradır..."

Qar yağandan sonra Bakı havasında nə dəyişdi? - Qış mövsümündə havanın temperaturunun aşağı düşməsi və qarın yağması təbiətdə bir sıra dəyişikliklərə səbəb olur. İnsanlar arasında belə bir inanc var ki, qar yağan zaman mikroblar ölür və hava daha təmiz olur. Bu fikrin nə qədər həqiqətə uyğun olduğunu isə elm və tədqiqatlar müəyyən edə bilər.
Bəs, doğrudanmı qar mikrobları məhv edir?
KONKRET.az xəbər verir ki, "Yeni Sabah" el arasında dolaşan bu iddiaları allerqoloq Şahvələd Məmmədovla müzakirə edib. Həkim mövzu haqda bir sıra məqamlara toxunub:
"Təbii ki, el sözündə də bir həqiqət var. Paytaxtımız Bakı günü-gündən inkişaf edir, yeni zavodlar, fabriklər və hündürmərtəbəli binalar inşa olunur. Lakin bu proses şəhərin ekoloji vəziyyətinə mənfi təsir göstərir. Yaşıllıq sahələrinin azalması, sənaye müəssisələrinin fəaliyyəti və intensiv şəhərsalma havanın çirklənməsinə səbəb olan əsas amillərdəndir. Nəticədə müxtəlif mikroorqanizmlər və çirkləndiricilər havada yayılaraq insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradır.
Bu baxımdan, yağıntıların olması atmosferin təmizlənməsi üçün son dərəcə vacibdir. Xüsusilə qış aylarında yağan yağış və qar havada toplanan toz, zərərli hissəciklər və mikrobları yuyaraq havanın keyfiyyətini yaxşılaşdırır. Bu da respirator xəstəliklərin yayılmasının qarşısını müəyyən qədər alır".
Ş.Məmmədov onu da bildirib ki, havanın soyuması və rütubətin artması bəzi risklər də yaradır:
"Xüsusilə immun sistemi zəif olan insanlar belə havalarda sağlamlıqlarına daha çox diqqət yetirməlidirlər. Soyuq havalarda uyğun geyim seçimi, balanslı qidalanma və orqanizmi gücləndirən tədbirlər xəstəliklərdən qorunmaq üçün mühüm rol oynayır. Beləliklə, qış mövsümündə yağıntılar ekoloji baxımdan faydalı olsa da, insanların sağlamlığı üçün həm müsbət, həm də mənfi təsirləri nəzərə alınmalıdır".

Sağlamlıq     Baxılıb: 129   Tarix: 25 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Qoxusuna görə sevmədiyiniz yaşıl soğan möcüzə imiş

Mətbəximizin ayrılmaz hissəsi olan göy soğan təkcə yeməklərə xüsusi dad qatmaqla kifayətlənmir, həm də sağlamlıq üçün əsl möcüzə mənbəyi  sayılır. İmmuniteti gücləndirməkdən tutmuş, ürək-damar sağlamlığını qorumağa qədə

Üzünə bu maskanı çəkdi, komaya düşdü

Son günlər Cənubi Kiprdə "HHC", "THCP", "THCPO" və tərkibində sintetik maddələr olan məhsullar mağazalardan yığışdırılır. xəbər verir ki, Cənubi Kiprə turistik məqsədlə gedən israilli qadın fevralı

Oruc tutmaq hansı halda təhlükəlidir?

Ramazan ayında iftar və sahurda edilən bəzi yanlış qidalanma vərdişləri infarkt riskini artıra bilər. xəbər verir ki, hipertoniya, damar tıxanıqlığı və ürək çatışmazlığı olanlara duz və xolesterindən uzaq durmağı tövsiy

Ürək sağlamlığını effektiv şəkildə gücləndirən təbii maddələr açıqlandı

Portsmut Universitetinin alimləri adətən avokado və çərəzdə olan keton monoefirlərin ürəyin iş indeksini və kiçik damarlarda qan dövranını yaxşılaşdıra biləcəyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Journa

Azərbaycanda qəfil ölümlərin sayı AÇIQLANDI: Özümüzü nədən qorumalıyıq?

Son dövrlər cəmiyyətimizdə qəfil ölümlər barədə xeyli xəbər dərc olunub. Bəzi şəxslər iddia edirlər ki, say əvvəlki illərə nisbətən çoxalıb. . Bəs görəsən, statistika nə yerdədir və mövcud reallığı yaradan səbəblər nədir?

Flora Kərimova arıqlamaq üçün 40 gün ac qalıb?

"1976-cı ildə xəbər yayıldı ki, Flora Kərimovanı apardılar reanimasiyaya. 40 gün ac qalıb, ancaq bal yeyib". xəbər verir ki, bu sözləri Əməkdar artist Rəşad İlyasov "Zaurla Günaydın" verilişində deyib

Təzə kəsilmiş əti yemək zərərlidirmi? - Çoxu bunu bilmir

Təzə kəsilmiş ətin istehlakı çox vaxt zərərli ola bilər, çünki bakteriyalar hələ də bu ətlərdə aktiv ola və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Ət düzgün saxlanmazsa, bakteriyaların böyüməsi sürətlənir və qida zəhərlənməsin

Spirtdən zəhərlənmələrin SƏBƏBİ BİLİNDİ: Görün kimlərə daha çox təsir edir

Son günlər spirtli içkilərdən zəhlənmələrin sayı xeyli artıb. Hətta ölüm halları ilə müşahidə olunan zəhərlənmələr kütləvi hal alıb. Bəs görəsən, nə baş verir? Bu zəhərlənmələrin səbəbi nədir?. -ın suallarını cavablandıra

Bu iki məhsul hər gün yeyilməlidir

İspaniya və İtaliyada aparılan araşdırmalar iki məşhur məhsulun gündəlik qida rasionuna daxil edilməsinin vacibliyini sübut edib. -a istinadən xəbər verir ki, bunlar düşünülən kimi ət, tərəvəz yox, zeytun və tünd qara şokoladdır


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler en son xeberleri maliyye xeberler bugun xabar az hava proqnozu