Zülallı qidaların normadan çox yeyilməsi uşaqlarda BU FƏSADLARLA nəticələnə bilər

Zülallı qidaların normadan çox yeyilməsi uşaqlarda BU FƏSADLARLA nəticələnə bilərQida rasionunun düzgün təşkili uşaqların normal inkişafını müəyyən edən əsas faktorlardan biri olmaqla yanaşı onların həyat fəaliyyəti, böyümə və sağlamlığına birbaşa təsir göstərir.
Milli.Az bildirir ki, Trend Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinə istinadən xəbər verir ki, inkişafda olan orqanizmin fizioloji tələbatlarını təmin edən düzgün və balanslaşdırılmış qidalanma müxtəlif mənfi faktorlara qarşı dayanıqlığı artırır. Erkən və məktəbəqədər uşaqlarda qida rasionunun təməl prinsiplərinə əməl etmək daha vacibdir. Bu boyun intensiv artması, daxili orqanların, xüsusilə sinir sisteminin normal funksiyası həmçinin maddələr mübadiləsinin intensivləşməsi ilə xarakterizə olunur.
Uşaqların qida rasionunda müxtəlif zülal mənşəli qidaların olması onların əvəz olunmayan aminturşulara qarşı olan tələbatını ödəyir. Uşaqlar üçün əvəz olunmayan aminturşu arginindir.
Zülallarla zəngin qida məhsullarına ət, balıq, pendir, qaraciyər, süd və yumurta, həmçinin bitki mənşəli məhsullardan paxlalı bitkilərdən paxla, lobya, soya, taxıl bitkilərindən isə buğda aid edilir. Lakin bu qida məhsullarından istifadə edərkən, uşaqlarda qlütenə olan həssaslıq mütləq nəzərə alınmalıdır. Belə uşaqların yoğun bağırsağının selikli qişasında zədələnmələr ola bilir ki, bu da sorulma prosesinin zəifləməsi və digər klinik problemlərin yaranmasına, eləcə də dəmir çatışmazlığına gətirib çıxara bilər.
Zülal tərkibli qida məhsullarının normadan artıq istehlakı isə uşaqların bədənində qalıq azotun miqdarının kəskin artmasına səbəb olur ki, bu da asidoz, qəbizlik, qanda ammonyak və karbamidin miqdarının aşırı dərəcədə artması ilə nəticələnə bilər. Digər risklərə bədəndə su balansının pozulması, 2 yaşdan böyük uşaqlarda isə piylənmə aid edilə bilər.
Milli.Az /news.milli.az


Sağlamlıq     Baxılıb: 434   Tarix: 02 mart 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Şəkərli diabet xəstələrinin dərmanları niyə verilmir?

Şəkər xəstələri dövlətin onlara verdiyi pulsuz dərmanları çətinliklə ala bilirlər. Bəzən isə ümumiyyətlə tapa bilmirlər. xəbər verir ki, bununla bağlı "Xəbər Ertəsi"nin qaynar xəttinə mütəmadi müraciətlər daxi

Dünyanın ən dadsız yeməyi BU İMİŞ

Yakutiyada turistlərin qiymətləndirməsinə görə məşhur balıq salatı ən pis yemək seçilib. KONKRET.azxəbər verir ki, Taste saytının səsverməsinə görə "İndiqarka" salatı ən mənfi rəy alan yemək olub. Rusiyanın ən soyu

Yaxşı yatmağa kömək edəcək üç "şah" məhsul

"Yuxu pozğunluqları müasir insanın ən geniş yayılmış problemlərindən biridir. Bunun əsas səbəbi isə sirkad ritmlərə riayət edilməməsi və ya "sosial jet laq" adlanan vəziyyətdir". KONKRET.azxəbər veri

Niyə 25 yaşdan sonra orqanizmdə problemlər başlayır?

25 yaşdan sonra orqanizmdə ağrılar yaranmağa başlaya bilər, çünki bədən bir sıra fiziki və bioloji dəyişikliklərdən keçir. xəbər verir ki, bu dövr, bədənin inkişaf mərhələsinin sona çatması və həyatın yeni bir fazasına keçməs

Buna görə mütləq balqabaq yeyin

Balqabaq həm ləzzətli, həm də sağlamlıq üçün faydalı bir qidadır. O, çoxlu vitaminlər (A, C, E) və minerallar (magneziya, dəmir, kalsium) ilə zəngindir. xəbər verir ki, Balqabaq yemək bir çox fayda təmin edir:. Göz sağlamlığı

İmmuniteti gücləndirmək üçün ən yaxşı meyvələr hansılardır?

İmmuniteti gücləndirmək və viruslu xəstəliklərin qarşısını almaq üçün bəzi meyvələr xüsusilə faydalıdır. Bu meyvələr vitaminlərlə zəngin olduğu üçün immunitet sistemini dəstəkləyir və orqanizmi xəstəliklərə qarşı qoruyur

Bu çörəklərdən uzaq durun - Həzm sistemini məhv edir

Həzm sistemi üçün zərərli hesab edilən çörək növləri adətən emal edilmiş tərkibi və az qida dəyəri ilə seçilir. xəbər edir ki, bu növ çörəklər uzunmüddətli istehlakda həzm sisteminə mənfi təsir göstərə bilər:. Ağ çörək. Tərkibi

Bu qidalar xərçəng yaradır - SİYAHI

Qırmızı ət və bəzi işlənmiş qidalar xərçəng riskini artırmaq potensialına malikdir. KONKRET.azxəbər verir ki, xüsusilə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına görə, işlənmiş ətlər (kolbasa, sosiska, pastırma kimi

Qrip və COVID-19 ilə mübarizədə yeni üsul - Xüsusi qab hazırlandı

Mütəxəssislər su və içkiləri dezinfeksiya edəcək bakterisid qablar hazırlayıblar. xəbər verir ki, təklif olunan qabların effektivliyi ondan ibarətdir ki, o, mis və gümüş ionları ilə onların maksimum birgə antimikrobiyal v


tezbazar son xeberler azerbaycan xeberleri yeni xeberler en son xeberler bu gun valyuta məzənnələri bugunun xeberleri sou xeberler