Bundan artıq kofe içməyin

Bundan artıq kofe içməyinDünyada milyonlarla insan səhər oyanan kimi günə kofe içməklə başlayır. Lakin mütəxəssislərin fikrincə, qəhvə içmək üçün ən sağlam vaxt 09.30-11.30 olmalıdır. Çünki kortizol hormonunun azaldığı saatlarda qəhvə içmək enerjimizi artırır.
KONKRET.az xəbər verir ki, qəhvə geniş şəkildə istehlak edilən bir söhbət içkisi olmaqla yanaşı, tərkibində kofein, xlorogen turşusu, kahveol, kafestol kimi yüzlərlə bioaktiv birləşmədir. Mütəmadi olaraq qəhvə içən fərdlərdə demans, insult, depressiya, qaraciyər və kolon xərçəngi, ürək-damar xəstəlikləri riskinin daha az olduğu təsbit edilib.
Tərkibindəki polifenollərin antioksidant və iltihab əleyhinə təsirləri var. Kofein maddələr mübadiləsini sürətləndirir, yağ yandırılmasını artırır. Qəhvənin zərdabın iltihabi markerlərini azaltdığı və xroniki xəstəliklərin riskini aşağı saldığı sübut edilib.
Mütəxəssislər qəhvənin bütün bu faydalı xüsusiyyətlərinin üyüdülməmiş növünə aid olduğunu vurğulayıb. Son araşdırmalar, müntəzəm olaraq süzgəcli qəhvə istehlak edən qadınlarda süd vəzi xərçəngi riskinin yüzdə 50 daha az olduğunu, müntəzəm olaraq dənəvər (suda həll olunan) qəhvə istehlak edən qadınlarda isə bu riskin yüzdə 50 daha çox olduğunu göstərib.
Təhlükəsiz gündəlik kofein istehlak miqdarının çox əhəmiyyətli olduğunu da unutmayın. Gündəlik kofein istehlak limiti kiloqramı üçün 3-4 mq-dır. Yəni 70 kq ağırlığında bir şəxs gündəlik orta təhlükəsiz kofein həddi 280 mq-ı aşmamalıdır. Qəhvə limitini aşan insanlarda sürətli ürək döyüntüsü, narahatçılıq, halsızlıq, yuxusuzluq, əllərdə titrəmə müşahidə olunur. Həddindən artıq kofein istehlakı qan təzyiqini artıra bilər. Orqanizmdən kalsium ifrazını artıraraq sümük kövrəkliyini artırır.

Sağlamlıq     Baxılıb: 214   Tarix: 25 avqust 2024
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti [newsid: 0-123300]

Oxşar xəbərlər

Əti bu temperaturda bişirin, YOXSA... 

Ölkəmizdə heyvan kəsimi məntəqələri baytar nəzarəti altında fəaliyyətlərini davam etdirir. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin İnformasiya təminatı və innovativ həllər şöbəsindən -a verilən məlumata görə, heyvan kəsimindən əld

Regionda yeni təhlükə: bu virusa yoluxma halları sürətlə artır

Rusiyanın regionlarında suçiçəyi halları kəskin artıb. globalinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə "İzvestiya" qəzeti məlumat yayıb. "Yamalda 2025-ci ilin əvvəlindən 2024-cü ilin eyni dövrü ilə müqayisəd

Qaraciyəri toksinlərdən təmizləyir - Çayın içinə 1 ədəd əlavə edin

Soyuq havalarda həm orqanizmi isidən, həm də immuniteti gücləndirən təbii möcüzələrdən biri – mixəkdir. Kiçik ölçüsünə baxmayaraq, bu ədviyyat həm xoş ətiri, həm də sağlamlığa çoxsaylı faydaları ilə seçilir. Mütəxəssislə

Mütəxəssislər viruslarla bağlı vacib XƏBƏRDARLIQ etdilər

Son günlər ölkə ərazisində müxtəlif infeksion xəstəliklərin artması müşahidə olunur. Yaşından asılı olmayaraq bir çox insan müxtəlif viruslarla mübarizə aparır. Virusa yoluxanlar əsasən, yüksək hərarət, davamlı öskürək, boğa

Sağlamlıq üçün ən faydalı ət növü - Balıq ya da toyuq deyil

Sağlam qidalanmanın əsas şərtlərindən biri zülalı düzgün mənbədən almaqdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə 50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşladığı üçün orqanizm üçün həm yüngül, həm də qidalı ət növlərin

Əllərinizdə bu 3 əlamət varsa DİQQƏT

Qaraciyər xəstəlikləri çox vaxt gizli şəkildə inkişaf edir və erkən mərhələlərdə simptom vermir. Lakin əllərdə görünən bəzi dəyişikliklər bu xəstəliyin mühüm xəbərdarlıq siqnalı ola bilər. xəbər verir ki, qaraciyər qidanı

Görmə qabiliyyətini itirənlər bu kəşf sayəsində görə biləcəklər

Londondakı Moorfields Göz Xəstəxanasında həyata keçirilən beynəlxalq tibbi sınaq çərçivəsində görmə qabiliyyətini itirmiş bir qrup pasiyentə göz dibinə implant yerləşdirildikdən sonra onlar yenidən oxumağı və yazmağı bacarıblar

Bu bitki yağının faydaları

Zeytun yağının əlavə sümük qoruması təmin etdiyi aşkar edilib. Daha çox zeytun yağı istifadə edən insanlarda güclü sümük kütləsinin göstəricisi olan osteokalsin zülalı yüksək səviyyədə olur. -a istinadən xəbər verir ki, Afin

Kola sümükləri əridir - Həkim

Duz, şəkər, kofein və qazlı içkilər sümüklərin möhkəmliyini zəiflədərək sınıqlara səbəb ola bilər. milliaz-a istinadən xəbər verir ki, bunu rusiyalı ekspert, endokrinoloq İrina Zyatıkova bildirib. "25-30 yaşa qədər sümükləri


azerbaycan xeberleri yeni xeberler son xeberler krimnal bugun gunun xeberleri xəbər az krimnal xeber